Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna rasprava

Ministarstvo obrazovanja: Pomoćnici đacima s teškim oštećenjima

asistenti
Foto: ilustracija
10.03.2015.
u 06:50

Pomoćnici moraju imati završenu srednju školu, ali i dodatnu odgovarajuću edukaciju

Koja će djeca imati pravo na pomoćnike u nastavi ili stručne komunikacijske posrednike, koje će kriterije morati zadovoljiti, kome se prijaviti, a koje uvjete moraju ispuniti svi oni koji žele raditi kao pomoćnici u nastavi definirat će se Pravilnikom o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Pravilnik je Ministarstvo obrazovanja jučer stavilo u javnu raspravu.

Ministarstvo predlaže da pravo na pomoćnika imaju djeca sa znatnim motoričkim oštećenjima zbog kojih nisu u mogućnosti samostalno sudjelovati u odgojno-obrazovnim aktivnostima ni obavljati osnovne životne radnje te djeca s teškoćama u intelektualnom funkcioniranju te s ponašanjem koje ugrožava njihovu ili sigurnost drugih učenika. Ministarstvo također predlaže da učenici koji su gluhi, nagluhi ili gluhoslijepi imaju pravo na stručnog komunikacijskog posrednika, ali neće imati pravo na pomoćnika. Pomoćnici moraju imati minimalno završenu srednju školu, ali će dodatno morati proći i odgovarajuću edukaciju u ustanovama za obrazovanje odraslih.

>> Asistenti u nastavi za Nevena i djecu s potrebama - luksuz

>> Osigurali asistente u nastavi: Sve potrebe sada su zadovoljene

Komentara 2

PR
projektantica
08:50 10.03.2015.

U praksi sasvim nesto drugo. Moje dijete koje ima rjesenje za dobivanje pomocnika, vec ga 4 mjeseca nema jer ga je pomocnica udarila . Prvo je skola udaljila pomocnika, a kad su ga htjeli vratiti, ja nisam dozvolila. Svi znajuu i nikom nista. Nema te edukacije koja ce nauciti nekog da bude topla osoba.

DU
Deleted user
11:10 10.03.2015.

To je obično razbacivanje novaca i mučenje djece s posebnim potrebama i profesora koji moraju raditi nemoguće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije