Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policija 'češlja' adrese lažnih prebivališta. Stat ću na kraj nelegalnim prijavama

Nelegalno i protuzakonito prijavljivanje zbog ostvarivanja materijalne i političke koristi neću dopustiti, tvrdi Orepić
06. lipnja 2016. u 23:00 173 komentara 56964 prikaza
Vlaho Orepić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Pitanje zakonskog uporišta za uvođenje ćirilice u Vukovaru ponovno je pod povećalom i nije isključeno da će ono pasti, dokaže li se – kao što to sve vrijeme tvrdi Stožer za obranu hrvatskog Vukovara – da u gradu na Dunavu stvarno živi manje od trećine stanovništva srpske nacionalnosti.

Vlaho Orepić PR agencija Grizli Orepić: Nikakve kontakte s bilo kakvim klijentima Grizli komunikacije nisam imao Vlaho Orepić 'neki iz hdz-a će nam biti zahvalni' Vlaho Orepić: Stari oblik vlasti je slomljen Vlaho Orepić 'Prestanimo se lagati' Orepićev apel uoči izbora: Nije korektno da birate gradonačelnika grada u kojem ne živite

O gradonačelniku Vrgorca na nekim će sljedećim izborima odlučivati isključivo stvarni stanovnici tog grada u Dalmatinskoj zagori. Bude li prijevremeni parlamentarni zbor, već će se tada na biračkim popisima u pojedinim gradovima i općinama naći manje birača nego do sada pa će i manje autobusa iz zemalja u susjedstvu na birališta dovoziti glasačku mašineriju. Naime, policija u posljednja dva mjeseca provjerava adrese za koje sumnjaju da su na njima prijavljena prebivališta osoba koja ondje uopće ne žive. U ovom trenutku još se ne zna koliko će biti odjavljenih s fiktivnih adresa, no ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kaže da će se to vrlo brzo znati jer se rješenja pišu i s fiktivnih adresa odjavljuju svi oni koji nisu tu. Do sada je terenski prekontrolirano gotovo 70.000 takvih adresa, od Vukovara do Dubrovačkog primorja, a akcija se nastavlja.

Čekaju se rezultati

Veći dio javnosti zacijelo s nestrpljenjem očekuje rezultate policijske kontrole u Vukovaru jer, ako se potvrde tvrdnje i sumnje građana da tamo ne živi 34,87 posto Srba – kao što je to utvrđeno popisom stanovništva iz 2011. godine – više neće biti zakonskog uporišta za postavljanje dvojezičnih ploča na državnim institucijama.

– Svi su stidljivo prilazili rješavanju problema fiktivnog prebivališta jer politički odgovara i jednima i drugima i trećima da imaju određenu bazu birača gdje im to zatreba. Možda je nepopularno u to dirati, ali taj problem moramo riješiti. I od toga neću odustati. Želim da se prebivališta vežu uz konkretnu stambenu jedinicu za koju se zna tko joj je vlasnik. Ne može u 30 “kvadrata” živjeti 100 ljudi i da to bude glasačka mašinerija za bilo koga ili da se preko adrese koriste neosnovane privilegije u Republici Hrvatskoj – rekao nam je ministar Orepić.

Uoči prijevremenih lokalnih izbora za gradonačelnika koji su se u Vrgorcu održavali jučer, ministar je preko Facebooka odaslao apel glasačima koji se iz neopravdanih razloga nalaze na tamošnjem popisu birača da ne izlaze na lokalne izbore:

– Nije korektno da birate gradonačelnika grada u kojem ne živite, a oni koji vas na to potiču najobičniji su uzurpatori vlasti, vašeg dostojanstva i dostojanstva građana grada Vrgorca – poručio im je.

Najgore uz granicu s BiH

Osim sređivanja biračkih popisa uvođenja reda u evidencije prebivališta, trebalo bi uvesti red i u isplatama naknada poput onih za nezaposlene i dječjih doplataka te reguliranja prava iz zdravstvenog osiguranja. Policija je već više puta prijavila državljane Bosne i Hercegovine koji se, iako žive s druge strane granice, u Hrvatskoj fiktivno prijavljuju da bi na osnovi lažne adrese izvukli materijalnu dobit. Ta je praksa učestala u mjestima uz granicu s BiH, poput Metkovića, Vrgorca, Imotskog...

– Pomoć Hrvatima izvan RH treba definirati, no ne može se i ne smije nepoštivanje zakona prikazivati kao pomoć. U konačnici to dovodi do stvaranja neprijateljstva između domicilnog i stanovništva izvan Hrvatske. Nelegalno i protuzakonito prijavljivanje zbog ostvarivanja materijalne i političke koristi neću dopustiti. Tome ću stati na kraj – kaže ministar Vlaho Orepić.

Za sređivanje evidencije prebivališta u cijeloj Hrvatskoj Orepić kaže da je potrebno do godine dana. No poprilično je neizvjesno da će sadašnja Vlada toliko dugo opstati, kao što je i neizvjesno hoće li Orepićev nasljednik u MUP-u imati potporu da nastavi s uvođenjem reda kad je riječ o prijavama prebivališta jer taj nered upravo mnogima odgovara.

>>Orepićev apel uoči izbora: Nije korektno da birate gradonačelnika grada u kojem ne živite

NEZGODA NA SNIMANJU
Anđelka Prpić o traumi s kolegom: 'Krenuo me udariti u trbuh u osmom mjesecu trudnoće'
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
 • Avatar H/S/P
  H/S/P:

  Pročešljaj tvoje policajce i sudije koji rade u HR a zive u Srbiji.

 • boovuu:

  Policija 'češlja' adrese lažnih prebivališta. Stat ću na kraj nelegalnim prijavama ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- dali su tim češljanjem obuhvačena i mjesta gdje su fiktivno prijavljeno prebivalište za srbe koji žive u srbiji ili se to češljanje odnosi samo na hrvate iz BiH. ... prikaži još!iH. da bi se pomoglo sdp-u (srpskoj drpatorskoj partiji).

 • Avatar majmunranko
  majmunranko:

  Pa da, pa da, pa da, sad mi je jasno zašto su na onom ugovoru između Grizlija, Mosta i Braunsbergera bile onako neobjašnjivo male cifre. Plaćanje se planiralo izvršiti u naturi, zar ne, Večernji? Ćuprijaši lobiraju za vašeg austrijskog partnera ... prikaži još! Braunsbergera, a vi ih u zamjenu za usluge lobiranja forsirate u Večernjem.