Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK S PLENKOVIĆEM

Miljavac: Htjeli smo upozoriti na potrebu jačanja obrambene moći

miljavac pavao
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
22.09.2016.
u 14:30

Naglasio je kako je Hrvatski generalski zbor dao potporu Plenkoviću da što brže formira novu stabilnu Vladu jer je to u interesu Republike Hrvatske s obzirom na događanja u hrvatskom okružju.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) Pavao Miljavac u četvrtak je, nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, istaknuo potrebu što bržeg formiranja stabilne Vlade kako bi se riješili problemi vezani uz optužnice protiv hrvatskih branitelja u Srbiji i BiH te riješio status branitelja u BiH.

 Izvijestivši da su na na sastanku s predsjednikom HDZ-a u Središnjici stranke razgovarali o potrebi rješavanja statusa branitelja u BiH te o optužnicama protiv hrvatskih branitelja u toj zemlji, Miljevac je istaknuo važnost da se ti problemi što prije razriješe.

Dodao je da se u Oreškovićevoj Vladi oko tih problema najviše angažirao tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

"Želimo da se to pitanje aktivira i na neki način razriješi. To je jedno fluidno stanje gdje mi ne znamo što je istina. Optužnice se demantiraju, pa se potvrde, i slično. Animirali smo predsjednika HDZ-a da se, ako treba, s time u vezi sastanu i dvije vlade i pokušaju razriješiti taj problem", izjavio je novinarima general  Miljavac nakon sastanka Plenkovića s izaslanstvom Hrvatskog generalskog zbora.

 Naglasio je kako je Hrvatski generalski zbor dao potporu Plenkoviću da što brže formira novu stabilnu Vladu jer je to u interesu Republike Hrvatske s obzirom na događanja u hrvatskom okružju.

 General Miljavac je naveo da su razgovarali i o aktualnom problemu vezanom uz najavljeni nedjeljni referendum u Republici Srpskoj i utjecaj Rusije na ove prostore. Dodao je kako su htjeli upozoriti na potrebu jačanja obrambene moći hrvatske države.

"Ne bi bilo dobro da nismo spremni u smislu da možemo odgovoriti na bilo kakav izazov", kazao je Miljavac komentirajući događanja u Republici Srpskoj i dodao da je "tu odostraga jedna velika sila (Rusija) koja im daje potporu".  

"Ministar vanjskih poslova bio je u Banjoj Luci, a Dodik sada ide u Rusiju", objasnio je Miljavac.

Na novinarsko pitanje kako ocjenjuje rad tehničkog ministra vanjskih poslova Mire Kovača, s kojim su se nedavno sastali vezano uz optužnice protiv hrvatskih branitelja u Srbiji i BiH, odgovorio je da se ministar Kovač glede tog pitanja iz bivše Vlade najviše angažirao.

"Tada je dogovoreno, ako ministar Kovač ostane na toj funkciji i u novoj Vladi, da se stvori jedan tim iz Hrvatskog generalskog zbora koji bi pratio, ne samo stanje vezano uz optužnice, nego i opće vojno-sigurnosno i političko stanje prema Istoku", naglasio je Miljavac. Na dodatni upit o tome podržavaju li Kovača da ostane na mjestu ministra vanjskih i europskih poslova, naglasio je kako je to odluka predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Također je rekao da s Plenkovićem nisu razgovarali o tome podržavaju li Tomu Medveda da ostane ministar branitelja. "Ne, nismo razgovarali, jer ni HDZ još nije razgovarao o tome", odgovorio je general Miljavac na upite novinara.

>> NY Times: Svađa oko praznika prijeti krhkom miru u BiH

>> Referendumska kriza ne smije eskalirati, BiH mora nastaviti reforme

Komentara 8

B2
bokida 2
17:58 22.09.2016.

Hrvatska mora imati jaku vojsku upravo zbog okolnih zemalja.

FL
Flashover2
17:25 22.09.2016.

Zamislite da je Vaša kuća država. I da od 100 kuna koje imate za održavanje kuće 1 kunu trošite na obranu. Eto, toliko mi trošimo na nacionalnu obranu- 1%.

MI
miso
15:04 22.09.2016.

Najvažnije za obrambenu sposobnost svake zemlje je koliki je broj robova u njoj i kolika je volja tih robova braniti zemlju koja ih je porobila. ... Razmislite malo o tome! Sve drugo je nebitno. Hrvati su npr. imali jaku volju braniti domovinu 1990 kad u njoj nije bilo nijednog roba. Danas ih je već 330 tisuća, s tendencijom rasta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije