Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milošević ponosan izborom Nikole Tesle: 'Bio je točka okupljanja, simbol spajanja. Neka tako i ostane'

Smatra da je takav izbor građana zapravo odavanje priznanja i poštovanja velikom znanstveniku te, na neki način, vraćanje duga za vremena kad je bio nepravedno prešućivan i izopćen
23. srpnja 2021. u 18:17 22 komentara 1361 prikaza
Boris Milošević
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević poručio je u petak na svom facebooku da je ponosan što su građani izabrali da na hrvatskim euro kovanicama bude Nikola Tesla, dodavši da su mu time na neki način vratili dug za vremena kada je bio nepravedno prešućivan i izopćen.

UZ NESTAŠLUKE I IZUME Odrastanje Nikole Tesle obilježila i tragedija: Konj koji mu je spasio oca, usmrtio je brata Danila

“Ponosan sam i sretan upravo zbog činjenice da su građani Teslu predložili i pogurali u izbor, čovjeka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrijednost za koju se treba boriti, a sada će biti na kovanici valute koja ima vrijednost i praktičnu upotrebu u cijelom svijetu”, napisao je Milošević dodavši da apsolutno podržava tu odluku.

Podsjetio je da je Komisija za novac HNB-a prošlu srijedu utvrdila konačni prijedlog motiva budućih hrvatskih eurokovanica, koje će sada razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, a potom će o tome zaključak donijeti Vlada.

Prijedlog je da na hrvatskim kovanicama eura budu šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla. Ti su simboli, dodao je Milošević, predloženi od stručnjaka, osim Tesle kojega su odabrali građani. 

'NEPRIMJERENO' Srbija o Tesli na kovanici eura: 'To je prisvajanje nasljeđa, poduzet ćemo odgovarajuće mjere'

Smatra da je takav izbor građana zapravo odavanje priznanja i poštovanja velikom znanstveniku te, na neki način, vraćanje duga za vremena kad je bio nepravedno prešućivan i izopćen. 

“Sjetimo se da je trebalo dugih 30 godina da mu se minirani pa obnovljeni spomenik vrati u Gospić”, napomenuo je. 

Tesla je za svog života bio točka okupljanja, simbol spajanja, poručio je Milošević, pa neka tako ostane i u budućnosti. 

MOTIVI NA HRVATSKOM EURU Hrvatsko slavljenje i veličanje Tesle, nikako ne isključuje ono američko ili srbijansko

Podsjetio je kako je prema Teslinim uputama 1895. godine izgrađena i puštena u pogon hidroelektrana za izmjeničnu struju na Skradinskom buku na rijeci Krki, prva takva u Europi i druga na svijetu. 

“Nudio je svoje savjete i gradskim ocima Zagreba u zgradi Gradske skupštine, nazivajući se rođenim sinom ove zemlje, ali u to vrijeme nije bilo dovoljno sluha (novca) za sve njegove vizije”, dodao je Milošević.

“Svi mi, Srbi, Hrvati, Amerikanci, građani Evrope i svijeta baštinimo Nikolu Teslu”, naglašava Milošević.

VIDEO Nove strože mjere na Jadranu: Uvedeni i novi uvjeti za ulazak u Hrvatsku!

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
 • lijepa_li si:

  hoće li boro uputit oštro priopćenje i ukoriti politikante u banki narodnoj i srpskoj

 • Avatar banovina
  banovina:

  Nikola Tesla je ukupno u Serviji proveo oko 30h, cak je u Ante Pavelic bio duze u Serviji

 • unknown11:

  Gospodine Bergoglio, kad ce vam biti jasno da tzv. srpski narod niječe svaku istinu, počevši od svetosti kardinala Stepinca pa sve do činjenice hrvatstva izumitelja Tesle? Otvorite oči!