Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mirela Holy dala ostavku - presudio joj Milanović

U 15.56 sati M. Holy odgovara Večernjaku “Postupit ću kako odluči premijer”, u 16 sati objavljuje da podnosi ostavku
07. lipnja 2012. u 16:58 235 komentara 4007 prikaza
mirela holy
Foto: PIXSELL

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy danas poslijepodne dala je ostavku iako bi bolje bilo reći – dobila je otkaz! Neposredan povod bila je objava pisma kojim je od predsjednika uprave Hrvatskih željeznica Renea Valčića tražila da jednu tajnicu spasi od otkaza – zatražila je zaštitu za Heidi Maziju, suprugu SDP-ova člana Gorana Mazije.

Kap koja je prelila čašu

Očito je to bila kap koja je prelila čašu koju je M. Holy dobrano napunila skandaloznom odlukom da progura imenovanje svoje prijateljice Sanje Kalambure na mjesto šefice Fonda za zaštitu okoliša. Imenovanje je brzo poništeno jer je otkriveno da se protiv S. Kalambure vodi sudski proces na Županijskom sudu!

"Poštovani predsjedniče Vlade gospodine Milanoviću, podnosim ostavku na funkciju ministrice zaštite okoliša i prirode slijedom činjenice da sam svojim nepromišljenim e-mailom gospodinu Reneu Valčiću, predsjedniku uprave HŽ Holdinga, nanijela političku štetu Vladi RH", napisala je Mirela Holy u 16 sati i time okončala dramu koja se danas od ranog jutra odvijala na relaciji Zagreb – Hvar. Naime, predsjednik Vlade Zoran Milanović koordinirao je ostavkom Mirele Holy s Hvara gdje je bio gost Emila Tedeschija u njegovu ljetnikovcu.

Iako ministrica Mirela Holy u pismu kaže da sama daje ostavku, prava je istina da joj se na suradnji zahvalio premijer Zoran Milanović osobno – i to najvjerojatnije u telefonskom razgovoru!

Naime, samo desetak minuta prije nego što je objavljena njezina ostavka, s ministricom Mirelom Holy okončali smo intervju u kojemu nam je na pitanje: Hoćete li dati ostavku? odgovorila: "Postupit ću onako kako premijer bude odlučio."

U intervjuu nije govorila o "nepromišljenom e-mailu", a ni o "političkoj šteti koju je nanijela Vladi". Štoviše, na naše pitanje smatra li svoj čin upletanja u rad javnih poduzeća primjerenim za ministricu, a sve da zaštiti suprugu stranačkog kolege, M. Holy je rekla da se za Heidi Maziju zauzela iz principa. "Vodila me misao da je moja uloga političarke da pokušam zastupati interese građana koji su nas birali. Kao saborska zastupnica postavila sam iznimno velik broj zastupničkih pitanja Vladi u kojima sam se založila za poštovanje prava mnogih građana i građanki Hrvatske, a koji su mi se obraćali s molbama za pomoć."

Odgovarajući na pitanje što misli zašto je pismo procurilo baš sada iako je napisano prije tri mjeseca i kome bi najviše odgovarala njezin odlazak iz Vlade, M. Holy je rekla: "U svakom slučaju mogu reći da sam u ovih pola godine bila izložena iznimno velikom pritisku koji se često manifestirao i putem medijskih napada. To je zasigurno povezano s time što su interesi nekih moćnih lobija ozbiljno ugroženi mojom željom za sređivanjem stanja posebice u gospodarenju otpadom." Nikoga nije željela imenovati. I tako je SDP-ova ministrica od otkaza u HŽ-u uspjela spasiti jednu tajnicu. I, ironije li, za to platila – otkazom.

Treba reći da je pismo ministrice šefu HŽ-a Valčiću za svaku osudu jer riječ je o izravnom miješanju politike u kadroviranje u javnim poduzećima, i to na radnim mjestima poput tajnice, ali mnogi kažu da su razlozi otkaza mnogo složeniji.

Čačić: Bila je kompetentna

– Ministrica M. Holy angažirano je i krajnje kompetentno radila svoj posao. Nemamo komentar na njezinu ostavku koju smatramo činom procjene osobne odgovornosti – poručio je putem glasnogovornice šef HNS-a Radimir Čačić s kojim se M. Holy puno puta sukobljavala zbog njegovih energetskih projekata.

U HŽ-u potvrđuju: HDZ-ovi se kadrovi &sc

U HŽ-u potvrđuju: HDZ-ovi se kadrovi šikaniraju

Naši sugovornici iz HŽ-a, koji ne opravdavaju takav potez M. Holy, kažu da je tajnica koju je ministrica pokušala zaštititi doista bila šikanirana kao i svi drugi u toj državnoj tvrtki koji su slovili kao HDZ-ov kadar, nakon što su HŽ preuzeli ljudi bliski Kukuriku koaliciji. Tako je Heidi Mazija, čim je za šefa HŽ Holdinga došao SDP-ov kadar Valčić, bila maknuta s mjesta poslovne tajnice u uredu predsjednika uprave. No uskoro je dobila novo radno mjesto, i to tajnice člana uprave HŽ Holdinga Ivana Vukovića. Stoga njezin premještaj i povezuju s pismom Mirele Holy.

Diplomirala etnologiju i komparativnu kn

Diplomirala etnologiju i komparativnu književnost, a radila u agenciji za odnose s javnošću

Ministrica Holy rođena je 1971. godine u Zagrebu gdje je završila je Školu primjenjenih umjetnosti nakon koje je 1996. godine diplomirala etnologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 2000. godine je magistrirala, dok je 2005. doktorirala na istom fakultetu.

Godinu dana radila je kao voditeljica manifestacija u Narodnom sveučilištu Dubrava, a od 2001. godine do 2005. godine bila je vježbenica i tajnica u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja. Nakon toga je do 2008. vodila klijente i projekte u tvrtki za odnose s javnošću Maksima Komunikacije.

Članica je SDP-a od 1998. godine te je od 2008. do 2011 godine bila zastupnica te stranke u Saboru. U tom periodu djelovala je kao i potpredsjednica Odbora za zaštitu okoliša, članica Odbora za prostorno uređenje, Odbora za ravnopravnost spolova te Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

Tijekom karijere objavila je dvije knjige, a govori španjolski i engleski jezik. (tri/VLM)

Komadina "uskrsnuo", može li se M. Holy

Komadina "uskrsnuo", može li se M. Holy vratiti u visoku politiku?

Nakon Zlatka Komadine, Mirela Holy je druga članica Vlade (ali i SDP-a!) koja je morala dati ostavku. Međutim, za razliku od Zlatka Komadine koji je u rekordnom roku "uskrsnuo" iz političke smrti velikom pobjedom na unutarstranačkim izborima na kojima jeizabrana za potpredsjednika stranke, Mireli Holy prijeti neizvjesna politička sudbina a veliko je pitanje hoće li se ikada oporaviti i vratiti u visoku politiku.

Naime, Holy je doživjela veliki poraz jer nije izabrana u Predsjedništvo SDP-a.

Ovako izgleda sporni e-mail: From: Mire

Ovako izgleda sporni e-mail:

From: Mirela Holy [mailto:Mirela.Holy@sdp.hr]

Sent: Sunday, March 04, 2012 9:24 PM

To: Rene Valčić

Subject: Zamolba

Poštovani kolega Valčić,

kontaktirao me gospodin Goran Mazija, naš stranački kolega i član Savjeta za zaštitu okoliša SDPH, čija supruga Heidi radi na mjestu poslovne tajnice u uredu predsjednika uprave HŽ Holdinga. Heidi je na ovom radnom mjestu provela svega godinu dana, odnosno na ovo je radno mjesto došla nakon 15 godina rada u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu. Gospođa Heidi ima položen državni ispit, govori i piše na njemačkom i engleskom jeziku, a na sadašnje radno mjesto primljena je temeljem natječaja. Obraćam Vam se jer je Heidi stekla dojam da ju se pogrešno veže uz Rogožarovo političko imenovanje te se boji da ćete zbog toga s njom raskinuti ugovor o radu. Molim Vas da razmotrite mogućnost zadržavanja gospođe Heidi u HŽ-u na nekom drugom radnom mjestu.

U nadi da ćete razmotriti ovu zamolbu srdačno Vas pozdravljam i želim Vam puno uspjeha na novoj funkciji!

Srdačno, Mirela Holy

Od: Rene.Valcic@hznet.hr [Rene.Valcic@hznet.hr]

Poslano: 5. ožujak 2012. 12:20

Prima: Mirela Holy

Predmet: RE: Zamolba

Poštovana gospođo Holy, iskreno mi je žao da ste uznemiravani zbog određenih rješenja rasporeda zaposlenika u HŽ Holdingu. Iako mi nije namjera opravdavati se, želim napomenuti da svrha tih promjena nije niti osobne niti političke naravi, već je to isključivo funkcionalno pitanje. Naime, na mjesto tajnice je vraćena gospođa koja je taj posao radila za mandata više uprava, pa tako i Marijana Drempetića, i za koju smatram da je adekvatno rješenje u kontekstu mog načina rada. Gospođi Mazija sam izrekao taj svoj stav i napomenuo da neće biti zakinuta ni za jedno svoje pravo te da ćemo nastojati što prije pronaći za nju odgovarajuće rješenje. To samo po sebi isključuje raskid ugovora o radu, a posebno bilo kakvu primisao o šikaniranju ili osveti. Dakle, za pronalaženje odgovarajućeg rješenja potrebno je samo vrijeme i ponešto strpljenja i povjerenja. Vjerujte, u onome što je ostavljeno, tako nešto će iziskivati izuzetan napor, ali stav je Uprave da se nećemo spuštati na razinu prethodnika.

Zahvaljujem se na dobrim željama koje i Vama upućujem.

S poštovanjem,

Rene Valčić

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život