Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA ZDRAVSTVA

Ministar Beroš: 'HUOM još jedan sugovornik u afirmativnom rješavanju zdravstvenih pitanja'

Zagreb: Vili Beroš sa svojim suradnicima predstavio je novu reformu zdravstva
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva
1/4
27.02.2023.
u 18:19

Ministar zdravstva Vili Beroš sastao se s ravnateljem Doma zdravlja Splitsko – dalmatinske županije i predsjednikom HUOM-a te predsjednicom Osječko – baranjske podružnice HUOM-a kako bi raspravili o unapređenju cjelokupnog zdravstvenog sustava, s posebnim naglaskom na upravljanje ljudskim resursima u zdravstvu

Dan nakon obilježavanja Hrvatskog dana liječnika nastavili smo konkretno djelovati uz dijalog s Hrvatskom udružbom liječnika obiteljske medicine (HUOM) kako bismo u pozitivnom tonu i zajedničkim naporima sagledali postojeće izazove i učinili nužne reformske promjene u zdravstvenom sustavu na boljitak djelatnika i pacijenata koji nam moraju biti u fokusu“ naglasio je ministar Beroš u razgovoru s prim. Markom Rađa, dr. med. ravnateljem Doma zdravlja Splitsko – dalmatinske županije i predsjednikom HUOM-a te Vesnom Samardžić Ilić, dr. med., predsjednicom Osječko – baranjske podružnice HUOM-a.

Navedeni sastanak, koji je jedan u nizu razgovora sa strukovnim udrugama, održan je u svrhu unapređenja cjelokupnog zdravstvenog sustava, s posebnim naglaskom na upravljanje ljudskim resursima u zdravstvu, raspravljalo o temama smanjivanja administrativnih opterećenja, poticanja preventivnih aktivnosti te privlačenja i zadržavanja mladih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Otvorila se i tema Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata, složenosti poslova u javnim službama, Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, Zakona o plaćama u javnim službama, procesa specijalističkog usavršavanja i rada pod nadzorom.

„Podržavam inicijativu Ministarstva zdravstva u poticanju dijaloga sa svim udrugama koje su uključene u zdravstveni sustav. Kao najstarija udruga obiteljske medicine, koja ove godine slavi 30 godina, ne vidimo rješenje u sindikalnim aktivnostima i prosvjedima. Treba dati prednost utemeljenom, iskrenom dijalogu koji jedino vodi unaprjeđenju ljudskih resursa, organizacije rada i financijske održivosti“ izjavio je dr. Rađa naglašavajući da prevencija i praćenje ishoda liječenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ostaju ispod radara jer se pacijenti sve više prelijevaju u bolnički sustav. S tim u vezi, HUOM podržava reformske mjere u koje je uključeno i administrativno rasterećenje obiteljskih liječnika čime će im se osloboditi vrijeme za pacijente i pozitivno se odraziti i na druge dijelove zdravstvenog sustava, poglavito u smanjenju lista čekanja i generiranju nepotrebnih troškova.

„Po tom pitanju već su napravljeni konkretni koraci budući da liječnici obiteljske medicine više nemaju obvezu ispunjavati obrazac 1-IN, Izvješće s nalazom i mišljenjem liječnika, u svrhu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Ovaj dio se dodatno regulira izmjenom podzakonskih akata, u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Nadalje, mijenja se i način obračuna putnih naloga, na način da više nisu i nadležnosti rada obiteljskih liječnika“, nadovezao se ministar Beroš napominjući da je sastanak s HUOM-om pokazao kada ima volje, ima i načina ostvariti dvosmjernu komunikaciju kojom se jedino mogu učiniti nužni koraci za unaprjeđenje primarne zdravstvene zaštite i cjelokupnog zdravstvenog sustava.

>> VIDEO: Veleposlanik Šimonović: Treći svjetski rat bliži je nego ikad dosad. Ratom u Ukrajini pogođen je cijeli svijet

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije