Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREĆE SAMOTESTIRANJE UČENIKA

Mirosavljević: Oko jedan posto učenika bilo je pozitivno na kućnom testu, nisu imali simptome

Zagreb: OŠ Miroslav Krleža prva je obnovljena škola u Zagrebu nakon potresa
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
14.02.2022.
u 08:42

Oko jedan do dva posto roditelja potpisalo je izjavu o netestiranju, kazala je Mirosavljević koja je poručila roditeljima da nisu razrednici oni koji su donijeli tu mjeru

U mojoj školi možda je jedan posto bilo pozitivno na kućnom testu, znači desetak učenika, a takva je situacija po ostalim školama. Riječ je o asimptomatskim, sinoć otkrivenima testiranjem, kazala je to u HRT-ovoj Mreži Prvog predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja Antonija Mirosavljević. 

Podsjećamo, u školama diljem Hrvatske danas se uvodi samotestiranje učenika ponedjeljkom te se time ukida mjera samoizolacije za njih. 

– Svima je dosta online nastave i toga da zdravo dijete sjedi kod kuće – kazala je predsjednica udruge. 

– Oko jedan do dva posto roditelja potpisalo je izjavu o netestiranju – kazala je Mirosavljević koja je poručila roditeljima da nisu razrednici oni koji su donijeli tu mjeru. 

– Često smo imali slučajeve gdje roditelji sve to negodovanje svaljuju na razrednike, smatram da to nije u redu, mi provodimo upute. Postoje druge adrese na koje se oni mogu žaliti – kaže. 

U Zagrebu nisu još podijeljeni svi testovi, kazao je to član predsjedništva udruge srednjoškolskih ravnatelj Zlatko Stić. 

– Ukupno sam dobio devet odgovora od roditelja da će potpisati da ne žele da se dijete testira, od 1010 učenika. Koliko sam vidio, učenici s tim nemaju problema, više imaju neki roditelji, to se vidi po traženju da mi ispunimo različite papire kako bi dokazali zašto se to provodi – kazao je. 

– Sad je ovo prednost, asimptomatski slučajevi se mogu otkriti. Moramo vjerovati jedni drugima – poručio je Stić dodajući da ne zna kolika je vjerojatnost da bi učenici mogli lažno prijavljivati da su pozitivni kako bi izbjegli ispite. 

Na društvenim mrežama kruži i kako se ti testovi u školama prodaju za 15-20 kuna, što državnog tajnika ministarstva obrazovanja Tomislava Paljka nije začudilo. 

– Škola je živi organizam, škola prati ono što se događa u društvu, takve su pojave moguće, nije to ništa iznenađujuće. Netko je vidio šansu da ušićari, netko to radi iz zabave. Toga je bilo prije, toga će biti. Ne vjerujem da će pojavnost biti takva da bi ugrozila bit ove mjere – kazao je.

Komentirao je i stanje s epidemijom u školama. 

– Sredinom prošlog tjedna imali smo šest škola po C modelu, što je bitno smanjen broj u odnosu na vrijeme kad je omikron bio u punoj snazi. Ideja je da obuhvat učenika u školi bude što veći, tamo gdje je to najbolje i najprirodnije za obrazovanje i njihov razvoj – kaže državni tajnik.

– Mislim da je situacija jasnija, upita je puno manje, mislim da je i video na dobar i slikovit način pokazao kako to treba raditi. To je najblaža moguća mjera u ovom trenutku, koja bi mogla polučiti ono što želimo – da zdrava djeca budu u školama – dodaje.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin kazala je kako ova mjera može zaustaviti širenje zaraze u školama. 

– Ona je postavljena tako da nije veliko opterećenje za roditelje i učenike. To će sigurno povećati sigurnost u školi i održati nastavu u učionicama – kazala je. 

– Cilj ovakvog rutinskog testiranja u kolektivu nije da svi uvijek imaju negativan nalaz, cilj je da se ponavljanjem testiranja otkriju oni bez simptoma ili oni s blagim simptomima i maknu iz sustava. Redovitim testiranjem cilj je da pozitivni budu u samoizolaciji i ne šire zarazu – smatra Pavić Šimetin. 

Kako je pojasnila, netko tko ne sudjeluje u samotestiranju ne može biti oslobođen samoizolacije. 

– Oni koji sudjeluju u programu, ako imaju obiteljski kontakt koji povećava rizik za zarazu, a nisu cijepljeni ili preboljeli COVID, trebaju se učestalije testirati u tom vremenu, sedam dana od posljednjeg kontakta ako se ne mogu odvojiti od ukućana, koliko je on u izolaciji, te još sedam dana nakon toga – zaključila je.  

>> VIDEO Pogledajte kako napreduju radovi na izgradnji Rimac kampusa

Komentara 5

KI
kipper
09:22 14.02.2022.

Kronologija testiranja djece u Sloveniji‼️ 1. Pitaju roditelje da li se slažu sa testiranjem djece. Velika većina roditelja je bila protiv. 2. Nakon neuspjeha počinju (bez znanja roditelja) sa predavanjem djeci u vezi testiranja, kako to nije ništa strašno, te te čak naprave i filmić kako bi im to prikazali. Nastavnici potiču djecu da dignu ruke tko je ZA testiranje. Neshvatljivo ponašanje jer roditelji odlučuju za svoju maloljetnu djecu da li će se testirati ili ne. 3. Na web stranicama škola reklamiraju filmić: “Zašto sam se cijepio”. 4. Uvedu dobrovoljno testiranje kući, testove roditelji besplatno preuzimaju u ljekarnama. 5. Unatoč prvim anketama začuđujuće veliki broj roditelja ipak pristane na dobrovoljno testiranje djece, jer dođe (navodno) do nestašice testova. 6. Nakon nekoliko mjeseci odluče da je testiranje obavezno, te će se provoditi u školama, ali samo za stariju djecu. 7. Ubrzo je testiranje postaje obavezno od 1. razreda na dalje. Učitelji prilikom samotestiranja ne smiju dirati djecu, pa se događaju ozljede. Dječak dobije napadaj panike jer je pozitivan prijatelj iz razreda. Na pozitivnu djevojčicu djeca pokazuju prstom te ju odvode u izolacijsku prostoriju. Kao luđaci dezinficiraju svugdje gdje se djevojčica kretala. 8. Ako pristajete da se dijete testira potpisujete poseban obrazac. Piše da ste sa potpisom obaviješteni, ako vlada donese takvu odluku, da nemate pravo na obavezno školovanje osim ... nastavak u komentaru..

NE
Neat
09:17 14.02.2022.

Roditelji, ne čekajte da vam korumpirani sustav i institucije daju dozvolu da vaši sinovi i kćeri odrastaju normalno, jer se to nikada neće dogoditi. Preuzmite odgovornost i zaštitite svoju djecu od terora. Ukinite sve tzv. mjere u svojim obiteljima jer u obitelji sve počinje!

RB
Rastu Brojke
22:22 14.02.2022.

Ovi "otkriveni asimptomatski" su možda imali neki težak ispit :-) Ako nemaš simptome, onda nisi bolestan i ne treba se testirati. Zašto se u nas stalno rade zakoni s planiranim rupama? Zašto samo nisu dali testove i rekli testiraj se ako ti nije dobro? Vrijedi li rezultat kućnog testa automatikom za dobivanje putovnice? Logično bi bilo da vrijedi, ako se priznaje za nedolazak u školu. inače, maske, mjere, testiranja i putovnice treba pod hitno ukiniti i prestati sa svim. Trošimo novce i zivce bez potrebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije