Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo poljoprivrede

'Da je opasnost od limuna realna, već bismo digli uzbunu'

limuni
02.11.2014.
u 21:09

Imazalil je dopušten je u svim zemljama EU, no dovoljna je jedna veća naranča ili tri limuna za prekoračenje dnevnog limita

"Nemojte to kupovati!" – poput mantre u nedjelju su tijekom dana rečenicu ponavljali kupci koji su se uputili u velike trgovačke lance. Pažljivo su promatrali deklaracije nad limunima. Potaknuti natpisima o otrovnim plodovima, na koje su dan prije upozorile potrošačke udruge, notica "Zemlja podrijetla: Turska" odvraćala ih je od kupovine. Pogotovo ako je ispod malim slovima dodatno pisalo "Tretirano imazalilom. Kora nije za jelo". Očito je to dovoljno kako bi se upozorilo na opasan fungicid, koji produljuje trajanje citrusnog voća i prodire kroz čitav plod. Od šest trgovačkih centara koje smo posjetili, svi su prodavali limune iz Turske.

Iritira kožu, suze oči

Taj pesticid iritira kožu, izaziva suzenje očiju i djeluje na reproduktivne organe. Prosječno, dozvoljena količina je 5,2 mg/kg limuna, što znači da je dovoljna jedna veća naranča ili tri limuna za prekoračenje dopuštenog dnevnog limita. No imazalil, kao i još čitav niz pesticida dopušteni su u EU, pa i u nas, što neki trgovci i dobavljači obilato koriste u vezi s agrumima. Jedan od uvoznika i distributera, koji doprema limune iz Turske tretirane imazalilom, tvrtka je Dodir prirode. Osnovala ju je poznata poduzetnička obitelj Vrcan, inače kumovi bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića.

Njihova tvrtka Vrni, nekoć tržišni lider u veleprodaji voća i povrća, prije četiri godine završila je u stečaju, uz milijunske dugove prema državi i kooperantima. Direktorica Dodira prirode Kata Facković, ujedno i majka Martine Vrcan, supruge Stipe Vrcana i vlasnika poduzeća Vrni, samo je kratko kazala kako ne zna hoće li limune povlačiti iz prodaje te da će se o tome raspravljati danas.

Da je opasnost realna, hrvatska javnost već bi bila alarmirana od Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, neslužbeno doznajemo iz resornog ministarstva.

Kontrola – uobičajena

Ta je institucija ujedno i nacionalna kontakt-točka za alarmiranje sustava brzog uzbunjivanja za potencijalne incidente vezane za hranu RASFF (The Rapid Alert System for Food and Feed), koji postoji na razini EU. Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ-a, kaže da se hrana, pa i limun uobičajeno kontroliraju kada se uvoze iz trećih zemalja u EU.

>>Fungicid iz jeftinih limuna opasan u većim količinama

Komentara 20

TM
Trt mrt smrt
23:25 02.11.2014.

Da u tom ministarstvu ima neko ko pošteno radi možda bi ste i digli uzbunu ...

Avatar miki67
miki67
21:32 02.11.2014.

Pričate o fungicidu, a več u sledečoj rečenici o pesticidu. Ne kažem, da nije štetno ali to su dve različite stvari

PO
poticaji
22:48 02.11.2014.

nije problem u tome dali je deklarirana kao tretirani, već sto kafići i restorani isti taj sa korom stavljaju u pelin, colu, Čaj i dr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije