Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Situacija u BiH

Dodik: Srbi i Hrvati nisu netko koga Bošnjaci mogu majorizirati

Milorad Dodik i Dragan Čović
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
15.03.2017.
u 18:01

Dodik: Nitko nikome ne treba birati predstavnike u vlasti, a bošnjački politički vrh prvak je svijeta u biranju predstavnika drugima

Situacija u BiH mora se stabilizirati te se umjesto sukobima, treba okrenuti napretku, pogotovo gospodarskom, kazao je jučer u Banjaluci hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon razgovora s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ojačati principe

Čović je naglasio da će nakon krize izazvane podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, trebati mnogo dinamičnije razgovarati u BiH.

– Ne smiju se zloupotrebljavati ovlasti uime jednog naroda, stranke i osobe te se u spomenutom slučaju pokušalo izigrati i bošnjački narod. Stanje u BiH je takvo da na Predsjedništvu više nemate sadržaja za donošenje odluka, kao ni u Parlamentu. To dovoljno govori o zastoju u odnosima – kazao je Čović.

– Došao je kraj zloporabama u predstavljanju tijela BiH na izvaninstitucionalan način – rekao je Dodik. Zaključili su i da je jako važno ojačati principe kako se dolazi do zajedničkih odluka te da se moraju poštovati tijela BiH.

– Izetbegović je napravio problem i za desetak mjeseci vidjet će što je učinio. Sada je važno da ojačamo sustav kojim dolazimo do zajedničkih odluka. Bošnjaci ne mogu promatrati Srbe i Hrvate kao nekoga koga mogu majorizirati – rekao je Dodik.

Predstoji težak posao

Podržao je princip da nijedan narod ne bira predstavnike drugom narodu.

– Nitko nikome ne treba birati predstavnike u vlasti, a bošnjački politički vrh bio je prvak svijeta u biranju predstavnika drugima – rekao je Dodik.

– Uvjeren sam da nam predstoji težak posao. Bit će puno sastanaka, mijenja se odnos međunarodnih institucija prema dosadašnjem promišljanju institucija u BiH. Nas dvojica ćemo pridonijeti boljoj suradnji dvaju naroda, a ne da stalno budemo zarobljenici sukoba. 
Imam osjećaj da je netko ciljano stvorio ovakvu situaciju kako bi usporio napredak Bosne i Hercegovine – istaknuo je Čović.     

>> Autoceste FBiH poništile natječaj nakon prigovora hrvatskog konzorcija

>> Stier: Nitko u BiH zbog odluke suda pravde nema razloga likovati

Komentara 24

Avatar salaso
salaso
21:19 15.03.2017.

Jadna nam majka, kad nas brani Dodik, inače, šteta što je Hrvatska ucjenjena ukidanjem herceg-bosne...sada bi bosna već bila mala švicarska, da su entiteti rješeni, pa da se sve uložilo u razvoj i ekonomiju, a ne u smirivanje male palestine u centru europe..i žrtvovanje Hrvata za taj cilj...

Avatar bokolo
bokolo
21:31 15.03.2017.

Thank you. But. No think you. Pricaj malo istocne cakice onima na istoku

DU
Deleted user
20:49 15.03.2017.

Srbi i Hrvati slave svaki svoj Božić i Uskrs.... različiti datumi, ali ipak slični/ isti blagdani... Zadnjih 25 god muslimani u Bosni su se radikalizirali, velik je utjecaj krajnje islamskih zemalja.... oni ne vole ni nas ni Srbe... ako dođee do rata.... krst =križ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije