Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna i lokalna razina

Ministrica uprave danas otkriva detalje reforme javne uprave

Dubravka Jurlina Alibegović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
18.02.2016.
u 11:36

Između ostalog, Most je tražio da se do zadnjeg kvartala 2016. ustroji sustav objektivnog i nepristranog ocjenjivanja državnih službenika, kao temelja na kojem će biti moguće fleksibilnije stimulirati ili sankcionirati službenike

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović danas će u 16 sati ispred Vlade na Trgu svetog Marka dati izjavu na temu najavljene velike reforme javne uprave na državnoj i lokalnoj razini.

Most je, podsjetimo, krajem prošle godine u razgovorima s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom predstavio reformske zahtjeve za lokalnu i javnu upravu.

Među zahtjevima je bilo da se od sljedećih lokalnih izbora krene s racionalizacijom političkog aparata u općinama, gradovima i županijama, to jest, da se smanji broj političkih dužnosnika izabranih u izvršnu vlast. Prijedlog je da se bira samo jedna osoba u izvršnu vlast, odnosno načelnik, gradonačelnik i župan, bez zamjenika. Time bi se broj političkih dužnosnika smanjio sa 1322 na 576.

Predlaže se i smanjenje broja članova predstavničkih tijela (vijećnika), kojih je sada 8.354, za najmanje 20 posto. Predložena je i teritorijalna reforma lokalne i županijske samouprave.

Između ostalog, Most je tražio da se do zadnjeg kvartala 2016. ustroji sustav objektivnog i nepristranog ocjenjivanja državnih službenika, kao temelja na kojem će biti moguće fleksibilnije stimulirati ili sankcionirati službenike kroz njihova materijalna prava i napredovanje, i to kroz donošenje i implementaciju Zakona o državnim (javnim) službenicima te posebnog Zakona o plaćama državnih (javnih) službenika.

Također, najkasnije do prvog kvartala 2017. trebala bi se provesti puna implementacija sustava e-Građani.

>> Most objavio reformske zahtjeve za lokalnu i javnu upravu

Komentara 3

KA
KaNiDora
11:42 18.02.2016.

Looks ok

Avatar Anemični guzonja
Anemični guzonja
11:57 18.02.2016.

Da li je ono što će reći koordinirala, usuglasila sa HDZ-om? Prije nego nas počne maltretirati. Tako da izbjegnemo da Karamarko onda kaže da se još treba razgovarati unutar koalicije, zapravo gospođa to nije rekla, da ćemo smanjiti broj županija - da je to zapravo izvađeno iz konteksta..

R0
R00kie
13:36 18.02.2016.

eh kad bi barem provela to...ali mislim da ce ju HDZ blokirati jer se ipak dira u prava njihovih uhljeba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije