Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆA

Miroslav Radman na pola puta do otkrića eliksira dugovječnosti

radman
Arhivska fotografija
04.08.2010.
u 09:27

Odgovor na pitanje kako spriječiti oštećenja koja uzrokuju smrt stanica daju njegova istraživanja vrlo otpornih organizama.

Mediteranski institut za istraživanje života na čelu sa znanstvenikom Miroslavom Radmanom na pola je puta da otkrije eliksir dugovječnosti – piše u njihovu priopćenju. Naime, Radman je na iznenađenje znanstvenika diljem svijeta otkrio da najosjetljivija meta života stanice nije njezin DNK, nego proteini koji su radne molekule života. Odgovor na pitanje kako spriječiti oštećenja koja uzrokuju smrt stanica daju njegova istraživanja vrlo otpornih organizama koja su otkrila da je riječ o koktelu malih molekula koji sve proteine štiti od “smrtonosne” oksidacije.

– Riječ je od bakterijama Esherihija coli i Deinococcus radiodurans od kojih je prva normalan stanovnik ljudskih crijeva, a druga je najotpornija živa stanica koja preživi nekoliko tisuća puta veće doze zračenja od onih koje bi za čovjeka značile sigurnu smrt – objašnjavaju iz MedILS-a. Zaštita njihovih proteina, otkriveno je u Ramanovim laboratorijima, postiže se sintezom malih i još nedefiniranih molekula koje neutraliziraju djelovanje zračenja.

– One jednostavno problem privuku na sebe poput gromobrana koji štiti kuću – objašnjavaju iz Instituta

Riječ je zapravo o aktivnim formama kisika koji poput groma napadaju i uzrokuju oksidaciju svega (od rđanja željeza do DNK), dok se u ulozi gromobrana nalaze antioksidansi koji u obliku molekula savršeno štite proteine u otpornih vrsta.

Komentara 34

OB
-obrisani-
10:54 04.08.2010.

Koliko naucnika ,istrazivaca...Pa nije taj Radman popio pamet svih,i sad je on otkrio sto drugi nisu....Kako da ne otkrije lijek protiv zlocudnih bolesti.... Svast a se poveruje mamlazima kao njemu..

FC
fcukk
13:15 04.08.2010.

Cim vidim imena bakterija kako su napisana, jasno mi je da novinar ima zavrsenu osnovnu skolu a mozda i srednju ali u to nisam siguran. Svega i svacega je ovdje pomjesano i sve potpuno nedovoljno objasnjeno. Pozdrav iz Addenbrooke\'s Universityy Hospital, Cambridge!

IG
igor10zg
10:17 04.08.2010.

Nema boljeg \"prodavača magle\" od Radmana. On je tu disciplinu uzdigao zaista na razinu znanosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije