Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRADALI U POPLAVAMA

Ministri zdravlja RH, Srbije i RS posjetili pacijente iz BiH u brodskoj bolnici

Rajko Ostojić,Zlatibor Lončar,Dragan Bogdanić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/8
27.05.2014.
u 17:13

Zahvalni smo zdravstvenom sustavu Hrvatske što su nam pritekli u pomoć kada nam je najpotrebnije, kazao je ministar zdravlja RS

Nakon posjete Županji i Moroviću u Srbiji, ministar zdravlja Republike Hrvatske Rajko Ostojić, ministar zdravlja Republike Srbije Zlatibor Lončar te ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić posjetili su u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu bolesnike iz poplavljenih dijelova Bosne i Hercegovine kojima je pružena potrebna liječnička pomoć u brodskoj bolnici.

- U Slavonski Brod došli smo jer je kolega Bogdanić izrazio želju da posjeti bolesnike iz Republike Srpske koji su proteklih desetak dana zbrinuti u ovoj našoj ustanovi. Pacijenti su na hemodijalizi, te oni koji su trebali hitne kirurške zahvate trbuha, žučnog mjehura, a neki su zbrinuti i radi prijeloma kostiju. Tijekom proteklih dana na hemodijalizu je primljeno ukupno 14 pacijenata iz dva dilalitička centra, a obzirom na nedostupnost i oštećenja cesta u BiH, te značajne prostorne udaljenosti stojimo na raspolaganju i sljedećih dana i tjedana, odnosno koliko bude trebalo da pacijenti iz Bosne i Hercegovine dođu na hemodijalizu, ali i na druge hitne zahvate. Prirodna katastrofa dogodila se u sve tri države i sada slijedi etapa sprečavanja epidemije. Zbog toga smo danas ovdje. Posljednjih dana intenzivno se dogovaramo, a uspjeli smo i senzibilizirati Europsku Uniju i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da nam u tome pomognu strukom i ako bude trebalo financijskim sredstvima. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je potpuno stabilna, nema grupiranja bolesti, a isto su me izvijestili i kolege ministri da je epidemiološka situacija u Srbiji i Bosni i Hercegovini pod kontrolom - kazao je ministar Rajko Ostojić.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

- Zahvalni smo cjelokupnom zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske što su nam pritekli u pomoć kada nam je najpotrebnije, a to je bilo kada nismo mogli evakuirati naše dijalizne pacijente u druge centre, te smo jedan dio pacijenata sa prostora Dervente i Bosanskog Broda smjestili ovdje. Na našu sreću bolnica u Doboju nije bila poplavljena i radi u punom kapacitetu. Epidemiološka situacija je opterećena, ali još uvijek stabilna i nemamo pojava zaraznih bolesti. Imamo dovoljan broj timova i poduzimamo sve potrebne mjere, no najveći nam je problem bio zaprašivanje komaraca iz zraka. Upravo za to danas smo pronašli najbolji model i najoptimalnije rješenje, jer zarazne bolesti ne poznaju granice i mogle bi se ako se pojave lako proširiti - istaknuo je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr. Dragan Bogdanić.

- Drago mi je da granice ne predstavljaju problem i da imamo dobru suradnju u pomaganju ljudima, jer se odvije spašavaju životi. Razmjenjujemo informacije na satnom nivou oko svih detalja koji su bitni da se spriječi nastajanje bilo kakvih infekcija i zaraza, jer tako ćemo najbolje pomoći svim građanima da što prije izađemo iz problema, koji nas je na žalost pogodio - kratko je prokomentirao ministar zdravlja Republike Srbije dr. Zlatibor Lončar.

Ministri zdravlja Republike Hrvatske, Republike Srbije i Republike Srpske iz Slavonskog Broda su se uputili prema Doboju, gdje će posjetiti tamošnji Dom zdravlja.

Komentara 2

DA
Dagobert
09:23 28.05.2014.

A ja mislio da je Bratsvo i Jedinstvo zauvijek nestalo.

NV
novo vriijeme
16:27 28.05.2014.

A propustili ste pisati o posjeti Ostojića Srbiji prije njihovog dolaska kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije