Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Miroslav Radman na pola puta do otkrića eliksira dugovječnosti

Odgovor na pitanje kako spriječiti oštećenja koja uzrokuju smrt stanica daju njegova istraživanja vrlo otpornih organizama.
04. kolovoza 2010. u 09:27 34 komentara 31 prikaza
radman
Foto: Arhivska fotografija

Mediteranski institut za istraživanje života na čelu sa znanstvenikom Miroslavom Radmanom na pola je puta da otkrije eliksir dugovječnosti – piše u njihovu priopćenju. Naime, Radman je na iznenađenje znanstvenika diljem svijeta otkrio da najosjetljivija meta života stanice nije njezin DNK, nego proteini koji su radne molekule života. Odgovor na pitanje kako spriječiti oštećenja koja uzrokuju smrt stanica daju njegova istraživanja vrlo otpornih organizama koja su otkrila da je riječ o koktelu malih molekula koji sve proteine štiti od “smrtonosne” oksidacije.

– Riječ je od bakterijama Esherihija coli i Deinococcus radiodurans od kojih je prva normalan stanovnik ljudskih crijeva, a druga je najotpornija živa stanica koja preživi nekoliko tisuća puta veće doze zračenja od onih koje bi za čovjeka značile sigurnu smrt – objašnjavaju iz MedILS-a. Zaštita njihovih proteina, otkriveno je u Ramanovim laboratorijima, postiže se sintezom malih i još nedefiniranih molekula koje neutraliziraju djelovanje zračenja.

– One jednostavno problem privuku na sebe poput gromobrana koji štiti kuću – objašnjavaju iz Instituta

Riječ je zapravo o aktivnim formama kisika koji poput groma napadaju i uzrokuju oksidaciju svega (od rđanja željeza do DNK), dok se u ulozi gromobrana nalaze antioksidansi koji u obliku molekula savršeno štite proteine u otpornih vrsta.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • -obrisani-:

    Koliko naucnika ,istrazivaca...Pa nije taj Radman popio pamet svih,i sad je on otkrio sto drugi nisu....Kako da ne otkrije lijek protiv zlocudnih bolesti.... Svast a se poveruje mamlazima kao njemu..

  • fcukk:

    Cim vidim imena bakterija kako su napisana, jasno mi je da novinar ima zavrsenu osnovnu skolu a mozda i srednju ali u to nisam siguran. Svega i svacega je ovdje pomjesano i sve potpuno nedovoljno objasnjeno. Pozdrav iz Addenbrooke\'s University ... prikaži još!y Hospital, Cambridge!

  • igor10zg:

    Nema boljeg \"prodavača magle\" od Radmana. On je tu disciplinu uzdigao zaista na razinu znanosti!