Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriven spomenik u Pakracu

Ministar Medved: Neka mladi uvijek budu svjesni da nam Hrvatska nije darovana

Pakrac: Otkriven spomenik poginulim braniteljima na području Pakraca i Lipika
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
06.10.2020.
u 15:26

Prema ideji projektantice, arhitektice Tatjane Đuranec iz tvrtke "Modra" Zagreb, spomen obilježje izgrađeno je u formi Starog grada Pakraca, utvrde opasane zidom sa sedam opšavnih i jednom centralnom kulom

Polaganjem vijenaca u Velikom Banovcu i Batinjanima, komemoracijom u Gornjoj Obriježi i otkrivanjem spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Pakracu danas (utorak) je obilježena 29. obljetnica pogibije 19 hrvatskih branitelja u spomenutim naseljima, što je ujedno bio jedan od najtragičnijih dana u Domovinskom ratu na pakračkom ratištu.

Na središnjem gradskom Trgu bana Josipa Jelačića ministar branitelja Tomo Medved i Silvija Svjetličić, majka poginulog, tada 19-godišnjeg branitelja Marija zajedno su otkrili spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, koji će ujedno biti i gradska fontana.

- Ovo spomen obilježje ostaje kao vječni znamen zahvalnosti za slobodu koju živimo. Poglavito ono služi novim generacijama kojima u nasljeđe ostavljamo domovinu, da uvijek budu svjesni da nam Hrvatska nije darovana. Ona je stvorena na žrtvi naših heroja, stoga neka ovo spomen obilježje bude putokaz, svjetionik i podsjetnik na žrtvu koju smo kao narod podnijeli u obrani domovine - rekao je ministar Medved.

Prema ideji projektantice, arhitektice Tatjane Đuranec iz tvrtke "Modra" Zagreb, spomen obilježje izgrađeno je u formi Starog grada Pakraca, utvrde opasane zidom sa sedam opšavnih i jednom centralnom kulom. Elementi utkani u ovaj spomenik, voda kao izvor života, križ kao simbol mučeništva i beton kao tvrd i postojan element šalju poruku: Bili smo, jesmo i biti ćemo tu! Izgradnju 1,2 milijuna kuna vrijednog spomenika financirali su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Pakrac.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
16:11 06.10.2020.

Ministar Medved: Neka mladi uvijek budu svjesni da nam Hrvatska nije Irska i da je bolje da iz domače balkanske mizerije pobjegnu tamo kao svoji na tuđe.

KO
Kokoiduhovi
18:04 06.10.2020.

Nije poklonjena - omogućili su je oni što su časno pali, oni koji nisu unovčili svoje zdravlje, život i sudjelovanje u Domovinskom ratu. Ali pljačkaju je bivši desničari, podobni, djeca podobnih, rodijaci, uhljebi i kumovi koji najvećim dijelom samo znajunaju pričati, no nisu bili na ratištu ili su bili pozadinska administracija. Naša je Hrvatska kada trebamo davati, boriti se, plaćati, trpjeti...ali vaša je kada treba drpati pare, zaposliti familiju, nabaviti novi Audi.....Očistite takve, pa može razgovarati

DU
Deleted user
16:02 06.10.2020.

a zasto vi iz celnistva hdzeja poklanjate hrvatsku pupavcu i njegovim sdssovcima koji su osnovani sa ciljem rusenja bilo kakove hrvatske drzave....itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije