Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNA MATURA
Povratak na članak

Ministar Jovanović: Test iz hrvatskog jezika bio je manjkav

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je kako će, na osnovi nalaza radne skupine, preporučiti mjere koje će učenike zaštititi od navodnih nedostataka na državnoj maturi

Komentari 71

EX
excell
15:44 26.05.2012.

dajte imena i prezimena lumena koji su sastavljali testove ...vjerujem ili su nepismeni ili su bili pijani

VL
DU
Deleted user
15:46 26.05.2012.

\"....te da će iduće godine biti odvojene državne mature za gimnazijalce i strukovnjake.\" __________________ Već je bilo i vrijeme da se odvoji. Gimnazijalci su u startu u prednosti pri upisu na fakultete, što nije nikakav pokazatelj za daljnje rezultate; strukovnjacimaa valja dati šansu da budu-ni manje ni više nego-ravnopravni s gimnazijalcima od samoga starta. Sve ostalo u daljnjem radu i trudu tijekom obrazovanja je na njima... ali dajte im šansu da se uopće i dokažu (što nisu mogli obziromo na dosadašnje drž.mature koje su išle u korist gimnazijalcima).

VL
SA
samborapz
15:48 26.05.2012.

Odvojene mature za strukovnjake i gimnazijalce? Totalna glupost! Sama svrha državne mature i jesu jednaki kriteriji pri upisu na fakultet. Uz dužno poštovanje strukovnjacima, na tim školama je redovito lakše imati bolji prosjek nego na gimnazijama. Gimnazijalci su tu u nepovoljnijem položaju i matura to na određen način ispravlja te zato treba biti jednaka za sve- koliko znaš, toliko dobar fakultet upisuješ.

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
15:51 26.05.2012.

Čemu onda uopće služi matura za strukovnjake ??? Znači ak završiš za mašin-bravara ko drug Tito dobil budeš lakši test....čemu uopće test....dajte im svima prolaznu ocjenu !!!

VL
DU
Deleted user
15:58 26.05.2012.

26.05.2012. u 15:51h Idler 3 je napisao/la: Čemu onda uopće služi matura za strukovnjake ??? Znači ak završiš za mašin-bravara ko drug Tito dobil budeš lakši test....čemu uopće test....dajte im svima prolaznu ocjenu !!! ___________________ mašin-bravari idu u trogodišnju školu,u, čini mi se....dakle ne ide na faks klinac koji ima tri godine srednje, al ekonomisti, primjerice, imaju više znanja iz ekonomije odnosno srodnih predmeta (poduzetništvo i sl.) od gimnazijalca, no u startu (drž.matura po kriterijima gimnazije) su zakinuti. U takvim slučajevima, smatram kako bi bilo ok odvojiti te mature, ili-koliko toliko prilagoditi plan obrazovanja (srednjoškolskog) i strukovnim školama-manje stručnih predmeta, više općeg znanja.

VL
IS
istima
16:00 26.05.2012.

Hm..... ovdje komentatori razmišljaju kao da maturu polažu samo oni koji će poslije toga studirati....... što je sa onima koji tek žele završiti srednju školu ?

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
16:00 26.05.2012.

15:58h 5533...krivo...ne postoji uranilovka u ovakvim slučajevima. Ak ideš na fax ili prođi prijemni ili donesi papir od mature....izjednačavanje je samo zakidanje onih boljih !!!

VL
CH
chemica
16:02 26.05.2012.

Naša \"pedagoška elita\" prvo stvori takav obrazovni sustav produkt kojeg je hrpa štrebera nesposobnih za razmišljanje, a onda im serviraju pitanja na maturi u kojima se traži da razmišljaju! Zadnjih nekoliko ministara papagajski ponavlja da su učenici preopterečeni gradivom, a ni jedan ga se ne usudi reducirati! Već se u osnovnoj školi uče takve grozomorne besmislice koje su prijašnje generacije susrele tek na FAKULTETU pa uistinu ne znam čemu ovakvo iščuđavanje. Otišlo je sve k vragu pa što bi onda školstvo bilo izuzetak? Kao vrhunac farse, veliki ministar Jovanović planira uvođenje novih predmeta! Nekakve budalaštine o građanskom odgoju i higijeni. Mogli bi i to ubaciti na Državnu maturu pa cviliti da jadna djeca nisu naučila koristiti mozak. Kada, pametni naš ministre, KADA?

VL
OB
-obrisani-
16:03 26.05.2012.

Našli su da je nekoliko puta napisan \"šport\" umjesto \"sport\" i odmah testove proglasili manjkavima. A to što narod ne uči i ne grije stolac, to se stavlja pod tepih!

VL
DU
Deleted user
16:08 26.05.2012.

26.05.2012. u 16:00h Idler 3 je napisao/la: 15:58h 5533...krivo...ne postoji uranilovka u ovakvim slučajevima. Ak ideš na fax ili prođi prijemni ili donesi papir od mature....izjednačavanje je samo zakidanje onih boljih !!! ________________________ boljih po čijim kriterijima? ako primjerice klinacac želi upisati ekonomiju, po čemu je gimnazijalac bolji (u odnosu na struku) ako ekonomist ima više saznanja o osnovama poduzetništva, ekonomije, bankarstva i sl. a što je temelj daljnjeg školovanja na upravo tom faksu?! ekonomist u tom slučaju zna koje su osnove pomenutih djelatnosti, dok gimnazijalac zna koje je boje prsten iz Marulićeve Judite?! Što je relevantnije za ekonomiju (faks) ?!

VL
ZE
zeitgeist..
16:08 26.05.2012.

Smiješno je da su isti kriteriji prema onima koji misle studirati tehničke smjerove i onima koji misle studirati društvene smjerove. Kakve veze ima koliko ti ide fizika i matematika, ako ćeš studirati kroatistiku ili povijest umjetnosti? I kakve veze imaa koliko razumiješ književnost, ako ćeš studirati rudarstvo ili arhitekturu? I književnost je precijenjena. ja sam počeo čitati tek nakon što sam završio srednju školu, jer sam napokon mogao čitati što me zanima.

VL
BU
BukiZG
16:09 26.05.2012.

Strukovnjaci iz četverogodišnjih strukovnih škola su itekako zakinuti. Oni u isto vrijeme kada imaju državnu maturu moraju napisati i praktično napraviti završne radove jer im je to uvjet za završetak škole. Uistinu ne razumijem zbog čega bi na primjer elektrotehničari trebali na državnoj maturi kao obavezan predmet imati strani jezik i materinji jezik. Oni bi to trebali imati isključivo ukoliko se ne žele upisati na tehnički fakultet nego neki drugi fakultet. Uostalom ne vidim razloga uopće za postojanje obaveznih predmeta na maturi. Svaki fakultet treba odrediti tri predmeta koji se njega tiču i to je to. Uostalom ako elektrotehničar ili strojarski tehničar treba na maturi polagati engleski zašto onda gimnazijalac koji želi upisati FER ili FSB ne bi morao polagati na maturi barem osnove elektrotehnike ili elemente strojeva. Jako je lako izjaviti da bi razdvajanje matura pogodovalo strukovnjacima, ali imajte na umu da ovakva matura itekako pogoduje gimnazijalcima jer se od njih ne traži apsolutno nikakvo tehničko znanje a mnogi žele na tehničke fakultete.

VL
DU
Deleted user
16:10 26.05.2012.

26.05.2012. u 16:08h zeitgeist.. je napisao/la: _____________ potpis

VL
BU
BukiZG
16:14 26.05.2012.

@ 5333 & zeitgeist ___________________ apsolutno potpisujem po kojim kriterijima je za budućeg magistra strojarstva bitnija Judita od hookeov-og dijagrama

VL
LI
linalena
16:29 26.05.2012.

26.05.2012. u 16:14h BukiZG je napisao/la: Radi se o tome da SVA djeca budu pismena, bez obzira hoće li poslije završene srednje škole raditi ili studirati. Cilj učenja hrvatskog u srednjoj školi , bilo strukovnoj bilo gimnaziji jest da naučee pisati, čitati i razumjevati hrvatski / svoj materinji jezik. Nametati pitanje o Juditinom prstenu je smiješno potencirati. Trebalo je pročitati dio teksta o Juditinom crvenom rubinskom prstenu, a na slijedećoj stranici je u formi odgovora ponuđena i crvena boja. Dakle, tražilo se da djeca s razumjevanjem i pažljivo pročitaju tekst i u tekstu bi našli odgovor.

VL
FA
fakEEE
16:38 26.05.2012.

Ma nece uvesti maturu za gimnazijalce i strukovnjake posebno iz samog tog razloga jer ce ih kostati jos vise, a nema se para ! Smatram da je tako sto i pravedno ! Jer po takvom, primjerice, mozes zavrsit srednju skoluu \" tehnicar za logistiku i spediciju \" koja traje 4g bez pol frke sa odlicnim prosjekom, pisat tu maturu na kojoj ce bit pitanja osnova osnovi i isto tako zavrsit na FSBu bez imalo truda , za razliku od gimnazijalca prema kojem bi to bilo sasvim nepravedno :)

VL
Avatar madcap
madcap
16:49 26.05.2012.

Čemu uopće služi ta \"državna matura\"? Uopće ne olakšava upis na faks, a bez fakulteta je ona danas ionako tek komad bezvrijednog papira. Treba što prije raskrstiti s populističkim potezima bolesno ambicioznog bivšeg ministra znanosti. Pri tom mislim i na tzv. \"uvođenje bolonje\" na fakultete.

VL
SA
samograd
17:00 26.05.2012.

taj koji je pisao pitanja za maturu ,neka se pogleda u ogledalo i pljune u to što vidi .POMISLI JOVANOVIĆ ministar obrazovanja .možda bi ta teška i blesava pitanja trebalo zamjeniti pitanjima koliko su učenici upoznati sa jovanovićevim prostotama takoko će možda u životu lakše doći do ministarske fotelje

VL
Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
17:07 26.05.2012.

Kakva slika, kakav blagteleći pogled, još mu samo fali banana.....

VL
FE
Felicijen
17:02 26.05.2012.

Djeci je test pretežak a Jovanović da je manjkav ?! Gdje je onda istina ?

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.