Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVLJAJU SE RADOVI

Ministarstvo platilo za parking i može graditi

Split: Građevinska inspekcija zabranila radove na zgradi Općinskog suda
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
18.08.2021.
u 18:46

Izgradnja Općinskog suda u Splitu stajala je više od mjesec dana zbog nadozidanog kata bez dozvole

Ministarstvo pravosuđa ovog će puta legalno. Na to kako možda ne bi bila loša ideja da uvijek rade po zadanoj proceduri, nećemo se posebno osvrtati, ali građevinsku su dozvolu za nadozidani kat novog Općinskog suda u Splitu ishodili, a platili su i Gradu naknadu za nedostajuća parkirna mjesta pa se nekadašnja robna kuća Prima Standa konačno do kraja može konvertirati u lokaciju (ne)pravomoćnih pravorijeka.

Stiže 350 službenika

Podsjetimo, radovi vrijedni 70 milijuna kuna na zgradi u Gundulićevoj počeli su lanjskog srpnja, s predviđenim rokom trajanja od jedne godine. Nužnost je bila rekonstrukcija bivše Stande jer Općinski je sud već više od desetljeća smješten u staroj i derutnoj vojarni Dračevac na kraju grada. Početak samih radova bio je “čist”, odnosno robna kuća bila je u vlasništvu države jer su se bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i Željko Kerum još svojedobno dogovorili o mijenjanju Stande i bivše vjenčaonice, u čijem se prostoru sad nalazi hotel Coner.

Norveška, koja zbog pristupa europskom tržištu podupire određene projekte u članica EU, Hrvatskoj je dala 85 posto sredstava za izgradnju novog suda i radovi su krenuli. Jedan kat, pa drugi kat, a onda se Ministarstvo pravosuđa odlučilo za još jedan, koji građevinskom dozvolom nije bio predviđen. Lokacijsku su pripremili, ali ovo drugu, valjda, zaboravili. Nije je, međutim, s uma smetnula građevinska inspekcija koja je gradilište prije nešto više od mjesec dana zatvorila.

– Ministarstvo pravosuđa i uprave izmjenu i dopunu lokacijske dozvole za zgradu Općinskog suda u Splitu ishodilo je u svibnju ove godine, dok je izmjena i dopuna Građevinske dozvole dobivena 14. srpnja ove godine – tijek s dozvolama pojasnili su nam u Ministarstvu pravosuđa, koje smo pitali i jesu li morali platiti određene “penale” za nelegalnu gradnju. Nisu im izrečeni, kažu nam, a mi pitamo i što je s parkingom. Jer u novom će splitskom sudu raditi oko 350 službenika, a uz njih, u zgradu će dolaziti i stranke koje će svoje automobile morati ostaviti u dijelu grada i inače zagušenog prometom. Podzemnu garažu bivša Prima Standa nema, a neće je ni imati jer graditi se nije mogla, budući da je čitav projekt “rekonstrukcija” nekadašnje robne kuće, a ne izgradnja nove zgrade, iako je Prima Standa srušena do temelja prije nego se bilo što počelo zidati.

GUP to dopušta

– Sukladno propisima Gradu Splitu plaćena je naknada za nedostajuća parkirna mjesta, odnosno namjenski prihod predviđen za izgradnju javnih parkirališta i javnih garaža – pojašnjavaju nam u Ministarstvu pravosuđa, koje je, doznajemo, iskeširalo 1,5 milijuna kuna za parking koji im nedostaje. Što to točno znači? Pa splitski Generalni urbanistički plan (GUP) dopušta da se, u slučaju rekonstrukcija zgrada, ne moraju za nju osigurati parkirališna mjesta, ali se, umjesto toga, Gradu plaća za onoliko mjesta koliko ih nedostaje. A sad kad su sve to riješili, kad se ponovno kreće s radovima, budući da je jednogodišnji rok za izgradnju suda, koji su si zadali lani, istekao u srpnju?

– Nastavak radova očekuje se sredinom kolovoza – rekli su nam u Ministarstvu pravosuđa prekjučer, odnosno na dan koji je, kalendarski, točno – sredina kolovoza. Početkom ovog mjeseca objavili su i rezultat natječaja završenog 9. srpnja, kojim su tražili tvrtku “za vođenje projekta” Općinskog suda, a posao je dobio Subnecto do.o.o iz Zagreba. 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Mladić golfom zapeo na stepenicama u Splitu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije