Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Linić o deficitu

'Ministarstvo financija je svoje projekcije svelo na nulu i to je optimistično'

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.04.2014.
u 14:32

Vlada ocjenjuje da je bitno prihvatiti preporuke Europske komisije i Vijeća da naše smanjenje ovogodišnjeg deficita bude za 2,3 posto BDP-a strukturnih promjena iz razloga jer su to Vladini programi, kazao je Linić

Komentirajući procjene MMF-a o padu BDP-a u Hrvatskoj u ovoj godini za 0,6 posto, ministar Slavko Linić je komentirao kako preporuke Europske komisije o smanjenju deficita za 2,3 posto BDP-a, znači da smanjujemo projekcije bilo kakvog stabiliziranja osobne i državne potrošnje te se zato i povećavaju trendovi negativnog utjecaja na gospodarski rast.

- Tako da je i samo Ministarstvo financija svoje projekcije već svelo na nulu i to držimo optimistično, jer je evidentno da u ovoj godini moramo umanjiti sredstva koja su mogla poslužiti za povećanje potrošnje u Hrvatskoj, pa se pozitivni pomak može dogoditi su samo investicije i eventualno izvoz. Domaća potrošnja neće rasti zbog procesa štednje i smanjenja deficita - kazao je ministar. O mjerama štednje nije se izjašnjavao, već najavio da će prijedlog biti sutra na Vladi. 

- Vlada ocjenjuje da je bitno prihvatiti preporuke Europske komisije i Vijeća da naše smanjenje ovogodišnjeg deficita bude za 2,3 posto BDP-a strukturnih promjena iz razloga jer su to Vladini programi. Ukoliko Vlada to ne prihvati tada dolaze i nalozi EK iz razloga što bi Hrvatska ušla u onaj dio europskih zemalja europskih koje moraju provoditi određene mjere jer bi bile pod posebnim mjerama EK - rekao je Linić.  

Vezano za novo zaduživanje, ministar je rekao da to nije novo zaduženje, nego kredit o kojem se već tri godine pregovara.

- Osobno me raduje i da je napokon podržan prijedlog stručnih timova Svjetske banke prema odboru direktora Svjetske banke da nam se napokon odobri 2. tranša kredita, tzv. kredita za strukturne i razvojne programe u Hrvatskoj na kojima mi već tri godine pregovaramo. Vjerojatno ćemo do kraja mjeseca zaključiti drugu tranšu od 150 milijuna eura kredita na 15 godina s jednokratnom otplatom, s vrlo niskom kamatnom stopom od oko 1,6 posto, ovisno o EUROLIBOR-u - rekao je Linić i dodao kako će na godišnjoj Skupštini MMF-a i Svjetske banke koji se održavaju ovaj vikend sresti i nove investitore i  iskoristiti priliku da im jasno damo podatke kojim mjerama  pokušava osigurati fiskalnu stabilnost.

Ključne riječi

Komentara 5

ST
stefj
14:50 09.04.2014.

Ha, ha, sastanak s investitorima... Baš dobro, još jedan beskoristan potez ove vlade. Zašto bi investitori došli ovdje? Linić će im objasniti da bi bilo najbolje da samo pošalju novce, a da ne trebaju niti dolaziti, ionako nisu dobrodošli...

DE
denis12345
15:18 09.04.2014.

Od investitora se trebate sakriti, a ne se sa njima sastajati. Možda bi onda imali šanse.

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
15:50 09.04.2014.

da, na žalost sa ovom SDP/HNS vladom 0 (nula) zvuči optimistično

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije