Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministrica kulture najavila: 'Uvest će se red u financiranje u kulturi'

Istaknula je i neprihvatljivost dosadašnje podjele medija na komercijalne i neprofitne, po kojoj su komercijalni mediji po definiciji zli, a neprofitni dobri.
12. studenoga 2016. u 14:40 21 komentara 660 prikaza
Ministrica kulture Nina Obuljen Korzinek
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da će već početkom siječnja iduće godine biti uveden red u financiranje u kulturi, te najavila donošenje medijske strategije koja će obuhvatiti i neprofitne i komercijalne medije.   

U prvom tjednu siječnja Ministarstvo  će izaći s cjelovitom informacijom koji će se kulturni programi, u kojim rokovima i kakvim iznosima financirati, istaknula je Obuljen Koržinek koja je, trideset dana nakon stupanja na ministarsku dužnost, gostovala u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.  

Istaknula je i nezadovoljstvo situacijom koju je zatekla u Ministarstvu kulture, koje je, kaže, u posljednjih nekoliko godina propustilo dosta prilika da se krene naprijed ili nastave neke započete reforme.

"Svima koji djeluju u kulturu poslat ćemo poruku da je Ministarstvo njihov servis, od kojega će u zadanim rokovima dobivati odgovore na sva pitanja o svome financiranju", poručila je.

Istaknula je i kako zaposleni u kulturi od ove vlade mogu očekivati povećanje proračunskih izdvajanja za kulturu, koja bi kroz četiri iduće godine postupno trebala doseći europski minimum od jedan posto.  

Upitana za posljedice porezne reforme na kulturni sektor, potvrdila je da se odustalo od najavljenog povećanja PDV-a na knjigu, novine i kino ulaznice.

"S tim dijelom smo zadovoljni, no ostao je drugi dio reforme, kojim umjetnici nisu bili zadovoljni, vezano uz uvođenje obveznih doprinosa na autorske honorare.  Važno je da ostaju olakšice do 55 posto za autorske honorare umjetnika. Oni koji ostvaruju barem prosječna primanja u skladu s prosječnim primanjima RH sada će moći ostvariti pravo na staž u punom iznosu, temeljem toga što će im se uplaćivati doprinosi. A vodit će se računa i o osjetljivim djelatnostima kojima će se pomoći možda kroz neke oblike potpore", rekla je ministrica. 

Vlada će raditi i na donošenju medijske strategije koju je propustila donijeti vlada Zorana Milanovića, iako ju je godinama najavljivala, rekla je Obuljen Koržinek te istaknula da će njom biti obuhvaćeno cijelo pluralno medijsko tržište - javni i privatni mediji, ali i tzv. mediji zajednice, odnosno treći medijski sektor.

"Pluralno medijsko tržište znači da sva ta tri dijela funkcioniraju", istaknula je te odbacila nagađanja o nezainteresiranosti za neprofitne medije.

 "Taj će se projekt financirati iz Europskog socijalnog fonda, a natječaj  bi mogao biti raspisan već 2017.", rekla je.

Istaknula je i neprihvatljivost dosadašnje podjele medija na komercijalne i neprofitne, po kojoj su komercijalni mediji po definiciji zli, a neprofitni dobri. 

Upitana o očekivanju od novog v.d. ravnatelja HRT-a, izdvojila je vođenje računa o poslovanju, poštivanje odredbi iz ugovora između vlade i HRT-a, te odgovorno i duhu dobrog gospodara upravljanje HRT-om do imenovanja ravnatelja koji će biti izabran u proceduri nakon što Nadzorni odbor raspiše natječaj.

Ministrica kulture istaknula je i da politika ne bi trebala imati utjecaja na izbor ravnatelja HRT-a, ocijenivši da je vlada Zorana Milanovića  2012.  po tom pitanju napravila veliki korak unatrag.

 "U jednoj nedemokratskoj proceduri, bez  ikakve javne rasprave, promijenili su zakon i HRT stavili u ruke vladajućoj večini. Tko god bila ta većina, dobila je mogućnost da izravno izabire ravnatelja HRT-a. To ne treba ni Vladi ni HRT-u", poručila je Obuljen Koržinek te istaknula kako će prva zadaća, vezano uz javnu televiziju, biti stabilizacija upravljanjem HRT-om.

Nova medijska strategija će, kaže, sigurno definirati demokratičnost u izmjenama zakona o HRT-u kako ga se ubuduće ne bi moglo donositi bez široke javne rasprave i dva saborska čitanja.  

>>Obuljen Koržinek najavila reformu politike prema knjizi i povećanje proračuna za kulturu 

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  dali će sada kulturna i medijska dojenčad i sisavci svih profila prosvjedovati protiv ministrice kulture

 • Avatar kravata
  kravata:

  Gospodo ministrice a tko ce odgovarat sto je neistina sirena izvan granice hrvatske financirana hrvatskim novcem zar nema sada novaca da se snimi film kako je to bila neistina i dali su odgovorni prevareni ili su istini namjerno sakrili.

 • Avatar Štilcovana_Katabolcna
  Štilcovana_Katabolcna:

  Nekidan pročitam grafit na zidu: političari uriniraju po vama, a mediji pišu da pada kiša.