Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBJEGLI TAJKUN

Kutle osuđen na tri i pol godine zatvora i mora vratiti 5,1 milijun dolara

Miroslav Kutle
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
30.06.2017.
u 16:49

Presuda je nepravomoćna, Kutle, koji se od hrvatskog pravosuđa godinama skriva u BiH, gdje je u međuvremenu pokrenuo i novi posao sa zdravom hranom, bez sumnje će se na nju žaliti

Miroslav Kutle, jedan od najpoznatijih i najozloglašenijih tajkuna iz doba pretvorbe i privatizacije na hrvatski način, ovaj je tjedan u odsutnosti na Županijskom sudu u Dubrovniku nepravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora.

Riječ o presudi u tzv. aferi Dubrovačka banka, a presudom koju je donijelo vijeće pod presjedanjem suca Zorana Čengije, određeno je i da se Kutli oduzima imovinska korist od 5,1 milijuna dolara. Presuda je nepravomoćna, Kutle, koji se od hrvatskog pravosuđa godinama skriva u BiH, gdje je u međuvremenu pokrenuo i novi posao sa zdravom hranom, bez sumnje će se na nju žaliti.

A kada i ako presuda postane pravomoćna, obzirom na Kutlino trenutačno prebivalište i boravište, vjerojatno će biti ustupljena BiH, baša kao što je bila i presuda za aferu Gradski podrum, kojom je u Hrvatskoj bio pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora.

Prije objave te presude Kutle je pobjegao u susjednu državu, koja je na koncu poništila presudu za Gradski podrum, uz obrazloženje da to za što se Kutle u Hrvatskoj teretio u BiH nije kazneno djelo. Što se pak tiče afere Dubrovačka banka, za koju je sada nepravomoćno osuđen, Kutle se teretio za poticanje na zloporabu položaja jer je 1995. od Ivana Majića, u to vrijeme direktora Globus holdinga tražio da to poduzeće podmiri Kutlino privatno dugovanje od 5,1 milijun dolara.

Majić je to napravio tako što je zajedno s Milanom Cesarcom, vlasnikom tvrtke Centra i Nevenom Baračom, predsjednikom uprave Dubrovačke banke dogovorio kredit u visini od 5,1 milijun dolara. Kredit je uplaćen na račun Globus holdinga u Dubrovačkoj banci, da bi Kutle naložio da se cijeli iznos 30. rujna 1997. uplati na račun Giro credit banke iz Beča i tako podmiri Kutlino privatno dugovanje, čime je za iznos kredita oštećen Globus holding.

Optužnica je protiv Kutle u ovom slučaju podignuta 28. siječnja 2008., a zajedno s njim tada su optuženi i Ivan Majić, Milan Cesarac, Neven i Zdeslav Barač, te Engelbert Schreiber.

Kako je Kutle godinama nedostupan hrvatskom pravosuđu, postupak je protiv njega razdvojen 25. veljače 2014., a 22. prosinca 2016. donesena je odluka da mu se sudi u odsutnosti jer je prijetila opasnost da cijela priča ode u zastaru. U obrazloženju presude navedeno je da je nedvojbeno utvrđeno da je Kutle od bečke banke 16. veljače 1995. dobio kredit od pet milijuna dolara.

Utvrđeno je i da kredit nije vratio on, već je s Majićem dogovoreno da kredit vrati Globus holding. Olakotno mu je cijenjeno što u vrijeme počinjenja djela nije bio osuđena osoba, što je otac troje djece te protok vremena. Otegotna mu je bila visina iznosa te visoki položaj koji je obnašao u Globus grupi.

Komentara 18

TA
tanjaraf
18:41 30.06.2017.

Au, u poplavi lopovluka razne vrste i raxine, na ovoga smo već skoro zaboravili. Pravosuđe upravo završava i zadnje slučajeve iz 17. tog stoljeća.

OB
ObrenM
18:59 30.06.2017.

Posto je nedostupan,nekaTudjmanova obitelj nadoknadi stetu.

CH
Challenger
21:33 30.06.2017.

Nije on zaludu bio u baraci! Sad je samo žrtveno janje ostalih vukova iz te iste barake a kojima nitko ništa ne može!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije