Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je zakuhao

Ministarstvo i županija u svađi oko studentske menze u Virovitici

Menza Virovitica
Marija Lovrenc/VLM
18.11.2013.
u 15:05

Tri su tjedna do otvorenja novog studentskog restorana i modernog kafića za oko 550 virovitičkih studenata u okviru bivše vojarne, vrijednog 4,5 milijuna kuna, a prepucavanja ne prestaju

Ostalo je tek tri tjedna do otvorenja novog studentskog restorana i modernog kafića za oko 550 virovitičkih studenata u okviru bivše vojarne. Projekt je to vrijedan oko 4,5 milijuna kuna, koji je lani pokrenula Virovitičko-podravska županija kako bi studentima omogućila menzu tik uz Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici (VŠMTI).

Istječe ugovor

- Studentima je dosad na raspolaganju bio restoran Strukovne škole u Virovitici. Kako se on nalazi na potpuno drugom kraju grada, a Virovitica nema javni prijevoz, mnogi ga nisu koristili jer jednostavno nisu stigli ručati i vratiti se na predavanja – kazao je župan Tomislav Tolušić (HDZ).

Drugi razlog je što krajem prosinca ove godine istječe ugovor između navedenog restorana i Ministarstva, kojim se subvencionira studentska prehrana u Virovitici. Županija se zato požurila otvoriti vlastiti prostor prije negoli se studenti nađu bez izbora. No samo tri tjedna prije otvorenja županija ne može studentima obećati da će u novom restoranu moći koristiti “iksicu”.

- Ministarstvo nam do danas nije službeno odgovorilo hoće li nastaviti subvencionirati prehranu studenata. Tek usputno rekli su nam da za Viroviticu novca nema. Pisali smo dopise, slali obavijesti, ali godinu dana čekamo odgovor - veli Tolušić. Ministarstvo je dosad s oko 200.000 kuna godišnje pokrivalo prehranu za 338 studenata VŠMTU-a. To su pravo iskoristili tek rijetki.

Proračun

Restoran tik uz visoku školu kvalitetno je rješenje za svih 550 virovitičkih studenata, smatraju u županiji, gdje prve procjene govore da je za tu brojku mladih potrebno izdvojiti do 2,5 milijuna kuna godišnje za subvencije. No restoran će raditi i bez pomoći ministarstva, poručuje Tolušić.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja upozoravaju da je izgradnju restorana županija započela bez prethodnog dogovora s njima. Tek naknadno bili su obaviješteni i o osnivanju tvrtke Terra Slavonica d.o.o., koja će pružati usluge prehrane, upozoravaju. Kako je riječ o tvrtki u stopostotnom vlasništvu županije, Ministarstvo ističe kako bi se moglo povući i pitanje eventualnog sukoba interesa. Ipak, obećali su subvenciju za svakog virovitičkog studenta nakon donošenja proračuna za 2014. godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije