Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Deset milijardi eura za deset milijuna Talijana

Svima koji imaju godišnje prihode niže od 25.000 eura bit će smanjen porez
13. ožujka 2014. u 09:15 6 komentara 611 prikaza
Matteo Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Od 1. svibnja svim Talijanima, njih oko 10 milijuna, koji primaju mjesečnu plaću nižu od 1.500 eura smanjit će se porez na dohodak tako da će im u prosijeku prihod biti povećan za oko 80 eura mjesečno, odnosno za oko 1.000 eura godišnje. Dakle, svima koji imaju godišnje prihode niže od 25.000 eura bit će smanjen porez. Već u plaći koju će dobiti 27. svibnja moći će vidjeti povećanje prihoda. Smanjit će se porez tvrtkama, uložit će se u školstvo i istraživanja, smanjit će se vozni park, smanjit će se plaće menadžerima u državnim tvrtkama i druge mjere usvojila je sinoć talijanska koalicijska vlada Mattea Renzija.

Pokriće za 10 milijardi eura, koliko će biti podijeljeno Talijanima, dobit će se štednjom u državnoj potrošnji, a ne povećanjem poreza na jednoj strani, da bi se na drugoj smanjio. Osim toga u 2014. godini će se zbog manjeg deficita u odnosu na BNP (bit će 2,6 posto, što je niže od granice od 3%) uštedjeti 6,4 milijarde eura dio kojih će se usmjeriti u povećanje standarda. Time što će se Talijanima dati 10 milijardi eura više znači i da će dio toga novca biti utrošen na veću potrošnju, a to znači veću potražnju, ali i više ulazaka u državnu blagajnu preko PDV-a. Matteo Renzi je na konferenciji za novinare najavio kako će 26. ožujka biti stavljeni na dražbu državni automobili koji su višak. Do lipnja će država platiti tvrtkama sve zaostatke, ukupno 68 milijardi eura. Tvrtkama će porez biti smanjen za 10%. Novci za pokriće tog smanjenja naći će se, uz ostalo, i povećanjem sa 20 na 26 posto poreza na dobit od financijskih transakcija, a iz čega su izuzete zarade na kamatama od državnih i drugih obveznica. Smanjena je za 10% cijena električnoj energiji koju upotrebljavaju manja i srednja poduzeća. Za obnovu školskih zgrada bit će utrošeno 3,5 milijardi eura. Bit će smanjen broj regionalnih centara državne televizije RAI.

Te i druge mjere trebale bi pokrenuti ekonomiju. Golemi novci bit će od svibnja stavljeni u opticaj što bi trebalo utjecati na veću potrošnju. Renzi se pohvalio kako je njegova vlada prva u posljednjih desetak godina koja je smanjila porezni pritisak.

matteo renzi MATTEO RENZI Hoda bez pratnje, poput pape Franje, a Italiju želi promijeniti za 100 dana Matteo Renzi dobio povjerenje senata Renzi na prvo mjesto svog programa stavlja školu Matteo Renzi Novi premijer Prisegnula Renzijeva vlada

U samo 19 dana vlade Mattea Renzija učinjeno je više nego u posljednjim godinama. Novi izborni zakon je prošao u Zastupničkom domu i sada treba proći i u Senatu. Nove ekonomske mjere usvojila je vlada jednoglasno i Renzi kaže kako će i u parlamentu one proći, jer su stranke većine suglasne. Renzi predviđa i ukidanje gornjeg doma parlamenta, odnosno ukidanje savršenog dvodomnog sustava, i obznanjuje kako će, ako ta njegova reforma ne prođe, ne samo podnijeti ostavku već napustiti politiku. Cijeloga sebe je stavio na kocku.

Postoje, dakako, dvojbe glede provedbe svih tih mjera, a Renzi tim kritičarima poručuje neka pričekaju samo još mjesec i pol dana, odnosno kada će moći vidjeti jesu li ili nisu Talijani dobili veće plaće i jesu li smanjeni porezi na tvrtke.

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
HUO
SAMO NA VEČERNJI TV-U OD 13 SATI
Doznajte kako se možete osigurati i financijski zaštititi od privatnih i poslovnih rizika
 • Avatar emigrant
  emigrant:

  Liniću jel' gledaš? Smanjiti poreze, a ne povećati.

 • Avatar Sabrina
  Sabrina:

  nebojša...dosta smo se naslušali populističkih predrasuda o navodnoj identičnosti Berlusconija i Renzija...koliko su njih dvojica stvarno slični to će pokazati vrijeme i rezultati...za sada je Renzi pokazao i dokazao da nije clown...na osnovu čega netko sa strane može tvrditi da ... prikaži još! financijsko pokriće ne postoji i da je sve to laž?

 • hajduk1966:

  Linic ne vidi jer mu je vid oslabio zbog starosti,dajte mladih u politiku