Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak karikaturista

Ministar Hasanbegović izrazio sućut obitelji Otta Reisingera

Zlatko Hasanbegović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
07.04.2016.
u 20:04

Sjajni provokativni, kritički, ali prije svega duhoviti crteži Otta Reisingera bili su dio svakodnevice hrvatskih građana gotovo sedamdeset godina, istaknuo je ministar Hasanbegović.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u povodu smrti istaknutoga hrvatskog karikaturista, doajena hrvatske karikature Otta Reisingera uputio je u svoje osobno i ime Ministarstva izraze iskrene i duboke sućuti njegovoj obitelji.

 Sjajni provokativni, kritički, ali prije svega duhoviti crteži Otta Reisingera bili su dio svakodnevice hrvatskih građana gotovo sedamdeset godina, istaknuo je ministar Hasanbegović.

 Podsjetio je kako je Reisinger 60-tih godina prošloga stoljeća, još kao student arhitekture, u tadašnjem Vjesniku 'stvorio' Peru, običnoga malog čovjeka sa svakodnevnim problemima kojeg su čitatelji tih novina redovito pratili i nerijetko komentirali. Kroz živopisan lik Pere, koji je po potrebi mijenjao zanimanja, njegove supruge Klare i maloga Štefeka, Otto Reisinger godinama je izvrsno komentirao svakodnevicu i političke događaje, od onih lokalnih do svjetskih.

Političkom karikaturom najčešće je vrlo ozbiljne osobe smještao u najsmješnije situacije, duhovito razotkrivajući apsurdnost pojedinoga političkog trenutka. Izdvajao se prepoznatljivim stilom i iznimnom kvalitetom, pretvarajući novinsku karikaturu u umjetnost. Njegove su karikature, i političke i portretne, objavljivane u većini izdanja tadašnje novinske kuće Vjesnik, a velika retrospektivna izložba u Galeriji Klovićevi dvori 2008. godine pokazala je na jednom mjestu izniman doprinos Otta Reisingera hrvatskoj umjetnosti, kulturi i medijima, popularnoj kulturi i stripu, istaknuo je ministar kulture Hasanbegović.

 Surađivao je i s novinama izvan Hrvatske, objavljujući u njemačkome Quicku, nizozemskoj Panorami i švicarskome Nebelspalteru, nagrađivan je brojnim nagradama, a 1984. godine primio je "Nagradu Vladimir Nazor" za životno djelo. Gospodina Otta Reisngera pamtit ćemo i voljeti jer je svojim djelom, mnogobrojnim likovima koje je s lakoćom stvarao, svojim iznimnim humorom, inteligencijom, šarmom i duhovitošću, vidljivima u svakoj njegovoj karikaturi, utjecao na to da ozbiljne i teške teme sagledamo s njihove druge, zabavnije, strane", stoji u izrazima sućuti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića  obitelji Reisinger.

Proslavljeni hrvatski karikaturist Oto Reisinger umro je u srijedu u Zagrebu u 89. godini. Sućut njegovoj obitelji je u ime Vlade i u svoje osobno ime uputio i predsjednik hrvatske Vlade Tihomir Orešković.

>>Preminuo poznati karikaturist Oto Reisinger

Komentara 3

DU
Deleted user
21:24 07.04.2016.

Otto Reisinger počivao u miru. Hrvatski velikan humora karikature i satire. Tzv hrvatski kulturnjaci da to je bila satira..sve ono suprotno vašem djelovanju i ubjeđenju. I da podrška ministru Hasanbegoviću u postavljanju stvari na svoje mjesto.

Avatar Titanov sin
Titanov sin
21:03 07.04.2016.

Neka mu je laka Hrvatska zemlja, obožavao sam njegove karikature. Hasanbegoviću moja podrška u borbi protiv parazita koji mrze lijepu našu!!!

Avatar mama mia
mama mia
08:18 08.04.2016.

E, Haso Hasane osramoti nas Hasane u čitavom svijetu šta može učinit jedan "domoljub" i još k tome ministar kulture u tri mjeseca to sad nemože popravit milion ljudi e pa jako ti voliš našu domovinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije