Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Partnerskim odnosom

Osigurali asistente u nastavi: Sve potrebe sada su zadovoljene

škola,razred,nastava,učenje,učenici
Danijel Kasap/PIXSELL
22.12.2014.
u 13:30

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u palači Srijem u Vukovaru, rečeno je kako je kroz mjeru Mladi za mlade – pomagači u nastavi taj problem u Vukovarsko – srijemskoj županiji u cijelosti riješen.

Početkom ove školske godine u Vukovarsko – srijemskoj županiji, kao uostalom i cijeloj Hrvatskoj, pojavio se veliki problem jer nije bilo dovoljno sredstava od strane države kojima bi se financirao rad asistenata u nastavi za djecu sa poteškoćama u razvoju. Naime, Udruge su putem natječaja Ministarstva iz Europskog socijalnog fonda osigurali asistente u nastavi za 74 djece dok ih je 25 ostalo bez pomagača koji bi im pomagali tijekom nastave.

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u palači Srijem u Vukovaru, rečeno je kako je kroz mjeru Mladi za mlade – pomagači u nastavi taj problem u Vukovarsko – srijemskoj županiji u cijelosti riješen.

– To nam je bio veliki problem, koji je izgledao teško rješiv, ali smo ga ipak zajedničkim partnerstvom uspjeli riješiti. Osigurali smo asistente u nastavi za 109 djece kroz što je zaposleno 107 asistenata. Mislim da smo na ovaj način pomogli djeci ali i njihovim roditeljima, rekao je dožupan Željko Cirba. Ovaj veliki problem riješen je na način da će Hrvatski zavod za zapošljavanje bruto plaće i putne troškove za 25 asistenata sufinancirati sa 50 posto iznosa. Iste te troškove Vukovarsko – srijemska županija i jedinice lokalne samouprave sufinancirati će sa po 25 posto troškova.

Prema riječima županijske pročelnice za društvene djelatnosti Jadranke Mustapić Karlić županija će za bruto plaće pomagača u nastavi, u periodu od šest i pol mjeseci trajanja programa, izdvojiti ukupno 173.000 kuna, od toga oko 57.000 za Gunju, a 115.000 za ostala mjesta. Pojasnila je kako su sredstva za ovu namjenu preusmjerena sa stavke studentskih stipendija za studente prve godine studija. Zadovoljan ovim rješenjem je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako Grad Vukovar financira ukupno 18 asistenata čime su potrebe za pomagačima u nastavi u gradu zadovoljene u potpunosti.

– Drago mi je da smo uspjeli zadovoljiti potrebe svih. Na ovaj način pokrivene su i temeljne potrebe za asistentima u nastavi u Vukovaru, rekao je Penava. Na konferenciji za novinare napomenuto je kako se nadaju da iduće godine više neće biti sličnih problema i da će država osigurati dovoljno sredstava za svu djecu ali i ukoliko do toga i ne dođe kako im je rješavanje problema na ovaj način putokaz što treba činiti.

>>Konjščina, Marija Bistrica i Novi Golubovec nemaju novca za pomoć djeci s teškoćama

>>Učenici s posebnim potrebama ipak će dobiti asistente

Komentara 1

SI
Sittingbull
10:55 23.12.2014.

Uzeli studentima sa stavki stipendija pa prenamijenili za asistente. Što se tiče grada Vukovara, tipično za Penavu koji nije sposoban osigurati sredstva iz proračuna grada jedan dio a drugi iz donacija kao njegov prethodnik Sabo. Najlakše je uzeti studentima. To je njegovo ulaganje u mlade ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije