Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naftna polja

Ina otkrila: Evo pod kojim uvjetima bismo se vratili u Siriju

Ina
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
26.12.2016.
u 14:48

INA je u veljači 2012. proglasila „višu silu“ i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji

O mogućnosti da INA proda ili vrati svoja naftna polja u Siriji te da to bude model otkupa dionica Ine od MOL-a iz INA-e su za N1 rekli kako je ''INA u veljači 2012. proglasila „višu silu“ i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti „više sile“''.

"Osnovni preduvjet za nastavak Ininih prekinutih aktivnosti vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji je potpuni prestanak svih ratnih operacija u Siriji te uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumijeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi. Tek kada ti uvjeti budu ispunjeni, a Inini stručnjaci budu u mogućnosti na terenu izvidjeti stanje svoje opreme i samih polja, možemo početi s pregovorima o povratku, pregovorima o novim ugovornim odnosima te eventualnoj naknadi štete. U međuvremenu, INA pomno prati razvoj situacije'', stoji u INA-inom priopćenju.

Reformist Radimir Čačić gostovao je u Novom danu na N1 televiziji i komentirao ranije njihove informacije da se razgovori oko naftnih polja u Siriji već vode, odnosno da je na djelu 'tiha diplomacija' vezana za njihov povratak ili prodaju.

Rekao je da je bio energično protiv toga da se Hrvatska svrsta uz EU kada su u pitanju sankcije Siriji.

"Zahtjev je bio takav, pritisak izvana je bio takav. Nismo čak bili u EU i nismo imali čak ni obvezu da to činimo. A ako smo već to činili, onda smo mogli tražiti kompenzaciju od EU, tih 800 milijuna dolara koliko smo izgubili, jer smo prihvaćali politiku EU i nanijeli sebi štetu. Hrvatska čini 0,5 posto društvenog proizvoda EU i dio smo bili spremni nositi, ali ostalo? Mi nismo tražili ni kompenzacije! Sadašnje priče da ćemo dobiti kompenzacije od Asada su, naravno, potpuno neprimjerene. Bit ćemo presretni ako ćemo se vratiti", rekao je Čačić.

>>'Već se vode razgovori oko naftnih polja u Siriji, kao izvor novca za otkup Ine'

Komentara 42

DU
Deleted user
16:55 26.12.2016.

INA je vjerojatno izgubila zauvjek naftna polja u Siriji onog trenutka kada je odlučila slati oružje pobunjenicima...

MA
macor
15:10 26.12.2016.

Nakon Plenkovicevih napada na Ruse zbog njihove politike prema Ukrajini i Siriji,naftna polja moze Ina zaboraviti. A i juce ama sve zemlje svijeta, ukljucujuci i Njemacku, Rusiji poslale sucut u vezi pada aviona i pogibije ljudi u njemu, a Hrvatska nista. Sramota.

SO
sofisticated
16:12 26.12.2016.

Inu treba prodat mađarima neka se misle sa njom.ćaća je proda vecinski udjel,za proviziju naravno,i sad bi hrvatska sirotinja tribala ponovo kupovat inu?!';.??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije