Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mještani u šoku

U Gunju su ušli, ali sve je uništeno. Zbog smrada lešina, moraju nositi maske

Gunja,poplava
Foto: Branimir Bradarić
1/9
27.05.2014.
u 16:42

I dalje se u selo ulazi samo uz odobrenje i uz strogu primjenu zaštitnih mjera koje uključuju nošenje zaštitnih odijela, maski, rukavica i čizmi

Poplavljena Gunja proteklih dana izgledala je katastrofično, ali slike ovoga sela, nakon što se voda dobrim dijelom povukla, još su gore. Dio sela i kuće i dalje su pod vodom. Ulice i okućnice prepune su smeća, narezanoga ogrjevnog drveta, namještaja... Na ulicama se i dalje broje životinjske lešine koje čekaju da ih se ukloni. U isto vrijeme selom se širi iznimno neugodan miris tako da je gotovo nemoguće na ulicama Gunje boraviti bez zaštitnih maski.

I dalje se u selo ulazi samo uz odobrenje i uz strogu primjenu zaštitnih mjera koje uključuju nošenje zaštitnih odijela, maski, rukavica i čizama. Tako je i danas dio mještana, uz propusnice, obišao svoje kuće. Željeli su vidjeti razmjere štete i može li se što spasiti. Gotovo svi su ostali šokirani jer ono što su viđali na snimkama uživo djeluje još gore, još strašnije.

Foto: Branimir Bradarić

– Sve mi je uništeno. Neke stvari sam digao nadajući se da ću ih spasiti, ali nisam uspio. Užasno je sve ovo. Žalosno. Bojim se da se ove godine nećemo moći vratiti u svoje domove, kroza suze nam je rekao Ilija Mišković pokazujući uništenu unutrašnjost kuće. Svoju kuću danas je prvi put posjetio i bračni par Filipović, koji su bili vlasnici i privatne etno zbirke od 600-ak predmeta starijih od sto godina, još uvijek ne znaju kolika je šteta.

– Ništa nismo uspjeli spasiti. Samo dokumente smo iznijeli. Radili smo godinama u Njemačkoj, gradili sve ovo, stjecali i ulagali i sad ispada da smo se mučili bez veze. Bolje da nismo ni dolazili ovdje. Ne znamo što ni kako dalje, kaže Milena koja radi dubine vode nije mogla ući u svoju kuću. Kaže i kako je smeta što se sanacija sela odvija nekako sporo te misli da bi se sve aktivnosti morale ubrzati kako bi se spasilo što se spasiti može. U svoju kuću danas je ušla i obitelj Čerkezović koja štetu na kući, usjevima i strojevima procjenjuje na više od dva milijuna kuna.

– Uništena nam je kuća, sve stvari, namještaj, odjeća... Pod vodom nam je pet traktora, kombajn i drugi strojevi. Pod vodom su nam i polja zasijana pšenicom, sojom i kukuruzom. Strašno, kaže Stjepan Čerkezović kojega smo u kući zatekli kako uklanja parket koji je uništen. Mještani ukazuju i na problem što još uvijek nisu uklonjene životinjske lešine iz staja i s farmi. Kažu i kako je na jednoj farmi prilikom poplave ostalo u staji više od sto bikova. Sve ih je voda udavila.

– To će nas koštati i nećemo se svojim kućama skoro vratiti. U staji su tri uginule svinje i šest živih koje se kreću oko njih. Ja ih nemam s čim izvući, a još uvijek nema nikoga da to riješi. Ako nam država samo obnovi kuće, a ne nadoknadi štetu na poljoprivrednim usjevima, mi smo gotovi. Imamo zasijanih sto jutara u što smo uložili 250.000 kuna. Sve je to sada uništeno, tvrdi Boris Nikolić koji se vratio u svoju kuću kako bi iznio nešto stvari. Sve mu je i dalje pod vodom i uništeno. Rekao je i da se neće više vraćati do kuće sve dok se voda sasvim ne povuče.

– Poslije svega ovoga ostala nam je samo živa glava. Nas dvoje i troje male djece smješteni smo kod dobrih ljudi u Otoku, kaže Nikolić. Tijekom jučerašnjeg dana propusnice za ulazak u Gunju dobilo je 370 mještana. Danas je selo posjetilo samo 60-ak građana jer više nije bilo zaštitnih odijela. Najavljeno je da će odijela za sutra biti osigurana i očekuje se da će selo posjetiti više mještana.

Komentara 8

BA
baniček
16:57 27.05.2014.

prežalosno, opet nakon 20 godina od rata, još gora katastrofa....

CI
cinbenik
17:02 27.05.2014.

Gunja ce se sigurno poslije ove poplave,preporoditi........Tek sada ima nade za Gunju,koja je bila u propastena 20godisnjom vladavinom..........Poplava ih je unistila,ali ce obnovom postati pozeljna za zivjeti,sto nije bila.........tako je bog htio.......jedni i poplava ih uniste,a drugi ce ih vratiti u zivot i normalu.........Treba samo vremena..........Ipak i na zalost ugrozenih........

DU
Deleted user
18:42 27.05.2014.

Postoji li mogucnost osiguranja imovine od poplave?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije