Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi krug razgovora prošao dobro

Ministar Primorac o javnim službama i povišici: 'Plaće moraju rasti, ali vidjet ćemo koliko'

Zagreb: Ministar Primorac nakon sjednice Vlade dao je izjavu za medije
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
29.09.2023.
u 21:40

"15 posto svakako nije malo, fiskalni učinak bio bi nešto malo manje od milijardu eura. To je značajno povećanje", rekao je ministar financija

Ministar financija Marko Primorac gostovao je u RTL Danas. Tom je prilikom osvrnuo se na  povišice u javnom sektoru i porez na ekstraprofit, piše Danas.hr. Na pitanje što će dati javnim službama koje traže povišicu od 15 posto jer ide superizborna godina, ministar je odgovorio da je prvi krug razgovora sa sindikatima prošao dobro.

- U tijeku je izračun fiskalnih učinaka, ono što je tražila sindikalna strana. Osim 15 posto, tražili su regres, božićnice… Kad završimo izračune, sjest ćemo 9. listopada u drugi krug razgovora. Plaće definitivno rasti moraju, ali vidjet ćemo koliko. 15 posto svakako nije malo, fiskalni učinak bio bi nešto malo manje od milijardu eura. To je značajno povećanje - rekao je Primorac. Osvrnuo se i na reakcije nakon što je pokazano polugodišnje izvršenje proračuna.

VEZANI ČLANCI:

- Ostvarili smo na razini opće države blagi suficit. Svi koji su korisnici državnog proračuna imaju ideje kako raspodijeliti ta sredstva. Moramo voditi računa i o tome da se situacija može vrlo brzo preokrenuti i da ne možemo stvarati značajne dugoročne fiskalne učinke, povećanje rashoda mora biti postupno - izjavio je ministar. Rekao je i da sa sindikatima imaju korektne odnose jer se oni bore za prava djelatnika u javnom sektoru, a to svima je u interesu imati što kvalitetnije zaposlenike.

Dodao je da ne bi bilo korektno otkriti protuponudu koju je dao sindikatima. "Ponovno ćemo sjesti za stol i razgovarati. Trudit ćemo se napraviti što je moguće", objasnio je ministar. Još uvijek se ne zna hoće li biti poreza na ekstraprofit. "Prošle godine smo donijeli odluku da se porez uvede. Polučio je željene učinke. Pratit ćemo kretanje inflacije i ostalih makroekonomskih varijabli, pratit ćemo i poslovanje trgovaca", zaključio je Primorac.

VIDEO Svečano obilježavanje 32. obljetnice ustrojavanja Dana Glavnog stožera OSRH

 

Komentara 8

DE
Demokratura
07:28 30.09.2023.

Najbolja vlada do sad!

EJ
ejStef
23:44 29.09.2023.

Eto, još malo poguranca za inflaciju... Inače, stalno se u tim strukturama razgovara o povećanju plaća, prava i tko zna čega, ali je jako interesantno kako se nikada ne razgovara o efikasnosti, te koristi tih službi za građane. I dalje su te službe glavni faktor zašto je Hrvatska pri dnu EU-a, zašto ne možemo rasti brže i kvalitetnije... Kada će se plaća u tim strukturama vezati uz rad i rezultate? Kada će se maknuti sav taj višak ljudi, višak procedura, višak propisa? Nitko niti ne spominje takav smjer...

EZ
ezer
22:08 29.09.2023.

Možemo zaključiti da nam slijedi nastavak inflacije, a generator je Vlada s povećanjem plaća i mirovina. Možemo li dugoročno ovako vidjet ćemo iduće godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije