Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Most poručio:

'Ministrica Žalac već je trebala otići jer je nekompetentna i nedovoljno stručna za svoj resor'

Konferencija Mosta u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.03.2019.
u 14:09

Igrokaz koji su zajednički izveli premijer i ministrica potvrda su da jedna pravila vrijede za građane, a druga za ljude u Vladi, rekla je Mostova zastupnica Sonja Čikotić

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac nepodobna je da nastavi obnašati ovu visoku dužnost jer se pokazala nekompetentnom i nedovoljno stručnom da upravlja ovako velikim sustavom, ocijenili su danas u Saboru na konferenciji za medije pod nazivom "Zašto je Andrej Plenković davno trebao razriješiti Gabrijelu Žalac" Mostovi zastupnici Sonja Čikotić i Marko Sladoljev.

Već više od godinu dana, podsjećaju, upozoravaju da ne vodi svoj resor dobro, zbog čega je "samo 17 posto sredstava od raspoloživih 10,7 milijardi prešlo Breganu", a spoznaja da više od 2,5 godine vozi bez valjane vozačke dozvole, te u tim uvjetima pregazi djevojčicu, samo je potvrda njene nekompetencije.

- Most je bio najžešći kritičar ministrice kad je dolazila u Sabor zbog lošeg rada njenog ministarstva, i uglavnom bi na to dobili uvredljive opaske, a ovo što se dogodilo je samo indikativ kako se ministrica ponaša u svom ministarstvu koje je loše u povlačenju sredstava iz EU fondova. Suze ministrice neće je opravdati pred Europskom unijom, ta sredstva iz EU fondova su vrlo bitni novci za gospodarstvo Hrvatske koji velikim dijelom ovisi o tom ministarstvu - kazao je Mostov zastupnik Marko Sladoljev.
Njegova stranačka kolegica Sonja Čikotić dodaje da je ministrica Žalac uvijek s visoka odgovarala na njihove kritike o slabom povlačenju europskog novca.

- Igrokaz koji su zajednički izveli premijer i ministrica potvrda su da jedna pravila vrijede za građane, a druga za ljude u Vladi. Priznala je da je preko 2,5 godine vozila vez vozačke, to dodatno dokazuje dvostruke kriterije kojima upravlja sustavom. Kad apliciraju na sredstva iz EU fondova poduzetnici koji bi lapsusom zaboravili neki zarez ili pogriješili jednu broju, odmah bi ispadali iz "utrke" za ta sredstva - naglašava Čikotić.

Posebno kritizira način na koji su se prihvaćale prijave za ta sredstva, po principu "tko prvi njegova djevojka", bez ikakve valorizacije samih projekata. Podsjeća tako da je lani u lipnju raspisan natječaj za izgradnju i opremanje koji je poništen, da bi se u drugom pokušaju praktički odluka o prijavama prebacila na službenike u poštama.

- Poduzetnici koji su se dvije godine pripremali za natječaj, jer toliko nije bilo raspisanog natječaja, pripremali su građevinske dozvole i svu potrebnu dokumentaciju, da bi na kraju ovisili o brzini službenika u pošti, jer tko je u pošti kliknuo u prve tri sekunde dobio je sredstva. Opet u veljači raspisan je natječaj po istom modelu - podsjeća Čikotić. Žalac je, nastavlja, odgovorna za razvoj gospodarstva, a Vlada je, upozorava, pala u povlačenju EU sredstava, pa ima 2,7 milijardi kuna manje investicija jer netko nije obavio svoj posao. Početkom 2017. godine pripreman je natječaj za IT alat za strateško planiranje procijenjen je na 5,7 milijuna kuna vrijednosti, no ta je nabava pala, dodaje.

- Poništen je natječaj jer se nekome pogodovalo, prijatelju odnosno poznaniku ministrice Žalac. Hrvatska je zato već dvije godine bez tog sustava, i sad će to stajati 13 milijuna kuna, a ne više 5,7 milijuna kuna. I ministra financija sam pitala kako on kontrolira rad ministrice Žalac jer Ministarstvo financija treba osigurati ekonomično raspolaganje proračunskim novcem. Sve ovo dokazuje da je ministrica Žalac nepodobna da nastavi obnašati ovu visoku dužnost jer se pokazala nekompetentnom i nedovoljno stručnom da upravlja ovako velikim sustavom. Svaki građanin treba voditi brigu o tri osobna dokumenta, a ona ni to nije mogla - poručuje Čikotić.
O opozivu ministrice u Mostu ipak ne razmišljaju jer, priznaju, svjesni su da uz kupljenu parlamentarnu većinu znaju da bilo kakav opoziv ne bi urodio plodom.

- Zato pozivamo premijera da otvori oči i pobrine se da Hrvatska povuče novce za koje plaća članarinu – naglašava Čikotić.

Komentirali su i ranije najave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da bi njegova stranka mogla izaći iz vladajuće koalicije, kao i činjenicu da se danas nije pojavio na koalicijskom sastanku u Vladi.

- Mislimo da neće otići, on je bio uz svaku vlast. Jedino premijer Tihomir Orešković nije pristao na njegove ucjene, vjerojatno će par mjeseci prije izbora otići da opravda svoju koaliciju. SDSS i HDZ su stranke blizanci koji si vrlo dobro pašu - zaključio je Marko Sladoljev.

Video: Ministrica Žalac dala mandat na raspolaganje

Komentara 7

AG
Agricola
15:36 12.03.2019.

Ćuprijaši, kad ćete objaviti vašu koaliciju s Hasanbegovićem? Stavili ste onu iz Siska koji je rekla da je Praljak zločinac jer ste znali da Marijan Knezović nije bjedna izdajica poput vas nego čovjek sa stavom koji nikad neće izdati, adati, a pošto vam je on bio jedina prepreka za koaliciju s Hasom, što sad ne objavite sastav vaše troglave aždaje? Ja ne mogu dočekati taj trenutak kad ću vaditi mast ovima koji su vam s pravom govorili da s te ćuprija, a u isto vrijeme su veličali Hasu koji već dvije godine s vama kuje planove o koaliciji.

Avatar Narod
Narod
17:42 12.03.2019.

Populizam politikanata trece klase. Sjeca li se iko nekog uspjeha Mostovih ministara, sigurno NE a bili su u vladi!

Avatar Narod
Narod
17:44 12.03.2019.

Miro Bulj je bolji strucnjak od ovo dvoje zajedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije