Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što rezati?

Ministre čeka teška jesen: Prazna državna blagajna

'10.07.2013., Rijeka - Obiljezavanje pocetka rada Kontejnerskog terminala Brajdica, predstavljanje rada novom opremom, svecanosti su prisustvovali i ministri Sinisa Hajdas-Doncic i Slavko Linic.  Phot
Foto: 'Nel Pavletic/PIXSELL'
1/4
20.08.2013.
u 16:50

Da se mirovine i plaće smanje 10%, to ne može pokriti minus. Privatizacije i koncesije donijet će 25 milijardi kuna.

Milanovićeva koalicija dobila je izbore na obećanju da neće dirati plaće i mirovine i toga se držala sve do ožujka ove godine, kada su 3 posto zarezali u primanja zaposlenih. Plaće će se možda opet naći na tapetu nakon povratka ministara s godišnjih odmora jer državna blagajna pušta na sve strane pa će treći proračun koji priprema Kukuriku koalicija biti nezgodniji od prethodnih: izostao je gospodarski rast, dosegnute su gornje granice prihvatljivog zaduživanja, a troškovi države povećavaju se iz godine u godinu.

Ideja o jedinstvenoj stopi

Čak i da se budžeti proračunskih korisnika ne promijene za lipu, što je teško postići jer svi traže više, ukupni se izdaci povećavaju zbog troškova vezanih uz EU članarinu i fondove te kamate. Od 2010., kad je u Vladu došla Jadranka Kosor, pa do sada prošli smo nekoliko krugova kresanja: od plaća, povlaštenih mirovina, subvencija, investicija, pa i vode koja se pije u javnom ustanovama – tako da svako daljnje smanjenje rashoda vodi k primanjima i drugim socijalnim transferima! Mijenjao se tako iznos, no ne i opseg prava. Nijedna vlada nije zagrebla po umirovljeničkim statusima ili pak smanjivala broj zaposlenih u javnom sektoru. U Milanovićevoj vladi još ne govore o mogućem smanjenju plaća i socijalnih transfera od ove jeseni ili početka iduće godine, a Milanović i njegovi ministri otišli su na godišnje odmore s uvjerenjem da će probleme u budžetu rješavati privatizacijom preostale državne imovine. Odluke o prodaji HPB-a, Croatia osiguranja, Petrokemije i drugih državnih tvrtki prve su na redu, a ako se njima pridruži davanje autocesta u koncesiju, ove će se jeseni zatvoriti najjači privatizacijski paket još od vremena prodaje Ine, vrijedan oko 25 milijardi kuna.

Što bi bila alternativa? Hrvatska više nema prostora i mogućnosti da se toliko zaduži, a čak i da smanji plaće i mirovine deset posto, na tome više ne može uštedjeti dovoljno da pokrije minuse! Navodno je od premijera krenula ideja o jedinstvenoj stopi kao magičnom rješenju za bolju naplatu poreza, ali daleko je to od poteza kojim se nešto može ozbiljno učiniti. Prema najavama, u drugoj bi polovici mandata Milanovićevi ministri trebali pripremiti nova rješenja za lokalnu i državnu upravu te zdravstveni i mirovinski sustav koja će tek drugoj ili trećoj vladi iza njih pomoći da u jesen uđu s manje glavobolje.

Manje loš potez

Hrvatska će moći reći da je dobro organizirana zemlja tek kad bude imala 100.000 nezaposlenih – tri i pol puta manje nego šsada – ili kada broj zaposlenih bude za pola milijuna veći od broja umirovljenika. Tada nijednoj vladi neće biti teško sastaviti proračun i pravedno distribuirati prikupljene poreze. Sadašnja vlada između dva loša poteza mora izabrati manje loš. Dio troškova zdravstvenog sustava prebacit će se tako na građane, produljit će se radni vijek, moguć je i kakav dodatni porez...

>>\'Zločesto je reći da poljoprivrednici paradiraju u skupim traktorima\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije