Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED A-HSP-A

Pupovac: Šator u Srbu postavili su sljedbenici poražene ustaške ideologije

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
11.07.2016.
u 12:18

Upitan očekuje li ikakve sukobe 27. srpnja, na dan obilježavanja Dana ustanka, odgovara kako je to stvar države

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac zamjera policiji što je dala dozvolu A-HSP-u da na mjestu obilježavanja Dana ustanka u Srbu podigne prosvjedni šator. Naime, ovih dana je Autohtona hrvatska stranka prava na čelu s Draženom Kelemincem podigla šator pored spomenika u Srbu kako bi spriječila obilježavanje antifašističkog ustanka u Srbu 27. srpnja 1941. te na tom mjestu planira svaki dan do 1. kolovoza održavati "predavanja o Domovinskom ratu". Keleminec je već lani, s prosvjeda koji se održavao istodobno sa skupom, poručio Miloradu Pupovcu kako će to biti zadnja proslava u Srbu, a ove godine očito je to naumio i ostvariti.

– Zabrinjavajuća je odluka policije da im izda dozvolu za postavljanje šatora pokraj spomenika, unatoč tome što SNV i Savez antifašističkih boraca Hrvatske godinama na tom mjestu obilježavaju Dan ustanka. To je faktično dozvola za ometanje ovog skupa. Policija zanemaruje činjenicu da su ljudi koji su postavili šator sljedbenici poražene ustaške ideologije i promotori te politike u današnjoj Hrvatskoj, širitelji govora mržnje, pozivatelji na nasilje i poricatelji antifašističkih vrijednosti. Drugim riječima, naša je policija odlučila takvu politiku staviti pod svoju zaštitu. A one građane, predstavnike antifašista, koji dolaze ondje kako bi se raspitali što se događa, legitimiraju i privode na informativne razgovore i tretira ih se kao kriminalce, kako bi rekli ti iz šatora – zločince. To neće proći – poručuje Pupovac.

Upitan očekuje li ikakve sukobe 27. srpnja, na dan obilježavanja Dana ustanka, odgovara kako je to stvar države.

– Ako će se država odnositi prema ovom šatoru kao prema onom prethodnom, naravno da se može očekivati svašta. Ali ne s naše strane. Mi već godinama pišemo policiji da kontra-skupovi koji se organiziraju u Srbu predstavljaju izvor prijetnji, širenje mržnje i straha za lokalno stanovništvo i revizionistički pokušaj koji država ne bi smjela dopuštati. Učinit ćemo sve da obilježimo 27. srpanj sa svim svojim partnerima, pa i s većim brojem nego prijašnjih godina. Učinit ćemo to kao dosad, vođeni idejama mira, tolerancije, zajedničkog života i bratstva svih naroda u Hrvatskoj, a prije svega Hrvata i Srba – uvjerava Pupovac.

Osvrnuo se i na odluku predsjednika Sabora da ipak ne sazove još jednu sjednicu Sabora uoči raspuštanja, a sve zbog odluke SDP-a da u njoj ne želi sudjelovati.

– Na sastanku predsjedništva Sabora nije bilo potrebne suglasnosti da bi se održala sjednica. Nije se smatralo da su predložene točke dnevnog reda toliko važne i urgentne da bi se baš zbog njih trebalo na dan kad se raspušta Sabor sazvati sjednica parlamenta. Neki su, pak, htjeli veći broj točaka, više povezanih s našim nacionalnim potrebama, neki da se to riješi na neki drugi način. Nije bilo suglasnosti – zaključio je Milorad Pupovac.

>> Mitropolit Porfirije i Pupovac dali potporu sisačkom parohu nakon provale

Komentara 89

DU
Deleted user
12:40 11.07.2016.

Srbine po zanimanju i tvoja je četnička vojska izgubila u Domovinskom ratu ali ti još nisi falio u sabornici i u redu za naplatu milijuna od pobjedničkog hrvatskog poreznog življa. Goni se više u tri…, pljačkašu i ucjenjivaču hrvatske sirotinje. Sram te bilo!

TP
trias politica
12:33 11.07.2016.

A koje su to "vrijednost" takozvanih "antifašista" jugoslovena? Možda, jednopartijski sustav, diktatura, indoktrinacija, OZNA/UDBA, prisiljavanje djece u osnovnoj školi na pjevanje partizanskih pjesama?

FO
fora245
12:31 11.07.2016.

koja retorika da srbe u gradovima muci strah-vidi da je vrag odnio salu da ce izgubiti na izborima ali spas je u ugrozenosti srba .stara prica koja nazalost u rh jos kuri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije