Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija

Ministrica Pinotti 'reže' vojsku, vojarne, policiju...

Roberta Pinotti
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
17.03.2014.
u 11:15

Najavila je kako će postupiti na osnovu tri glagola: promisliti, pregledati i smanjiti.

Rezovi u obrani i vojnim snagama se neće odnositi samo na narudžbu ratnih zrakoplova F35, već će se zatvoriti vojarne i smanjiti broj ljudi u oružanim snagama, izjavila je talijanska ministrica obrane Roberta Pinotti.

Prvi puta u povijesti Italije na čelu ministarstva obrane je žena. Roberta Pinotti, rođena u Genovi 1961. godine, bila je podtajnicom ministarstva obrane u vladi Enrica Lette, a sada ju je premijer Matteo Renzi promaknuo u ministricu. Najavila je kako će postupiti na osnovu tri glagola: promisliti, smanjiti i pregledati (ripensare, ridurre, rivedere). Odnosno sva pitanja treba ponovno razmotriti i ponovno provjeriti, te provesti rezove gdje su mogući.

Veliko pitanje je nabavka novih ratnih zrakoplova F35. Prvotno je Italija imala namjeru kupiti 131 ratni zrakoplov, pa je sada taj broj smanjen na 90. Riječ je o trošku od 14,3 milijarde eura u 15 godina za 90 ratnih zrakoplova F35 od kojih bi 60 bilo s konvencionalnim uzlijetanjem (jedan košta 74 milijuna eura) i 30 s vertikalnim uzlijetanjem (jedan košta 88 milijuna eura) od kojih bi oko 20 bilo za nosač zrakoplova Cavour. Neki dijelovi, kao naprimjer krila, ratnog zrakoplova američke tvrtke Lockheed Martin se trebaju proizvoditi pokraj Novare na sjeveru Italije. Ali što će se naručiti manje zrakoplova to će se u Italiji proizvesti manje avionskih krila.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Pinotti ne želi govoriti o broju F35. Kaže kako se prvo treba postaviti pitanje „kakvo nam vojno zrakoplovstvo treba, kakva zračna obrana?“, te na osnovu toga odlučiti i koliko je zrakoplova potrebno Italiji. Najavljuje kako će uskoro vlada raspravljati o svim revizijama, a ne samo o zrakoplovima, te će se plan dati na raspravu parlamentu.

Zasigurno će biti smanjen broj vojnika i broj vojarni. Predviđeno je zatvaranje 385 vojarni, koje će se dati ili gradskim upravama ili prodati privatnicima. Osnovana je posebna komisija koja radi 12 sati na dan kako bi u najskorije vrijeme iznijela prijedloge o rezovima.

- Već smo započeli rad na smanjenju broja osoblja u oružanim snagama kojih danas ima 190.000, a do 2024. će ih biti 150.000. Već narednih godina će biti smanjen broj vojnika na 170.000. Smanjit ćemo uskoro broj zaposlenih civila u obrani sa 30.000 na 20.000 - najavila je Pinotti.

No, predviđeni su rezovi i među snagama reda, odnosno u policiji, među karabinjerima, financijskom stražom, vatrogascima itd. Sada ima 260.000 policajaca, karabinjera i financijskih stražara. Za dvije godine će broj biti smanjen na 238.000, odnosno bit će 95.000 karabinjera, 87.000 policajaca i 56.000 financijskih stražara. Imat će jedinstvenu koordinaciju, a bit će zatvoreno i stotine postaja.

Komentara 2

QQ
qqq
11:35 17.03.2014.

Pametna žena! Kome još treba toliko oružija osim bolesnim Amerikancima, a i njima će se obit o glavu.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
19:51 17.03.2014.

Bravo za ministricu...bilo je i vrijeme da se ograniči nepotrebni trošak i luksuz koji su imale mnoge članice NATO-a, neka troše oni koji imaju najviše interesa u vojnim operacijama izvan zemlje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije