Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo uprave: Rođeno je više djece! Demografi: Podaci nisu točni

Na stranicama Ministarstva uprave objavljeni su podaci da je u prvih šest mjeseci ove godine rođeno 820 djece više nego u istom razdoblju lani
07. kolovoza 2018. u 06:46 33 komentara 10089 prikaza
dijete
Foto: Thinkstock

Bilo je to vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, pa vijest nije dobila osobitu pozornost. U KBC-u Rijeka 7. i 8. srpnja rođeno je čak 15 dječaka i sedam djevojčica, a tako velik broj novorođenčadi u samo 24 sata u toj bolnici nije zabilježen u posljednjih petnaest godina. Tzv. baby-boom u Rijeci zabilježen je i u ožujku, točno devet mjeseci nakon što je NK Rijeka postao prvak države.

Kolinda Grabar Kitarović Danas populacijska politika predsjednice Građani: sigurno radno mjesto i dobra plaća najbolje su demografske mjere

Nogomet je, kažu, dobar afrodizijak. Poboljšat će se svakako statistika za Primorsko-goransku županiju u kojoj je u prvih šest mjeseci ove godine rođeno samo troje djece manje nego u istom razdoblju lani.

Odakle brojke Ministarstva?

Tako barem govore podaci koje je u statističkim prikazima objavilo Ministarstvo uprave. Prema njima, u prvih šest mjeseci ove godine broj novorođene djece upisane u maticu rođenih na području cijele Hrvatske veći je za 820 u odnosu na isto razdoblje prošle godine! To je cijela jedna veća škola s tridesetak razrednih odjela.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike Što predlaže Ovo su demografske mjere predsjednice u 5 ključnih točaka

U prvom polugodištu ove godine u maticu rođenih upisano je 17.514 djece, a u prvih šest mjeseci prošle godine 16.694. Više od polovice povećanja nosi Grad Zagreb, gdje je upisano 441 dijete više. Porastao je i broj sklopljenih brakova, s 8534 na 8888. No, postoje i podaci koje objavljuje Državni zavod za statistiku. Prema tim podacima, u prvih pet mjeseci (lipanj još nije obrađen) rođeno je 14.656 djece, sedamnaest manje nego u istom razdoblju prošle. Prema DZS-u, dakle, broj djece u Hrvatskoj i dalje pada.

Sociolog prof. dr. Dražen Živić iz Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar nije htio komentirati podatke Ministarstva uprave. Kaže da se on ravna prema podacima DZS-a. Demograf prof. dr. Anđelko Akrap pojašnjava da netko može biti rođen u Zagrebu, a majčino prebivalište je u Zaboku, pa postoji mogućnost udvostručenja podataka. Tek kad se na kraju godine svi podaci pročiste, dobije se točan podatak o broju živorođenih, koji objavljuje DZS.

Zagreb ŠTO JE SVE DOGOVORENO Demografska obnova: Uvest će se obiteljske kartice, plaćati rad nedjeljom

– Kad DZS objavi pročišćene podatke, a sad je u srpnju objavio podatke za prošlu godinu, onda je to točno – kaže prof. dr. Akrap koji upozorava da broj novorođene djece stalno pada, od 44.000 koliko ih je bilo 2008., na manje od 37.000.

Komentirajući podatak o 820 djece više, demograf dr. sc. Stjepan Šterc kaže da postoje oscilacije koje su i očekivane, no ne zaustavljaju trendove i nisu znakovite za mjere o kojima se govori.

Ako su za demografe podaci DZS-a relevantniji, pitanje je čemu onda služe brojke koje Ministarstvo uprave svakih nekoliko mjeseci objavljuje kao “objedinjene podatke iz matica rođenih, umrlih i vjenčanih”?

iseljavanje Istraživanje “Zašto građani odlaze iz Hrvatske?” 'Odlazimo jer želimo živjeti, a ne preživljavati'

Stanje u rodilištima

Prema podacima Ministarstva, tijekom cijele prošle godine rođeno je 35.221 dijete, umrlih je bilo 41.871, a sklopljeno je 20.785 brakova. Podaci Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva u 2017. objavljeni prije dva tjedna govore pak o 36.556 živorođene djece, 53.477 umrlih stanovnika i 20.310 sklopljenih brakova.

Dodajmo i da je u prvih šest mjeseci prošle godine, prema matici vjenčanih, od 8534 braka, njih 4203 sklopljeno u vjerskom, a 4331 u građanskom obliku, a u prvom polugodištu ove godine vjerskih je bilo 4288, a građanskih 4600. Broj sklopljenih životnih partnerstava osoba istog spola pao je s 31 na 24.

Vozni red loši trendovi Iz Hrvatske se prošle godine iselilo 47 tisuća ljudi, no uselilo se 15.000, najviše iz susjedstva

Nakon primjera iz Rijeke, bit će zanimljivo pratiti stanje u hrvatskim rodilištima u travnju iduće godine, devet mjeseci nakon epskog finala u Rusiji. Prema Ministarstvu uprave (DZS takvu evidenciju ne vodi), lani su najčešća muška imena bila Luka, David i Ivan. Tko zna, možda se vrhu iduće godine približe i Šime, Mario, Domagoj...

>> Saznajte koliko vrijede vozačke dozvole

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Danijel2:

    Život u zavaravanju i laži rezultira propašću. "Kao" u Hrvatskoj se ništa ne isplati raditi ?! Stvoren je KULT lake zarade i lagodnog života bez rada. Birokracija na SVIM područjima postojanja postaje sama sebi svrha. Lažni fakulteti umjesto "pravih" zanata ... prikaži još! itd. Bez obzira na (financijske stvari), pogledajte kako žive i rade Izraelci.

  • Deleted user:

    U demografsko ispitivanje ulaze i oni podaci osoba koje dolaze iz drugih država rađati djecu u Hrvatsku da bi ostvarili dodatne prihode na račun djece i naše blesave vlade..

  • Spezispezi:

    Treba pričekati 9 mjeseci nakon što je Vlada usvojila Istambulsku konv., bit će baby boom zbog velikog porasta homo brakova.