Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEPRIMJERENO'

Srbija o Tesli na kovanici eura: 'To je prisvajanje nasljeđa, poduzet ćemo odgovarajuće mjere'

Foto: Pixabay
1/2
22.07.2021.
u 14:39

"Sasvim je sigurno da bi bile poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga", najavili su iz Narodne banke Srbije

Ako Hrvatska realizira najavu o stavljanju lika Nikole Tesle na kao jednog od simbola na hrvatskoj kovanici eura, Srbija će sigurno poduzeti odgovarajuće mjere, poručili su danas iz Narodne banke Srbije..

"Narodna banka Srbije je mišljenja da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice eura, ako Hrvatska postane članica Eurozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog nasljeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tijekom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu. S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga", rekli su iz Narodne banke Srbije za Telegraf Biznis.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković jučer je otkrio da je hrvatski prijedlog da se lik Nikole Tesle stavi na hrvatskoj kovanici eura u vrijednosti 50, 20 i 10 centi. Podloga na svim kovanicama bit će šahovnica. Na kovanici od dva eura bit će i geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na 1,2 i 5 centa naći će se motiv glagoljice.

 

Ključne riječi

Komentara 239

DU
Deleted user
14:44 22.07.2021.

Narodna banka Srbije će s takvim obrazloženjem i eventualnom tužbom ispasti smiješna u očima Europe i svijeta.

TO
tomislav10
14:44 22.07.2021.

Nebitni su

Avatar Croatino
Croatino
15:06 22.07.2021.

Sveti Sava je osnivac srpske pravoslavne crkve i najveci srpski svetac. po toj vjeri susjedi definiraju srpstvo. Otac svetog Save, sv. Stefan je krsten katolik (po roditeljima) i presao u pravoslavnu vjeru iz politickih razolga. Znaci li to da su oni svi hrvati koji su osnovali svoju crkvu? Pitam za prijatelja koji nije siguran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije