Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Ivo Stier:

'Nitko u BiH zbog odluke suda pravde nema razloga likovati'

Davor Ivo Stier
Patrik Macek/PIXSELL
09.03.2017.
u 22:44

Međunarodni sud pravde (ICJ) odbio je zahtjev za pokretanje postupka revizije presude protiv Srbije iz 2007., kojom je ta zemlja oslobođena odgovornosti za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini.

Odbijanje zahtjeva za revizijom presude kojom je Srbija 2007. oslobođena odgovornosti za genocid, nije razlog da bilo tko u Bosni i Hercegovini likuje, rekao je hrvatski šef diplomacije Davor Ivo Stieri pozvao čelnike BiH da se okrenu europskom i euroatlantskom putu i reformama u čemu će ih Hrvatska poduprijeti.  Međunarodni sud pravde (ICJ) odbio je u četvrtak zahtjev za pokretanje postupka revizije presude protiv Srbije iz 2007., kojom je ta zemlja oslobođena odgovornosti za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini. 

Službeni Zagreb od početka je govorio da BiH ima pravo koristiti se svim instrumentima međunarodnog prava, ali da to mora činiti preko institucija i u skladu s ustavnim načelom jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, rekao je Stier u Zagrebu.

"Upravo je nedostatak" poštivanja tog ustavnog načela i postupanja putem institucija razlog odbijanja zahtjeva za revizijom, rekao je Stier na rubu konferencije u organizaciji ministarstva vanjskih i europskih poslova i njemačke zaklade Hanns Seidel.  Zahtjev za revizijom jednostrano je podnijela bošnjačka strana i formalnu odluku nije donijelo niti jedno tijelo vlasti BiH. ICJ je ranije objavio da zahtjev odbija uz objašnjenje da nijedna službena institucija BiH o tome nije donijela odluku.

Nikolić: Odluka je apsolutno ispravna

"Međutim to ne treba biti razlog da bilo tko u BiH likuje", rekao je hrvatski ministar.  Pozvao je sve lidere u BiH da se okrenu prema europskim i euroatlantskim integracijama i svim reformama koje su potrebne na tom putu. "Sasvim sigurno će Republika Hrvatska poduprijeti taj europski i euroatlantski put nama prijateljske Bosne i Hercegovine", rekao je Stier. 

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je “apsolutno ispravnom” odluku Međunarodnog suda pravde. “Svako drugo rješenje ozbiljno bi ugrozilo funkcioniranje BiH i dodatno podiglo tenzije u odnosima sa Srbijom što nikome nije potrebno ni sad, niti bilo kad”, navedeno je u Nikolićevu priopćenju. On je poručio da je “očuvanje stabilnosti u regiji vrijednost kojoj je Srbija posvećena i  koju očekuje od drugih”. Po mišljenju Nikolića srpska strana u BiH reagirala je na pravi način, uz pravno i činjenično utemeljene argumente i “tako pokazala veliku političku zrelost i odgovornost prema budućnosti regije” što je rezultiralo "pravičnom" odlukom ICJ-a.

>>Ivanić i Izetbegović međusobno se optužuju za kršenje ustava i destabilizaciju BiH

Komentara 3

CI
cinbenik
08:03 10.03.2017.

Legalni prestvanik Hrvata u BiH,iz HDzea je ponovo nanijo najvecu stetu Hrvatima BiH,svojom MKMPIski politikom...Naravno da su trebale institucije donijeti odluku,ali koliko odluka kod nas institucije nisu donijele odluka............Pa sjetimo se samo koliko Je Hrvatsaka kasnila ulaskom u EU,zbog bjegstva generala Gotovine,a poslije su neHDze Hrvati jedva prevagnuli na raferendumu da Hrvatska udje u EU.....Sada nam HDze ministar tumaci koliko je vazno uci u EU..........Dalije koncezusom ,donijeta odluka o HDze povjerenstvau za sukob sa povjescu,a kamoli da je referendum odlucio o tom pitanju,i gle kako je odredjen rok,samo da se povjerenstvo bavi do pojave HDzea,a Hrvati povjesno i nenadoknadivo stradase od pojave HDzea........a to se neistrazuje........Sada zagovarac zabrane pobacaja,i sexobuke djece,drzi predavanje,a upravo je epicentar HDzea u BiH suodgovoran za ovakvo stanje BiH i unistenje Hrvata Bosne,a posebno Posavine.......

KO
kontraš
10:43 10.03.2017.

Baš me interesuje kakva bi izjava bila da je kojim slucajem prihvacena revizija.A onomad se se ljutili na te iste Bošnjake kad su hapsili vase peterane po BiH onda je bilo maltretiranje hrvata se nastavlja.Mnogo si ispričao a nista nisii rekao, pa Dodik galami godinama da BiH ne funkcionise i da ovakva nikad nece ni funkcionisati....

ZZ
Zulfo Zuca
12:34 10.03.2017.

Da taj sud radi pošteno,Srbija bi bila proglašena krivom u presudi po tužbama i Hrvatske i Bosne i Hercegovine,tako da se po pitanju revizije drugi odgovor nije mogao ni očekivati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije