Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ONEČIŠĆENJE

Ministar Ćorić i ruski veleposlanik traže kompromis za Crodux i Ruse

03.10.2018.
u 13:32

Sastanak je završio bez konkretnih rješenja ili dogovora, a novi se očekuje
 za nekoliko dana

No, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin iz Sočija poslao političku poruku da je i te kako svjestan zabrinutosti Hrvatske i stanovnika Slavonskog Broda oko zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu i da se taj problem mora riješiti plinofikacijom, sastali su se glavni akteri koji bi tu odluku trebali provesti u djelo.

Prvo s Lavrovom

Doznajemo da su na sastanku u ponedjeljak nazočili ministar okoliša i energetike Tomislav Ćorić, predstavnici Croduxa te Zarubežnjefta, ruske tvrtke vlasnice Rafinerije Brod te ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov. Kako doznajemo, Crodux i Zarubežnjeft imaju – diplomatskim riječima – različite poglede i uvjete oko projekta te se ne slažu oko niza stvari, odnosno uvjeti su međusobno neprihvatljivi. Sad se pokušava naći kompromisno rješenje. Novi sastanak očekuje se sljedećih dana.


Nakon što je pitanje zagađenje Slavonskog Broda dignuto na visoku političku razinu, kad je o tom problemu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Münchenu početkom prošle godine, stvari su se počele pomicati s mrtve točke.

Obrisi rješenja dobili su konkretan odgovor u Protokolu o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije nafte Brod, a koji su u Slavonskom Brodu potpisali 31. listopada 2017. ministar Ćorić i kolega iz Republike Srpske Petar Đokić.

Dva ministarstva potvrdila namjeru uspostave suradnje u okvirima svojih nadležnosti kako bi se stvorili tehnički uvjeti za ostvarenje projekta izravnog priključenja Rafinerije nafte Brod na plinski transportni sustav Hrvatske. Opskrba plinom brodske rafinerije provest će se izravnim priključenjem na mjestu MRS Slobodnica, prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod.


Trenutačne nesuglasice između Croduxa i Zarubežnjefta zasad su daleko od očiju javnosti, a pretpostavlja se da će tako i ostati jer se radi na kompromisnom rješenju. Iako ruska kompanija brani svoje interese i uloženi novac, teško je pretpostaviti da bi sada išli u novi dogovor s nekim novim.


Zajedničke snage

– Sve će se dogovoriti ako postoji politička volje – kažu nam upućeni.


Političku je volju u nedjelju i te kako pokazao ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Sočiju. Ruski je predsjednik tada kazao kako smatra da sama rafinerija u Bosanskom Brodu ne stvara tako velike probleme, ali da se treba preusmjeravati na ekološki prihvatljivije vrste goriva te izaći susjedima u susret i otkloniti njihovu zabrinutost.


– Ako ljudi imaju problema, treba ih riješiti – kazao je.


– Dovođenje plina u rafineriju nafte na granici s vašim susjedima poboljšat će situaciju – kazao je Putin govoreći o projektu plinofikacije te dodao:

– To ćemo zajedno učiniti.

Komentara 2

DU
Deleted user
14:09 03.10.2018.

Ruse nadmudriti će biti vrlo teško. Naši hoće imati vječnu zaradu, a Rusi hoće platiti posao i kvit i na mala vrata uvesti svoj plin u BiH, a između su interesi i zapada. Tko brine o Brođanima, izgleda jedino Putin,, a naša predsjednica je napravila puno no sada ne može izgleda više ništa, bumo vidjeli.

RI
rightside
15:16 03.10.2018.

a kad se coric uhvatio posla vec znam kakva ce "rjesenja" ovo imat,,))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije