Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Ministru Aladroviću bit će skinut imunitet, Plenković: Istraga je tek dio kaznenog postupka

Zagreb: Na sjednici Vlade objavljene nove cijene goriva
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
07.03.2022.
u 15:02

Naglasio je kako Vlada potvrđuje poštivanje neovisnosti i samostalnosti pravosudnih tijela

Na temelju zahtjeva Državnog odvjetništva i USKOK-a, Vlada na zatvorenom dijelu sjednice mora donijeti odluku o skidanju imuniteta ministru Josipu Aladroviću, kazao je danas na sjednici premijer Andrej Plenković

- Mi smo odlučili, budući da smatramo da su odredbe zakona bile zastarjele i nepotrebne, a to sam najavio na početku mandata, da ćemo u postupak javnog savjetovanja uputiti ovoga tjedna izmjene i dopune Zakona o Vladi i tim ćemo izmjenama propisati da se za koruptivna kaznena djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti protiv člana Vlada, kazneni postupak može voditi i bez odobrenja Vlade. Dakle, izbrisat ćemo odredbu iz Zakon jer je ona, po mom uvjerenju, apsolutno nepotrebna. Ako se može dogoditi situacija da se ministra uhiti, onda djeluje smiješno odredba da moramo djelovati na temelju zahtjeva USKOK-a i DORH-a - kazao je uvodno. 

Naglasio je kako Vlada potvrđuje poštivanje neovisnosti i samostalnosti pravosudnih tijela.

- Omogućujemo ovom odlukom USKOK-u da u ovom predmetu poduzima kazneno-procesne radnje iz svoje nadležnosti sukladno ustavnim i zakonskim ovlastima. Podsjećam da je istraga tek dio kaznenog postupka koja može, ali i ne mora rezultirati postupkom pred sudom - dodao je.

- Ne ulazim u daljnji tijek postupka, ali ako se u predmetima bude odlučivalo na sudu, njihovu će krivnju trebati dokazati. Ovo je po prvi puta da smo imali akciju koja je rezultirala pokretanjem istrage protiv tri člana Vlade pri čemu je jedan bio uhićen i pritvoren. Takva akcija je, pretpostavljam, utemeljena i zasnovana na zakonu. No, neupitno je da je ona imala političke konotacije i utjecala na rad i percepciju Vlade - kazao je Plenković te naveo kako pretpostavlja da je pokretanje pokrenuto na temelju čvrstih dokaza. 

Pozvao je USKOK i DORH da riješe problem curenja informacija koji je, kako navodi, postao praksa i na koji upozoravaju već dulje vrijeme. 

- Ta praksa, posebno u fazi provođenja izvida, otvara prostor za razgovor pa i ocjene o motivima za dijeljenje informacija. To nije dobro za tijela, a ni za daljnji tijek postupka. Eventualnu krivnju kolega utvrđivat će sud. Ako slučajno to ne utvrdi, osim nepovratno nanesene štete članovima Vlade, to će biti loše za percepciju tijela kaznenog progona, kao i za pravosuđe u cjelini - navodi Plenković. 

- Ako se pokaže da kaznene odgovornosti ima, želim kazati da koruptivno ponašanje i obnašanje povjerene funkcije na način koji nije zakonit nije prihvatljivo, bez obzira o kome se radi - dodaje te zaključuje kako je uz samostalnost i neovisnost pravosudnih tijela nužna i njihova profesionalnost "kao jamstvo učinkovitog sustava". 

 

Komentara 9

VI
_višeslav
16:11 07.03.2022.

ne valja tajming opet?

Avatar .Primarius
.Primarius
15:53 07.03.2022.

ovo je taj novi HDZ....jedina država na Svijetu koja ima 3 ministra sa optužnicama za ozbiljna kaznena djela..a premijer ih još i brani....u sređenim zemljama se daje ostavka a premijer šalje na psihološko promatranje ...kako smo nisko pali

IL
ilustrator
16:47 07.03.2022.

prekomjerno bombardiranje hdz se nastavlja. sve druge stranke su čestite i poštene? a hdz je kao na vlasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije