Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGIČNA SUDBINA NAKON PROMETNE NESREĆE

Mislili su da je u komi, a 23 je godine ležao nepokretan i pri svijesti

lijecnici
Arhivska fotografija
23.11.2009.
u 09:36

- Vikao sam, ali ništa se nije čulo - ispričao je Rob Houben kako se osjećao nakon što se probudio poslije prometne nesreće i shvatio da je ostao nepokretan dok je liječnička dijagnoza bila koma.

Rob Houben doveden je davne 1983. u bolnicu u belgijski grad Zelder poslije teške prometne nesreće. Liječnici su utvrdili kako je budući inženjer u komi. U stvarnosti, Rob Houben bio je budan, bolno svjestan pogrešne dijagnoze koja će obilježiti sljedeće 23 godine njegova života.

- Vikao sam, ali ništa se nije čulo - kazao je kada je otkrivena liječnička pogreška, a otkrivena je sasvim slučajno. Houbenovi su liječnici, naime, smatrali kako je njegov slučaj beznadan i da se neće probuditi iz kome.

Ponovno su ga pregledali u bolnici na sveučilištu u Liegeu te je otkriveno kako su njegove moždane funkcije netaknute.

Sada komunicira računalom koje je spojeno s posebnom tipkovnicom. Kazao je kako je bježao u snatrenje, razmišljajući o lijepim stvarima koje su mu se dogodile...

- Osjećam se ako da sam ponovno rođen- zahvalio je na spasonosnom otkriću koje se dogodilo prije tri godine.

Pregled je naručio Steven Lauroyes, neurolog koji je ljetos objavio rezultate istraživanja prema kojima je jasno kako postoji veliki broj pacijenata za koje se pogrešno smatra da su u komi. U čak 40 posto slučajeva za koje se mislilo da je u pitanju koma dokazana je funkcionalna svijest.

S tim se pacijentima povremeno može uspostaviti kontakt, a uz pravilnu terapiju, oni mogu ostvari značajan napredak. U svim takvim slučajevima, liječnici su čvrsto stajali iza svoje dijagnoze.

Lauroyes objašnjava kako je stvar u tome da se teško riješiti etikete pacijenta u komi, jednom kad je liječnici zapečate.

 

 

 

Komentara 7

MM
Mladen Miletić
11:27 23.11.2009.

Horor, spada u nastrašnije doživljaje koje se mogu dogoditi ljudima i tko zna kolikima se dešavalo...

OB
-obrisani-
03:43 24.11.2009.

ti \'lijecnici\" pojma nemaju kako USTVARI nasa svijest funkcionira..........Pored toga poznati su mnogi slucajevi gdje su kirurzi operirali ljude pod narkozom ali oni su bili potpuno svijesni ,osjecali svaki rez noza i pretrpili uzasne bolove

MM
Mladen Miletić
11:52 23.11.2009.

Živa istina, jednom prilikom sam rekao ženi ako se meni dogodi koma treči dan ištekaj me iz struje neču tako da budem. Ne ja to neču moraš ja nemam problema sa tim dajem napismeno, a ako zatreba tebi ja ču ču tebe ištekati iz struje bez problema; samo ti lijepo ostavi moj šteker i struju na miru !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije