Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li rekla previše?

Ministar turizma: Vlahušić prenaglio sa smjenom Pave Župan

veljko ostojić
Žarko Bašić/PIXSELL
03.01.2012.
u 18:54

– Čini mi se da je odluka gradonačelnika prenagla i predlažem da je preispita za dobrobit turizma, ne samo Dubrovnika – kaže Veljko Ostojić.

Želi li ijedan grad na svijetu turiste onesviještene od alkohola, koji u krajnjem stadiju pijanstva nekontrolirano trče ulicama, povraćaju i skidaju se dogola? Želi li ijedan turist jutrom, kad sjedne na prvu kavu, paziti da ne ugazi u razbijeno staklo i bljuvotine? Odgovor je, naravno, ne. Samo je pitanje kako to izvesti. Bivša ministrica turizma Pave Župan Rusković i donedavna šefica radne grupe za destinacijski menadžment u Dubrovniku izabrala je otvorenost: "Ne trebaju nam pijani i drogirani novozelandski i australski turisti koji narušavaju javni red te kvare odmor drugim gostima." Svoju je prednovogodišnju izjavu platila ekspresnim gubitkom posla. Dubrovački gradonačelnik odlučio joj je sa 1. siječnja 2012. ne produljiti ugovor. Smatra da je neprimjereno etiketirati turiste i proglašavati ih nepoželjnima.

Podrška kolega

Rečenice ministrice turizma iz Račanove vlade da bi "bilo bolje da mladi Australci i Novozelanđani nisu ni dolazili", "kad dođu u grad, pijani su i ludi" i sl. odjeknule su i u novozelandskim i australskim medijima. Prenijela ih je tamošnja televizija, a, recimo, novozelandski Herald tekst počinje: "Pijanim i ludim mladim Novozelanđanima i Australcima poručeno da se drže podalje od Dubrovnika i Hrvatske". Sama Pave Župan Rusković i jučer ostaje pri tome da se "ne smije prihvatiti vulgarizacija grada".

– U znak podrške zovu me kolege od Istre i Zagreba do Dubrovnika. Naravno da nisam protiv gostiju iz bilo koje zemlje, ali ako želimo kvalitetni turizam, moramo postaviti standarde. Ni u jednom gradu nije primjereno niti dopušteno hodati gol. To ne smeta samo domaćima nego i gostima. Ljetos su neke agencije, koje nam pune hotele s pet zvjezdica, upozoravale da razmišljaju izbaciti Dubrovnik i Hvar iz svojih programa jer im se gosti tuže na pijane razularene mlade noću i razbijeno staklo, bljuvotine i smeće ujutro – kaže Pave Župan Rusković.

Ministar turizma ne ulazi u to je li iskusna turistička radnica (u Račanovoj vladi i njemu kao ministrica nadređena) rekla i pokoju više nego dobri domaćini smiju.

Posao za policiju

Kaže da su svi dobronamjerni gosti dobrodošli, a ako im ponašanje izlazi iz zakonskih okvira, to je stvar policije. No ima i prijedlog.

– Čini mi se da je odluka gradonačelnika prenagla i predlažem da je preispita za dobrobit turizma, ne samo Dubrovnika – kaže Veljko Ostojić.

Rezultati se rada povjerenstva s Pavom Župan na čelu u Dubrovniku vide: 10-ak turoperatora ove zime dovodi goste, a za doček ih je bilo 29 posto više nego lani.

Komentara 53

MA
manoxxl
19:10 03.01.2012.

Napokon nešto pametno od kukurikavaca. Pave je po meni ovdje posve u pravu, a mali Vlahušić pokazao kako je obični malograđanin koji se dodvorava onima kojih se i doma stide, no misli kako če time ispasti vrlo \"cool\" i napredan. On je tipični dokaz kako titula i zvanje ne čine gospodina. Nije on ni za predsjednika seoske zadruge, a kamoli gradonačelnika.

DU
Dudek
19:13 03.01.2012.

Dosli njegovi na vlast pa dobio kuraze.Politicki KAMELEON.

FL
flok
20:36 03.01.2012.

ovaj istrijanin nije budala, praktički je ovim kazao gospon pijancima i gospon prpalicama iz australije i nz da ne dolaze više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije