Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Mirovinskom reformom ide se na najslabije - građane i umirovljenike'

'Zanima me koji će zastupnici u Saboru dići ruku da se radi do 67. godine', rekao je čelnik Živoga zida prozvavši Vladu za kukavičluk i nedostatak hrabrosti za suočavanje s pravim problemima
18. rujna 2018. u 15:28 17 komentara 977 prikaza
Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u utorak prijedlog mirovinske reforme tragičnim jer Vlada opet "udara po običnim građanima", nesposobna da riješi probleme korupcije i klijentelizma za koje su, kaže, podjednako odgovorne obje najveće stranke koje su vladale Hrvatskom proteklih desetljeća.

Živi zid Zbog 5 mil. eura Živi zid će tražiti od DORH-a pokretanje postupka protiv Roberta Ježića

Svaljivanje najvećeg tereta na građane jest politika koju već desetljećima provode HDZ i SDP s ciljem da građani imaju što manje imovine, prihoda i prava, ustvrdio je Sinčić komentirajući prijedlog mirovinske reforme o kojem kreće javna rasprava.

Prijedlog reforme je u ponedjeljak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava predstavljen sindikatima i poslodavcima, nakon čega su sindikati najavili prosvjede jer se planira produljenje radnog vijeka na 67 godina i oštre penalizacije prijevremenih mirovina. 

"Zanima me koji će zastupnici u Saboru dići ruku da se radi do 67. godine", rekao je čelnik Živoga zida prozvavši Vladu za kukavičluk i nedostatak hrabrosti za suočavanje s pravim problemima, kao što su korupcija, klijentelizam i nabujala administracija na državnoj i lokalnoj razini.

Branimir Bunjac Odustao od tužbe Zastupnik Bunjac: 'Imao sam sigurnih 50.000 kuna u džepu, ali...'

"Nema ni jednog ozbiljnog pomaka niti zakona u borbi protiv korupcije, pa se ide na najslabije - građane i umirovljenike", ustvrdio je Sinčić.

Vlada ne želi rješavati problem klijentelizma, koji prožima sve društvene pore. "Znamo da se ne može biti ni tajnik lovačkog društva niti član školskog odbora bez utjecaja politike. Ogroman je klijentelizam, kao i novac koji se izvlači kroz korupciju na svim razinama javne vlasti", kaže Sinčić.

Ivan Vilibor Sinčić Prijavili ga OLAF-u Sinčić: Jakovčić je prevario birače, šurovao je s Končarem

Prijedlog cjelovite mirovinske reforme kreće ovoga tjedna u javnu raspravu koja će trajati 30 dana. Nakon toga mirovinska reforma ide u redovnu saborsku proceduru i treba stupiti na snagu 1. siječnja 2019. godine.

>> Pogledajte intervju s s Bojanom Glavaševićem

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
 • Marko1337:

  Sa ovakvim parazitima i bitangama na slici možete zaboraviti na mirovine.

 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  Populisti uvijek prvi, samo kad bi jos znali o cemu govore tko bi s njima????

 • Deleted user:

  Tako je to kada dokazani neradnici govore o radu i mirovini. Živi glib.