Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inovativni model

Ministar Primorac otkrio: Razmišlja se o sudjelovanju građana u novim zaduženjima države

Marko Primorac
Foto: Tomislav Miletic/Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
28.09.2022.
u 09:31

Radi se o modelu koji nije povijesno nov, ali se dugo nije koristio u Hrvatskoj, pa razmatramo jel bi bilo dobro nešto takvo ponovno koristiti, rekao je ministar u emisiji A sada Vlada.

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" gostovao je ministar financija Marko Primorac. Otkrio je da razmišljaju o jednom inovativnom modelu financiranja države.

- Radi se o modelu koji nije povijesno nov, ali se dugo nije koristio u Hrvatskoj, pa razmatramo jel bi bilo dobro nešto takvo ponovno koristiti. Razmišljamo o omogućavanju intenzivnije participacije građana u izdavanju nekih obveznica potencijalnim novim zaduženjima zbog činjenice što je likvidnost bankovnog sustava prilično velika, razina depozita značajna, a kamatne stope na depozite su niske. Ako se dogodi da na vanjskim tržištima, gdje bi se mi trebali zaduživati,  kamatne stope budu 5, 6 ili više posto, a s druge strane građani plaćanju 0 posto na depozite u bankama, tu smo mogućnost da građanima omogućimo da participiraju na tom tržištu – rekao je ministar Primorac, dodavši kako misli da bi to bilo dobro.

Osvrnuo se i na mjere Vlade za pomoć građanima i gospodarstvenicima kako bi preživjeli ovu krizu. 

- Mjere su sveobuhvatne. Odmah na početku mandata suočio sam se s velikim izazovom, a to je da osmislimo paket mjera koji će biti kvalitetan i koji će u ovoj situaciji odgovoriti na izazove. Suočavamo se s visokom inflacijom te prijetnjama usporavanja gospodarskog rasta. Mjere fiskalne politike bile su manje učinkovite, a mjere monetarne politike pokazale su se kao rješenje koje bi dugoročno imalo najviše smisla. Mi smo s ovim paketom mjera targetirali određene skupine ljudi - umirovljenike, socijalno ugrožene, one koji primaju dječji doplatak, osobe koje su dugoročno nezaposlene..., a pomogli smo i sektoru poduzeća u ograničavanju cijene energije da prođu kroz krizu što bezbolnije, rekao je. 

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
09:48 28.09.2022.

Ja sam za to da država stavi hipoteku na svu moju imovinu i da budem doživotni jamac državi, a da novce koji se dobiju od kredita podijelimo preko stranačke središnjice! Vi kradite a mi ćemo platiti! Idemo dalje!

ZV
zvezdomor
09:41 28.09.2022.

Dam vam ono preko dva

Avatar nekakav
nekakav
13:30 28.09.2022.

sve moćne države su 'dužne' uglavnom svojima. američki javni dug, 2/3, drže domaći. japanci još više. zato morate imati jake domaće banke, i onda je dug doma, s njim kuburite, a tu trećinu nekak servisirate. sve dok smo skupa, držimo se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije