Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcijski plan

Ministrica otkrila detalje reforme javne uprave: Moguća su i otpuštanja

Dubravka Jurlina Alibegović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
18.02.2016.
u 17:26

– Socijalni partneri činit će važan dio u povjerenstvima jer sindikalni i socijalni partneri vrlo su važni ovoj Vladi u razgovorima oko svih bitnih tema – tvrdi ministrica.

Ministrica uprave Dubravka Jurlina-Alibegović najavila je danas da Vlada kreće u reformu javne uprave kako bi ona postala što efikasnija.

Zato je, tvrdi, u Vladinoj proceduri već odluka o imenovanju triju stručnih radnih povjerenstava kojima je zadaća da u sljedećih nekoliko tjedana naprave akcijski plan za provedbu reforme.

Prvo povjerenstvo bavit će se digitalizacijom i informatizacijom javne uprave, drugo će se baviti ljudskim resursima, analizom kompetencija, analizom opisa zadataka u javnoj upravi, procesom nagrađivanja i Zakonom o plaćama, a s ciljem da sva radna mjesta koja imaju isti opis radnih zadataka imaju i istu plaću. Treće povjerenstvo, koje vodi ministrica Jurlina-Alibegović, bavit će se prijedlogom i analizom racionalnog ustroja javne uprave s ciljem da se smanje preklapanja u radnim tijelima javne uprave, odnosno državne uprave, agencija, ali i lokalne i regionalne samouprave.

– Sva povjerenstva imat će rok od nekoliko tjedana da sastave detaljan akcijski plan s provedbenim mjerama, rokovima i jasnim nositeljima. Vjerujte da će se provedba tih mjera i rokova provjeravati – najavila je Jurlina Alibegović. U reformske promjene i rad povjerenstava će, najavljuje, uključiti sve zainteresirane strane – predstavnike tijela državne uprave na razini dužnosnika, predstavnike lokalne i regionalne samouprave, sindikalnih partnera, nevladinog sektora, ali i akademske zajednice i najšire stručne javnosti koja će im dati dovoljna znanja i argumentaciju da se reforma napravi na najbolji mogući način.

– Neki od ciljeva se mogu postići već za nekoliko mjeseci, neki do kraja godine, a za neke treba malo dulje vrijeme jer se radi o složenijim zadacima. Već za nekoliko tjedana mogu se provesti potezi vezani za informatizaciju, kao i oni koji se naslanjaju na strategiju e-Hrvatska 2020, primjerice uvođenje e-poslovanja u širem smislu – objasnila je ministrica uprave.

Moguća su, dodaje, i otpuštanja, ali to će se znati tek nakon sveobuhvatne analize, snimke stanja, radnih mjesta i poslovnih procesa, znanja i kompetencija koje imaju zaposleni u javnoj upravi, čime će se doći do optimalnog ustroja i radnih mjesta i u jednoj optimalnoj organizaciji sustava.

Kaže da je već imala neformalni sastanak s predstavnikom Sindikata državnih službenika Borisom Plešeom kojeg je već načelno upoznala s temama koje su u proceduri.

Socijalni partneri će činiti važan dio u povjerenstvima jer su sindikalni i socijalni partneri vrlo važan partner ovoj Vladi u razgovorima oko svih važnih tema – tvrdi ministrica.

Kaže da su sve reforme uglavnom naslonjene na Nacionalni program reformi i sve ih je nužno provesti.

– Nema razloga da se od reformskih zahvata odustaje, jedan dobar naših ciljeva već je u tom programu. Kada govorimo o Zakonu o plaćama – ideja je da se napravi nastavak već odrađenih analiza, ali one se mogu još dodatno pojačati s nekim novim saznanjima koja nisu bila cjelovito obuhvaćena, analizirana. Treba se donijeti i Nacionalni program reformi za 2016., a jedan od važnijih zadataka jest pogledati sve što je RH preuzela, a koji su zaista reformski ciljevi koji se podudaraju s ciljevima ove Vlade. Uvjeravam vas da će sva stručna povjerenstva raditi maksimalno efikasno. Vladi, premijeru, potpredsjednicima, ministrima, izuzetno je važan tajming, naš cilj je da se ne odugovlači s provođenjem reformi koje su cjelovite, sadržajne i traže podršku svih. Nema mjesta za odugovlačenje i zanemarivanje onoga što je važno – zaključila je Dubravka Jurlina Alibegović.

>>Ministrica uprave danas otkriva detalje reforme javne uprave

>>Jurlina Alibegović preuzela Ministarstvo uprave: U sljedećim ćete danima moći vidjeti koji su moji ciljevi

Komentara 26

HE
herojulice
18:17 18.02.2016.

Dragi moji maltretirani, nižerngirani i malobrojni šljakeri u javnoj upravi. Pripremite se za otkaze. Na vašem mjestu ostaju neradnici, uhljebi i oni s vezama a također na račun vašeg smanjenog broja povečat će se broj nestručnih šefova kojih je i sada previše. Također će ostati povelik broj savjetnika, zamjenika, pomoćnika i načelnika koji uopće nisu imali ljude u svom odjelu. Menadžere neće nitko dirati jer oni imaju najmanja primanja i najmanje nagrade a naročito su bitni za javne ustanove jer su nam one največi izvoznici i proizvođači pa se bez njih ne može.

KS
krao_sam
17:39 18.02.2016.

Puna podrska za otpis viska uhljeba!

GO
golub
18:19 18.02.2016.

U Javnoj uprava postoje umrežene krim. skupine koje godinama lažiraju postupke protivno činjenicama, donose rješenja na nezakonit način i to od službenika u Upravi do sudaca Upravnog suda, a takvih preko 50% prima dobre plaće što hitno treba iskorjeniti!!!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije