Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostali bez ideje

Miro Cerar: Slovenskog arbitra odabrat će predsjednik arbitražnog suda

Zoran Milanović Miro Cerar
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
13.08.2015.
u 17:19

Slovenski premijer istaknuo je potrebu da arbitar bude potpuno neovisan, nepristran i pravedan te dodao da potpuno vjeruje predsjedniku arbitražnog suda Gilbertu Guillaumeu

Slovenska vlada objavila je kako će slovenskog arbitra odabrati Arbitražni sud, odnosno njegov predsjednik koji odlučuje o hrvatsko-slovenskoj granici. Slovenski premijer Miro Cerar istaknuo je potrebu da arbitar bude potpuno neovisan, nepristran i pravedan, a dodao je i da potpuno vjeruje predsjedniku arbitražnog suda Gilbertu Guillaumeu, javlja RTVSlo. Slovenski premijer očekuje da će i hrvatskog arbitra imenovati Guillaume, budući da to neće napraviti hrvatska Vlada.

Dodao je kako se nada da će svih pet članova arbitražnog suda biti zajedno do kraja kolovoza. Slovenci smatraju kako je odluka Hrvatske da izađe iz arbitraže bila pretjerana. Pahor je jučer poručio kako Slovenija poduzima sve mjere da bi se rad Arbitražnog suda nastavio te u konačnici donio pravorijek o graničnom sporu.

Da podsjetimo, nakon afere koju je razotkrio Večernji list, Hrvatska je krajem srpnja pokrenula izlazak iz arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici. Slovenski sudac pri Arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali su se o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca te nakon početka rasprave protupravno unosili dodatne dokumente i informacije. Arbitražni sporazum potpisali su 2009. Borut Pahor i Jadranka Kosor.

>>Borut Pahor: Hrvatska odluka o izlasku iz arbitraže bila je pretjerana

>>Branko Vukšić: Ako Vajgl baš inzistira; da, svi smo mi Hrvati Tito!

Komentara 20

BR
brojevi
17:56 13.08.2015.

Miro Cerar istaknuo je potrebu da arbitar bude potpuno neovisan, nepristran i pravedan? Hrvati su mislili da je takva potreba od samog potpisivanja sporazuma Kosor-Pahor na djelu. Međutim, več poznatim slovenskim kriminalnim smicalicama, nezabilježenim u arbitražnim praksama ostala je gorčinaa slovenske urotničke prijevare. I sada je iluzorno očekivati od RH da će vjerovati bilo kome pa makar to bio i predsjednik arbitražnog suda Gilbert Guillaumeu. Zato dragi Slovenci što ste znali to ste odsvirali. Vidimo se na Sudu u Hamburgu ili sličnoj nefakultativnoj instituciji.

MJ
markezic.joso
17:25 13.08.2015.

Nije lako iznaći riječi, Slovenija opet vodi svoju brigu, niti riječi o stanju gospodina Salopeka, svi su izrazili sućut a Slovenija tuče po leđima. Tako se Slovenija odnosi i prema svim partnerima u Europi ili svijetu, sramota da li netko može već reći slovencima "Stvarno nije vam u redu kakvu politiku vodite i prema Hrvatskoj ali i prema Europi" Još jednom Slovenci sram vas bilo.

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
17:26 13.08.2015.

Ovi navalili na arbitražu ko mutav na telefon. Daj već jednom dođite pameti, skrušeno se ispričajte za muljanje i odite u kut za kaznu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije