Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pupovac ponovno odgovorio Orepiću, evo što mu je poručio

'Svojom izjavom je obmanuo javnost, svojom izjavom optužio je srpsku zajednicu da manipulira evidencijom o prebivalištu i time se ponovno otvorio prostor za antićiriličnu kampanju', rekao je Pupovac
14. kolovoza 2016. u 19:17 174 komentara 23671 prikaza
milorad pupovac
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac komentirao je odgovor ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića na njegovo otvoreno pismo vezane za ćirilicu u Vukovaru, odnosno "uvođenje reda" u evidenciju o prebivalištima. Ministar je naveo da se radi samo o uvođenju reda.

"Nemamo ništa protiv toga da, kao i ranije, policija i nadležni ministar rade svoj posao i sređuju popis birača. S tim smo se usuglasili prije mnogo godina, usuglasivši se s izmjenama Zakona o prebivalištu da bi takvo nešto bilo moguće. Ono što nije ministrov posao, a jučer je pokazao da jeste, jeste to da govori o ostvarivanju manjinskih prava na način kako je to regulirano ne Zakonom o prebivalištu već popisom stanovništva", rekao je Pupovac za N1.

dd ĆIRILICA U VUKOVARU Vlaho Orepić odgovorio na otvoreno pismo Milorada Pupovca 10.08.2016., Ploce - Tehnicki ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepic. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL Vlaho Orepić: 'Kad se izbrišu lažna prebivališta, u Vukovaru neće biti uporišta za ćirilicu' milorad pupovac Brisanje prebivališta Milorad Pupovac poslao otvoreno pismo ministru Orepiću

Ponovno otvaranje prostora za antićiriličnu kampanju

"Ćirilica i ćirilično pismo, kao i jezici drugih manjina regulirani su u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, u skladu s udjelom pripadnika nacionalnih manjina na popisu stanovništva. Ministar nema nadležnosti da mijenja popis stanovništva, niti da ga organizira.

Svojom izjavom je obmanuo javnost, svojom izjavom optužio je srpsku zajednicu da manipulira evidencijom o prebivalištu i time se ponovno otvorio prostor za antićiriličnu kampanju, a time i kampanju protiv Srba u Hrvatskoj. To je vidljivo i iz izjave HDZ-ovog gradonačelnika Vukovara Penave, koji zbog neznanja, zlonamjernosti, predrasuda pokreće kampanju bez ikakvog zakonskog i činjeničnog uporišta.

I to je odgovornost ministra Orepića, koji je iz neopreznosti i nedovoljnoga znanja i želje da na tome zarađuje političke poene u predizbornoj kampanji otvorio tu priču. Nama je toga dosta", dodao je. 

Manjinska prava ne ugrožavaju ni Hrvatsku ni današnju Europu

Na pitanje hoće li ovo ponovno pokrenuti tenzije ne samo u Hrvatskoj, već i na relaciji Hrvatska - Srbija Pupovac je rekao:  

"Smatram da ove stvari ne smiju i ne mogu biti predmet političke kampanje. Teškom mukom smo prebrodili antićiriličnu kampanju vođenu necivilizacijskim sredstvima protiv jednog civilizacijskog pisma slavenske, europske pismenosti. Ponovno oživljavanje toga predstavlja čin neodgovornosti i opasnost koja će uz sve ono što se događalo zadnjih tjedana i mjeseci, kada smo mogli čuti različite iskaze neprijateljstva i poruke u kojima se veličaju poraženi režimi i ideologije iz Drugog svjetskog rata. Sada to sve skupa zajedno, zbog nedovoljne aktivnosti predstavnika vlasti i nedovoljne osude te cijele stvari, nastoji se vratiti natrag pa da se bavimo ćirilicom. Neka se bave onima koji ugrožavaju temeljne vrijednosti antifašizma u Hrvatskoj, kao i temeljne vrijednosti današnje Europe. Manjinska prava ne ugrožavaju ni Hrvatsku ni današnju Europu. To trebaju znati i ministar i gradonačelnik i svi oni koji ili nemaju hrabrosti da osude ono što treba osuditi ili zbog oportuniteta idu tamo gdje im je najlakše - istresti se na srpsku zajednicu i njihova prava."

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • Avatar Peterančan
  Peterančan:

  Molim uredništvo Večernjeg u ime svih Hrvata: pošto nas svaki dan po par puta sa ovim davite, barem sutra, jer je Velika Gospa, poštedite nas te izlučevine debelog crijeva. Hvala i sretan vam blagdan.

 • aristip:

  Bilo je za očekivati da poslije srbovanja sa Vučićem, Dačićem, Štrbcem, Vulinom i Dodikom u Busijama Pupovac postane još ekstremniji u obrani "ugroženog srpstva".

 • Avatar TAJSAM
  TAJSAM:

  Jako teško smo dobili Hrvatsku, plačeno je sa mnogim ubijenim Hrvatima i sa mnogo krvi je plačeno odvajanje Hrvatske od tvoje Jugoslavije a evo danas na dan, nas koji smo izašli iz srbijanskih logora tvojih prijatelja,opet ponovno da se borimo ... prikaži još! protiv Jugoslavena i poglavito tvojih Srba koji su nam branili da oslobodimo današnju Hrvatsku a sa tim se Ti i Tvoji nikako ne možete pomiriti. Začepi i pusti jednom Hrvate da si uredimo zemlju koju toliko volimo. Pozdrav dobrim ljudima