Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska podržava podnošenje zahtjeva BiH za članstvo u EU-u

Prije početka ministarskog sastanka, predsjednik Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je zahtjev za članstvo te zemlje u EU predstavniku zemlje predsjedateljice, nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu.
15. veljače 2016. u 14:12 2 komentara 102 prikaza
Miro Kovač i Frank-Walter Steinmeier
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Hrvatska pozdravlja podnošenje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, jer je perspetkiva članstva snažan čimbenik za preobrazbu društva, izjavio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

 "Hrvatska pozdravlja čin podnošenja kandidature Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. To je vrlo važan korak na putu uključenja BiH u EU. Hrvatska kao susjedna zemlja, kao zemlja potpisnica Daytonskog sporazuma, ima posebnu odgovornost. U BiH žive Hrvati s prijateljima Bošnjacima i Srbima kao ustavotvoran, ravnopravan narod i ovaj čin podnošenja kandidature bit će prvi korak u jačanju države kao takve. Perspektiva članstva u EU poticaj je za preobrazbu društva na temelju zajednčkih europskih vrijenosti", rekao je ministar Kovač, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

 Prije početka ministarskog sastanka, predsjednik Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je  zahtjev za članstvo te zemlje u EU predstavniku zemlje predsjedateljice, nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu.

 Ministar Kovač ističe da će put prema EU biti mukotrpan proces, ali da je bitno da je on pokrenut.

"BiH će u Hrvatskoj imati snažnog partnera u provedbi svih onih reformi koje su potrebne kako bi jednog dana bio postignut cilj ulaska u EU. Bit ćemo strogi, ali pošteni na putu pomaganja i ocjenjivanja provedbi reformi u BiH na putu prema EU-u", kaže Kovač.

 Istaknuo je da će za BiH vrijediti isti  kriteriji kao i za druge kandidatkinje, što vrijedi i kada je u pitanju prilagodba SSP-a, kako bi se u obzir uzelo članstvo Hrvatske u EU-u.
 Na upit hoće li novo izborno zakonodavstvo koje se najavljuje u BiH riješiti hrvatsko pitanje u BiH, odnosno pitanje izbora članova predsjedništva i Doma naroda, Kovač je istaknuo da Hrvatska podržava ravnopravnost tamošnjih Hrvata.

"Mi podržavamo ravnopravnost Hrvata u BiH, koji su ustavotvoran narod  u BiH zajedno s prijateljima Bošnjacima i Srbima i podržat ćemo svako rješenje koje će tu ravnopravnost zaista i ostvariti", rekao je Kovač.

Ministar Kovač je rekao da je proces priključenja EU-u iznimno težak, posebice s obzirom na krize kroz koje prolazi EU, od migrantske do dužničke krize pa do pitanja ostanka Velike Britanije u EU-u. "Stoga proširenje za EU nije u prvom planu, ali time se ne treba opterećivati BiH ili druge susjedne zemlje. Bitno je da budu motivirani, a da mi u EU budemo spremni primiti ih kada ispune kriterije", rekao je Kovač.

>> Predsjednik predsjedništva BiH predao zahtjev za članstvo u EU

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • dalibor.hren:

    Radio si svašta, a sad sjediš u fotelji kao, u najmanju ruku, car Hajleselasije!

  • Avatar annex
    annex:

    Bože što smo ti skrivili da uvijek dobivamo bezveznjake za ministre vanjskih poslova (Jandroković, Pusić, a sada ovaj lik). Prestrašno. Gdje su ga našli. Tip ne može predstavljati moju ulicu, a kamoli državu, članicu EU. Sramim se.