Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Parlamentarni izbori 2011

Milošević: BDP se oporavlja, Opačić: HDZ je osiromašio građane

Prvo predizborno sučeljavanja u organizaciji Večernjeg lista i Media servisa.
26. listopada 2011. u 15:27 106 komentara 12 prikaza
Sučeljavanje, izbori (1)
Foto: Antonio Bronic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Što se nikako neće promijeniti, bez obzira na to tko pobijedi na izborima? Djeca će u školama i dalje imati vjeronauk, gej parovi neće moći posvajati djecu, a ovlasti predsjednika Republike ostat će iste. To su stvari oko kojih se složilo svih petero sudionika prvoga predizbornog sučeljavanja u organizaciji Večernjeg lista i Media servisa.

Domagoj Ivan Milošević (HDZ), Milanka Opačić (Kukuriku koalicija), Josip Friščić (HSS), Darinko Kosor (HSLS) i Daniel Srb (HSP)  složili su se još samo oko dvije stvari – izbori se trebaju održati 4. prosinca, a haaška je presuda generalu Anti Gotovini nepravedna. Za EU su svi osim HSP-a, a dobre vijesti za uživatelje lakih droga stići će samo u slučaju pobjede HSLS-a.

>>Sučeljavanje poslušajte na stranici Media servisa

Najžešća rasprava povela se o gospodarstvu. Dok je Milošević nabrajao uspjehe Vlade: “BDP se povećava, deficit se smanjuje, rastu izvoz i turizam, a gospodarstvo se oporavlja”, Milanka Opačić optužila je HDZ da je za vrijeme osmogodišnje vladavine osiromašio građane.

– SDP je otišao s vlasti s deficitom većim od 5 posto i s više od 300 tisuća nezaposlenih, a mi sada imamo 285 tisuća nezaposlenih. Ova država ima potencijal, a Vlada je u godinu i pol dana pokazala da zna voditi državu. Nama, za razliku od SDP-a, ne treba pomoć MMF-a – rekao je Milošević.

– Nije problem MMF nego HDZ koji nas je u osam godina doveo na prosjački štap. Dolaze nam otplate dugova koje je HDZ prolongirao da bi se održao na vlasti. Mi smo rekli da je MMF zadnja opcija – uzvratila mu je Opačić. U raspravu se uključio i Daniel Srb rekavši kako bi bilo lijepo kada ne bismo trebali MMF i rasprodaju državnih tvrtki.

– Baš zato što to uporno ponavljaju bojim se da će se prodati HEP, šume, vode, kao što je nedavno odlučeno da se prodaju Janaf i Croatia osiguranje. Baš kao Ina i Pliva: bez ozbiljne strategije, da se pokriju troškovi – rekao je Srb.

Darinko Kosor kaže da HSLS jedini ima pravi, hrabar i prema građanima pošten gospodarski program koji uključuje i bolne rezove. Znači li to da ostali sugovornici lažu kad govore da neće biti otpuštanja i rezanja raznih prava, pitali smo ga.

– Postoji li itko normalan u Hrvatskoj koji vjeruje da ćemo izaći iz krize bez bolnih rezova – rekao je šef HSLS-a.

Josip Friščić odbacio je optužbe da se nudi Kukuriku koaliciji. “Nismo se mi nudili nego su drugi nudili nas”, objasnio je Friščić. Pohvalio se da je “poljoprivreda u ove četiri godine doživjela reformu kakvu nije u 50 godina” kao i sa 16 milijardi kuna koje je Vlada isplatila za razne poticaje. A čemu onda svako malo prosvjedi seljaka, pitali smo.

– Prosvjeda seljaka ima u svim zemljama EU, pa tako i kod nas. Uvijek će biti onih koji će smatrati da trebaju posebne tretmane – tvrdi Friščić.
Novopečenog hadezeovca Ivana Miloševića pitali smo očekuje li podizanje optužnice protiv vlastite stranke.

– Vlada i HDZ pokazali su da su učinili sve u borbi protiv korupcije i da pravosuđe bude neovisno i učinkovito. Tu se nećemo miješati. Ne bih ulazio u tu raspravu, istraga je u tijeku – rekao je Milošević. Milanka Opačić tvrdi da SDP nema crnih fondova, a da su novinski napisi o tajnom računu u Grazu netočni.

Biste li svojom imovinom jamčili za prijatelja u zatvoru, pitali smo naše goste.
– Apsolutno bih jamčio za svog prijatelja i da sam šef Sabora. Luka Bebić ispao je najveći frajer, a ovi drugi koji se prave da ne poznaju Ivu Sanadera govore više o sebi nego o njemu – bez ikakve ograde odgovorio je Darinko Kosor. Opačić, Friščić i Srb također su, doduše ne tako eksplicitno, rekli da bi pomogli prijatelju u nevolji, dok je najlošiji prijatelj ispao potpredsjednik Vlade.

– Prijateljima bih svakako pomogao, ali bih procijenio kakve to reperkusije ima na javnu funkciju... Pomogao bih, ali kao član Vlade nisam običan građanin koji se može voditi samo emocijama – rekao je Milošević.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • maja238:

    neka se opačićka osvrne malo na situaciju u zagrebu gdje je njen sdp opustosio sve blagajne i upropastio nasu metropolu!!!

  • -obrisani-:

    dali neko može navest barem jedan potez...projekt... . ovog smušenog Miloševića ?????.......BAR JEDAN...!!!

  • elfenomeno77:

    Ova država ima potencijal, a Vlada je u godinu i pol dana pokazala da zna voditi državu. Nama, za razliku od SDP-a, ne treba pomoć MMF-a