Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETA SITUACIJA

Optužbe uoči dolaska inspekcije: 'Rusi granatiraju rutu misije'; 'Ukrajinci su pokušali zauzeti nuklearnu elektranu'

FILE PHOTO: Members of IAEA mission depart for visit to Zaporizhzhia nuclear power plant amid Russia's invasion of Ukraine, in central Kyiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
01.09.2022.
u 10:35

Ukrajinski ministar energetike Herman Halushchenko rekao je da je važno da članovi misije razgovaraju s osobljem elektrane i "dobije prave, a ne ruske informacije" o tome što se događa u postrojenju

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebali bi danas pregledati nuklearnu elektranu Zaporižja koja je pod ruskom okupacijom. Uoči njihova dolaska, Oleksandr Staruk, guverner regije Zaporižje, rekao je da su ruske snage granatirale planiranu rutu misije IAEA-e prema nuklearnoj elektrani. 

"Rusi granatiraju unaprijed dogovorenu rutu misije IAEA-e od (grada) Zaporižje do nuklearne elektrane Zaporižje", napisao je Staruk na Telegramu, dodajući da je iz sigurnosnih razloga UN-ovom timu otežano kretanje.

Ruska vojska optužila je ukrajinske snage da su poslale dvije skupine "sabotera", šezdesetak ljudi, u blizinu nuklearne elektrane. Naglasila je da poduzima mjere kako bi "uništila neprijatelja".

Naime, rusko ministarstvo obrane navelo je jutros da su ukrajinske snage pokušale zauzeti nuklearnu elektranu. U priopćenju, ministarstvo je reklo da je oko 60 ukrajinskih vojnika prešlo rijeku Dnjepar, koja dijeli teritorije koje drže dvije strane, u čamcima u 6.00 sati po lokalnom vremenu, navodi Reuters.

Operaciju je Rusija nazvala "provokacijom" s ciljem ometanja planiranog posjeta inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju nuklearnoj elektrani.

Nuklearna elektrana
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS

Misija IAEA-e

Svrha tehničke misije jest spriječiti nuklearnu nesreću, no oko planiranog posjeta inspektora mnogo je neizvjesnosti. Ruske okupacijske vlasti rekle su da će tim dobiti pristup na jedan dan, no Rafael Grossi, šef IAEA-e, istaknuo je kako će prvi segment potrajati nekoliko dana. 

– Ako uspijemo uspostaviti stalnu prisutnost ili kontinuiranu prisutnost, onda će se produljiti trajanje misije. Ali ovaj prvi dio potrajat će nekoliko dana – rekao je šef IAEA-e. Ukrajina i Rusija dale su svoja sigurnosna jamstva za putovanje misije u elektranu i susjedna područja – istaknuo je Grossi prije odlaska iz Kijeva.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleh Nikolenko napisao je na Facebooku da Rusija ne smije ometati rad misije u postrojenju, navodi Guardian

Objekt i okolni gradovi i dalje su granatirani. Prošli tjedan borbe u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani i oko nje oštetile su vitalnu opskrbu električnom energijom, što je izazvalo globalnu zabrinutost. Grossi je opisao misiju kao "vrlo složenu". 

Rafael Grossi
Foto: ANNA VOITENKO/REUTERS

– Idemo u ratnu zonu. Idemo na okupirano područje. To zahtijeva izričita jamstva ne samo od Rusa već i od Ukrajine – istaknuo je ranije. Grossi je rekao kako se nada uspostaviti stalnu misiju u Ukrajini koja će nadzirati elektranu.

Ukrajinski ministar energetike Herman Halushchenko rekao je da je važno da članovi misije razgovaraju s osobljem elektrane i "dobiju prave, a ne ruske informacije" o tome što se događa u postrojenju.

Također, član administracije pod ruskom kontrolom rekao je da misiji neće biti dan prioritet i da će morati čekati u redu da pređe liniju fronte u okupirani dio pokrajine. 

– Misija IAEA-e stajat će u redu kako bi došla do oslobođenog dijela regije Zaporižja. Tako će biti zbog činjenice da im neće biti izdane posebne propusnice – napisao je Volodimir Rogov na Telegramu i dodao da bi IAEA mogla lakše pristupiti da je došla preko Rusije. 

Nuklearna elektrana Zaporižja, koju su zauzele ruske trupe u ožujku, a kojom upravlja ukrajinsko osoblje, nalazi se u žarištu sukoba. Rusija i Ukrajina međusobno se okrivljuju za napade na elektranu i u njezinoj blizini. 

VIDEO Putin pali plin koji je trebao biti dostavljen Europi? Sateliti snimili neobičnu aktivnost u ruskom postrojenju

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 17

Avatar Kajman
Kajman
09:15 01.09.2022.

Čuj ove Ruse, "Ukrajinci su pokušali zauzeti nuklearnu elektranu" ?!? Zanima me kako bi Rusi reagirali da netko njima recimo zauzme elektranu "Kursk", da li bi oni pokušaj vraćanja elektrane u Ruske ruke smatrali neprimjerenim činom?

Avatar Mamlazac
Mamlazac
11:50 01.09.2022.

Rusi koriste ukrajinsku nuklearku kao zaklon za svoju artiljeriju kojom razaraju Ukrajinu, svaki dan gomila mrtvih . S KOJIM PRAVOM , po kakvoj dozvoljenoj vojnoj logici?

PV
prcko.vita
09:51 01.09.2022.

Rusi optužuju Ukrajince: 'Pokušali su zauzeti nuklearnu elektranu', i to zamislite, u Ukrajini. Kakvi su to zlotvori da zauzimaju po svom teritoriju. A jadni Rusi i Srbi bi samo da oslobode od fašizma planetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije