Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUTITA OBRANA Luka Mišetić odgovara glavnom haaškom tužitelju

Mišetić: Neće nas Brammertz učiti o istini o Oluji i Gotovini

03.01.2009.
u 18:54

Reakcija obrane generala Ante Gotovine na ekskluzivni intervju sa Sergeom Brammertzom u Večernjem listu bila je brza. Glavni haaški tužitelj ustvrdio je da netko skriva ključne dokaze protiv Gotovine, a Luku Mišetića, glavnog branitelja Gotovine, koji je u stanci suđenja otišao kući u SAD, jako je zasmetala Brammertzova izjava: “Događaji koji se odnose na predmet Gotovina, Čermak i Markač vrlo su važan dio nedavne hrvatske povijesti i nadam se da će presuda pomoći hrvatskoj javnosti da bolje razumije što se dogodilo 1995.”

Brammertz: Netko je skrio ključne dokaze protiv Gotovine

Uvreda građanima
- Ovu izjavu smatram teškom uvredom hrvatskih građana, tko je Serge Brammertz da Hrvatima drži lekcije o tome što moraju znati i saznati što im se događalo u ratu?! Siguran sam da do prije dvije godine on nije mogao na karti zemaljskoj naći Knin, a nisam siguran da to može i danas - izjavljuje Luka Mišetić.

Smatra da Brammertz nije u stanju govoriti hrvatskim građanima o istini o ratu: “Svima onima koji prate suđenje jasno je da obrane drže predavanja tužiteljima o tome ratu, a ne obratno.” Nada se da će, naprotiv “presuda otvoriti oči tužiteljima i nekim dijelovima međunarodne zajednice, i pokazati pravu sliku o našem ratu”.

Što se tiče Brammertzova upornog ponavljanja da Hrvatska skriva od tužiteljstva ključne dokaze protiv Gotovine, Mišetić uzvraća kako je činjenica da tužiteljstvo ima jedan dio tzv. topničkih dnevnika, a za koje navodi da ih ne posjeduje: - Tužiteljstvo ima “sve ključne dokaze”, to nije moj, nego stav prethodnice, Del Ponteove, koja je podignula optužnice generalima i tvrdila da ima “sve” dokaze o krivici. Moja bi poruka Brammertzu bila da se u dokazivanju koristi onim dokazima na temelju kojih je tužiteljstvo podignulo optužnice i ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Nemaju dokaze
No, radi se o tome da je obrana dokazala tužiteljstvu da im je teza potpuno kriva i sada oni love i navodno traže nove dokaze, jer su svjesni da nemaju dokaze protiv Gotovine, Tužiteljstvo se ponaša nefer, zaključuje Mišetić. Na Brammertza je u međuvremenu ljutita postala i službena Hrvatska, koja tvrdi da tužitelji imaju već polovicu od traženih dokumenata, a da je brojka od 150 dokumenata “proizvoljna”. Dakle, izmišljena.

Još ljetos, hrvatski veleposlanik u Haagu, Krnić pred sucima je pitao: pa na temelju čega su dignute optužnice protiv hrvatskih generala? Do proljeća tužiteljstvo završava, a nakon toga sa svojim svjedocima kreću obrane. Prvostupanjska presuda generalima trebala bi biti izrečena do kraja 2009.


Del Ponte protiv Brammertza

Imamo to na videosnimci - Carla del Ponte u Vijeću sigurnosti UN-a, podnosi izvješće i tri mjeseca prije početka suđenja Gotovini i generalima kaže: “Imamo sve potrebno radi dokazivanja Gotovinine krivnje”. Postavljam pitanje, što se to promijenilo da je prethodni glavni tužitelj govorio da ima sve, a sadašnji, Brammertz, u tijeku suđenja lansira priču da se od tužiteljstva skrivaju ključni dokazi protiv Gotovine? Igra tužiteljstva usmjerena je na situaciju kad sud oslobodi Gotovinu - onda će oni reći, kriv je, ali, eto vidite, nedostajali su dokazi..., a pritom bježe od pitanja - na temelju čega ste onda dizali optužnice?

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije