Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miro Kovač

Hrvatska podržava podnošenje zahtjeva BiH za članstvo u EU-u

Miro Kovač i Frank-Walter Steinmeier
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
15.02.2016.
u 14:12

Prije početka ministarskog sastanka, predsjednik Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je zahtjev za članstvo te zemlje u EU predstavniku zemlje predsjedateljice, nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu.

Hrvatska pozdravlja podnošenje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, jer je perspetkiva članstva snažan čimbenik za preobrazbu društva, izjavio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

 "Hrvatska pozdravlja čin podnošenja kandidature Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. To je vrlo važan korak na putu uključenja BiH u EU. Hrvatska kao susjedna zemlja, kao zemlja potpisnica Daytonskog sporazuma, ima posebnu odgovornost. U BiH žive Hrvati s prijateljima Bošnjacima i Srbima kao ustavotvoran, ravnopravan narod i ovaj čin podnošenja kandidature bit će prvi korak u jačanju države kao takve. Perspektiva članstva u EU poticaj je za preobrazbu društva na temelju zajednčkih europskih vrijenosti", rekao je ministar Kovač, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

 Prije početka ministarskog sastanka, predsjednik Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je  zahtjev za članstvo te zemlje u EU predstavniku zemlje predsjedateljice, nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu.

 Ministar Kovač ističe da će put prema EU biti mukotrpan proces, ali da je bitno da je on pokrenut.

"BiH će u Hrvatskoj imati snažnog partnera u provedbi svih onih reformi koje su potrebne kako bi jednog dana bio postignut cilj ulaska u EU. Bit ćemo strogi, ali pošteni na putu pomaganja i ocjenjivanja provedbi reformi u BiH na putu prema EU-u", kaže Kovač.

 Istaknuo je da će za BiH vrijediti isti  kriteriji kao i za druge kandidatkinje, što vrijedi i kada je u pitanju prilagodba SSP-a, kako bi se u obzir uzelo članstvo Hrvatske u EU-u.
 Na upit hoće li novo izborno zakonodavstvo koje se najavljuje u BiH riješiti hrvatsko pitanje u BiH, odnosno pitanje izbora članova predsjedništva i Doma naroda, Kovač je istaknuo da Hrvatska podržava ravnopravnost tamošnjih Hrvata.

"Mi podržavamo ravnopravnost Hrvata u BiH, koji su ustavotvoran narod  u BiH zajedno s prijateljima Bošnjacima i Srbima i podržat ćemo svako rješenje koje će tu ravnopravnost zaista i ostvariti", rekao je Kovač.

Ministar Kovač je rekao da je proces priključenja EU-u iznimno težak, posebice s obzirom na krize kroz koje prolazi EU, od migrantske do dužničke krize pa do pitanja ostanka Velike Britanije u EU-u. "Stoga proširenje za EU nije u prvom planu, ali time se ne treba opterećivati BiH ili druge susjedne zemlje. Bitno je da budu motivirani, a da mi u EU budemo spremni primiti ih kada ispune kriterije", rekao je Kovač.

>> Predsjednik predsjedništva BiH predao zahtjev za članstvo u EU

Ključne riječi

Komentara 2

DH
dalibor.hren
14:52 15.02.2016.

Radio si svašta, a sad sjediš u fotelji kao, u najmanju ruku, car Hajleselasije!

Avatar annex
annex
04:00 16.02.2016.

Bože što smo ti skrivili da uvijek dobivamo bezveznjake za ministre vanjskih poslova (Jandroković, Pusić, a sada ovaj lik). Prestrašno. Gdje su ga našli. Tip ne može predstavljati moju ulicu, a kamoli državu, članicu EU. Sramim se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije