Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas u zadnji čas

Ministar Pavić priznao kašnjenje i osigurao 70 milijuna za projekt Zaželi

Marko Pavić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.06.2019.
u 09:52

Ministar Marko Pavić priznao kašnjenje i osigurao vatrogasnu isplatu za 92 neprofitne udruge preko kojih su zaposlene žene koje skrbe o starijima i bolesnima

Ministar rada Marko Pavić osigurao je dodatnih 70 milijuna kuna za plaće žena koje su zaposlene preko europskog projekta Zaželi te će pozvati sve udruge, nositelje projekta, na potpisivanje aneksa ugovora kako bi im se taj novac odmah isplatio.

Dodatna financijska injekcija dogovara se s Ministarstvom financija i za siromašnije lokalne jedinice. Posljednjih tjedana nekoliko udruga i lokalnih jedinica diglo se na noge jer su potrošile sva doznačena sredstva za zapošljavanje, a na nova, iz kojih bi isplaćivali plaće zaposlenih na projektu, čekaju mjesecima.

Od rujna sve sami plaćaju

Projekt Zaželi financijski je, ali i društveno, najvredniji projekt koji se u Hrvatskoj financira iz Europskog socijalnog fonda. Dosad je preko njega zaposleno oko 6200 žena starijih od 50 godina koje vode brigu o desecima tisuća staračkih domaćinstava u seoskim područjima i na otocima ili u domaćinstvima kojima treba dodatna pomoć. Za njihove plaće i ostale troškove osigurano je oko milijardu kuna, projekt bi trebao trajati do 2021., no transfer novca prema korisnicima ide sporije nego što se očekivalo.

Ministar rada Marko Pavić kaže da su nositelji projekta, 200 općina i gradova te 92 civilne udruge, dosad na svoj račun dobile 450 milijuna kuna. Korisnici su, međutim, doznačena sredstva odavno potrošili pa plaće novozaposlenih žena isplaćuju iz vlastitih proračuna.

– Još čekamo novac po Zahtjevu za nadoknadu sredstava koji smo im poslali 1. prosinca, a u njemu su troškovi za rujan, listopad i studeni. Posljednje su podmirili plaće za lanjski lipanj, srpanj i kolovoz. Od tada im sami isplaćujemo plaće. Naš je proračun oko 15 milijuna kuna, dakle mjesečni je prihod oko 1,2 milijuna kuna. Samo za plaće tim ženama izdvajamo 300.000 kuna mjesečno, neizdrživ nam je to trošak – kazao je Zlatko Pinjuh, načelnik Čeminca.

Desetak iscrpljenih

– Nijedna žena neće izgubiti posao i realizacija projekta nije ugrožena – uvjerava ministar Pavić i objašnjava da do zastoja u refundaciji sredstava nije došlo zbog nedostatka novca, nego zbog procedure.

Zavod za zapošljavanje dobio je nalog da do početka kolovoza riješi sve zaostatke. Nakon što dobiju predujam za projekt, udruge i lokalne jedinice svaka tri mjeseca šalju Zavodu za zapošljavanje zahtjev za nadoknadu. On se mora pregledati u 45 dana i nakon toga biti isplaćen u idućih 30. No, rokovi su probijeni mimo svake mjere jednim dijelom i stoga što se projekt, zbog velikog interesa, više nego udvostručio u odnosu na početne planove.

U Ministarstvu kažu da je, prema njihovoj provjeri, kašnjenje u isplati sredstava financijski ugrozilo i iscrpilo desetak korisnika, neprofitnih udruga koje nemaju vlastitih sredstava i manjih lokalnih jedinica. Predujam je potrošen brže od očekivanja i zbog povećanja minimalne plaće za 310 kuna mjesečno, što će se, kažu u Ministarstvu, svima refundirati jer je riječ o prihvatljivom trošku na koji korisnici programa nisu mogli utjecati ni predvidjeti ga u trenutku ugovaranja programa. Uz minimalnu plaću, zaposlenim ženama država osigurava i troškove prijevoza, kao i kupnju bicikla u vrijednosti do 1500 kuna te još 7000 kuna za edukaciju, a kućanstva o kojima se brinu dobivaju 200 kuna mjesečno za higijenske potrepštine.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Marko Sever dao je ostavku, a ministar Pavić prihvatio ju je zbog kašnjenja u obradi zahtjeva iz projekta Zaželi.

– Administracija ne smije ugrožavati ovako važne projekte – kaže ministar. HZZ je dobio zadatak da hitno pripremi akcijski plan kako bi se riješili zaostali predmeti, kažu u Ministarstvu rada i socijalne skrbi koje je predložilo i da se krene u promjenu zakona kako pomoćnici i zamjenici ravnatelja državnih zavoda kao što su Zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo više ne bi imali status dužnosnika.     

Marija Pejčinović Burić primila čestitke od članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:29 28.06.2019.

Ministar Pavić bi trebao hitno riješiti nered u svom resoru. Greška za greškom, počeo je štetiti Plenkoviću koji ga je s puno povjerenja doveo u Vladu a on svojim neradom i bahatošću mu je uzvratio referendumom zbog ignoriranja svih sindikataa koji su htjeli razgovarati i odabrao potpuno krivi trenutak za svoju akciju 67. Tražio je od onih koji rade da rade još duže a povlaštene čak i proširio za svog mandata usisavši u povlašteni mirovinski sustav sustav pola BiH i proširio teret na leđa na preostalim Hrvatima u Hrvatskoj koji rade.

DL
dr Luigi
13:15 28.06.2019.

I ćemu je to bilo potrebno da se pojavi po novinama,ogroman nerad i neznanje i učinjena ogromna šteta stranci.

ME
MeryM
12:46 30.06.2019.

Drugo, „procedura je kriva, 100%, ma nema nikakve šanse da bi jadni ministar bio kriv, nema šanse“. Ista ta procedura je kriva, nije ministar kriv. No procedure se kreiraju u ministarstvu na čijem je čelu ministar Pavić. Odnosno Upravljačko tijelo za ESF koje je u rukama ministarstva rada na čijem je čelu ministar - Pavić. Što je on učinio da ubrza i olakša procedure ovjere sredstava sukladno ESF direktivi. Ništa. Ili preciznije, vrlo malo i to samo u jednom manjem dijelu pojednostavljenih troškova u mjerama aktivne politike zapošljavanja, što nikako nije dovoljno da bi cijeli proces bio efikasan. Posebice u domeni bespovratnih sredstava – dijelu gdje ima na stotine i stotine grantovaca koji projektima osiguravaju svoj opstanak. Treće, projekt je otvoreni poziv, oni koji rade u EU dijelu znaju što to znači, i kada ima sredstava plasiraju se, ali kad nestane obustavi se. Tako i ovaj već je nekoliko puta obustavljan, dodavala su se sredstva, otvaran je i ponovo zatvaran. Donosile odluke o financiranju i ugovaralo se, isplaćivali avansi, ali kad je došlo do toga da se Zahtjevi za nadoknadom sredstava ovjeravaju – vidi se da sustav nije dovoljno efikasan da apsorbira toliku količinu zahtjeva za ugovaranjem projekata a time povezano i operativnim aktivnostima ovjere sredstava. Tako da se ovdje opet vidi nesposobnost ministra da upravlja operativnim programom koji treba donijeti koristi krajnjim korisnicima, ali i sukladno ESF direktivi, olakšati rad tijelima u strukturi provedbe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije