Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Dok ja vodim stranku, za nas je Uljanik brodogradilište, a ne hotelska tvrtka'

Rješenje ove mučne situacije oko neisplate plaća radnicima Uljanika isključivo je u rukama Vlade, rekao je Miletić i dodao da od Vlade ne traži nikakav specijalni tretman, već samo da za Uljanik napravi ono što je napravila za ostale hrvatske tvrtke.
26. kolovoza 2018. u 14:50 133 komentara 10283 prikaza
Ids
Foto: IDS

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić rekao je u nedjelju na izvanrednoj konferenciji za novinare u Puli kako je IDS siguran da Uljanik, 3. maj i brodogradnja u Hrvatskoj imaju budućnost i da ona danas ovisi o Vladi, od koje očekuje da "odmah promijeni svoj odnos prema Uljaniku, a ne da se ponaša kao da Uljanik, Pula i Istra nisu dio Hrvatske".

Prosvjed Uljanik RADNIČKI BUNT Pronađeno rješenje? Uljanik: Razrađuje se mogući model za isplatu plaće

Rješenje ove mučne situacije oko neisplate plaća radnicima Uljanika isključivo je u rukama Vlade, rekao je Miletić i dodao da od Vlade ne traži nikakav specijalni tretman, već samo da za Uljanik napravi ono što je napravila za ostale hrvatske tvrtke.

"Prioritet Vlade treba biti isplata plaće, a ne stečaj. Vlada je naprasno počela  kalkulirati svojim obećanjima i počela spominjati najgoru moguću opciju odnosno stečaj, čime je izigrala Uljanik, radnike i Istru," rekao je Miletić. Nepojmljivo mu je da Vlada, "za razliku od ostalih hrvatskih tvrtki koje je spašavala, ne želi spasiti Uljanik i prijeti stečajem".

Poručio je da IDS ne želi ugasiti brodogradnju kako bi se na toj lokaciji gradili hoteli i smatra to "najbesmislenijim podmetanjem koje kruži ovim prostorima".

Štrajk radnika brodogradilišta 3. maj:

"Nama je Pula bez Uljanika nezamisliva, Uljanik je sastavni dio identiteta Pule i Istre. Vlada treba samo omogućiti radnicima, koji ne traže milostinju, da i dalje rade i grade gospodarstvo i budućnost Istre i Hrvatske," kazao je Boris Miletić.

Naglasio je da članovi Uprave, Nadzornog odbora i direktori Uljanika nisu, niti su ikad bili kadrovi IDS-a odnosno članovi te stranke i potvrdio je da je IDS angažirao odvjetnika i da će protiv svih koji su, kako je rekao, "plasirali takve lako provjerljive i utužive laži" pokrenut sudski postupak.

"Pokušaj nekih pojedinaca da tešku muku radnika Uljanika iskoriste za svoje niske interese jadni su i degutantni. To su jednostavno besmislice kojima se ova ružna situacija pokušava politizirati i odmaknuti od onih koji situaciju mogu riješiti, a to je država odnosno Vlada," poručio je Miletić dodavši kako se IDS  nikada nije miješao u rad Uprave odnosno u poslovanje Uljanik grupe.   

davor ivanković Što je to opilo Jakovčića da se skriva u petunijama dok Istrani progone IDS-ovce?

Potpredsjednik IDS-a Valter Flego kazao je kako isplata plaća, a ne stečaj trebaju i moraju biti prioritet Vlade jer, kako je rekao "160 godina rada, tradicije, znanja i ponosa ne mogu se tek tako baciti u vjetar".

"Sve su se hrvatske vlade do sada hvalile izvozom brodova koji su gradili radnici Uljanika, a danas, kada treba pomoći tim istim radnicima, Vlada ne reagira i skriva se. Stečaj za nas nije opcija, tražimo da se radnicima riješi isplata plaća koju su zaradili i da Uljanik nastavi graditi brodove," poručio je Flego podsjetivši kako je Uljanik jedino brodogradilište u Hrvatskoj koje nikad nije sanirano državnim novcem.  

Odgovarajući na pitanje novinara treba li po njemu Uprava odstupiti, predsjednik IDS-a Boris Miletić kazao je kako je sama uprava nedvosmisleno poručila da će "čim se nađe novi kapetan, rado kormilarenje tim brodom prepustiti novoj upravi" i time jasno istaknula kako prihvaća dio odgovornosti.

Radnici u Uljaniku DANIEL MULAČEK Od 17. godine varim u Uljaniku, bojim se za posao. I supruga je u suzama

"Postoje tri ključna dionika u ovome procesu. Jedan je Uprava, drugi je Vlada a treći strateški partner. Jedino oni mogu sačuvati brodogradnju i omogućiti joj održivost," ustvrdio je Miletić.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je kako se politika nije miješala prilikom odabira strateškog partnera.

"Dok sam ja na čelu ove stranke Uljanik je za IDS isključivo brodogradilište, nikakva hotelska tvrtka. Uljanik grupa nije poslala nikakav zahtjev Gradu Puli za izmjenom prostornog plana, a važećim prostornim planom i važećim generalnim urbanističkim planom područje Uljanika je brodograđevna luka," zaključio je Miletić dodavši kako "ne može predvidjeti što će sutra Uljanik tražiti od grada Pule". 

Štrajk radnika brodogradilišta Uljanik:

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • rotu:

    Sad je Hrvatska dobra kad su u dreku,a jecer mahao Istarskom putovnicom.

  • Croman 95:

    I to govori jugoslavensko kriminalno komunističko smeće, koje bi odvojilo Istru od Hrvatske.Pa stvarno.

  • Istranka:

    Panika i IDS-u! Poručuje drug Miletić Vladi RH Da "odmah promijeni svoj odnos prema Uljaniku, a ne da se ponaša kao da Uljanik, Pula i Istra nisu dio Hrvatske". Aha druže Miletiću tko to ne priznaje hrvatski suverenitet nad Istrom? ... prikaži još!? IDS Tko je za Republiku Istru? IDS Tko se to hvali Putovnicom Republike Istre? Boris Miletić Tko nije htio hrvatske avione na istarskom nebu? Drug Miletić Tko je napao premijera Plenkovića za hrvatski identitet Istre! Drug Miletić Tko je izviždao Predsjednicu Republike Hrvatske? IDS -ovci Tko je htio referendum o autonomiji Istre? IDS Ivan Jakovčić I sada je Vlada kriva??? Vlada se ponaša kao da Istra nije dio Hrvatske??? Sramotno druže Miletiću za vašu autonomašku i antihrvatsku politiku optuživati Vladu! Sami ste si krivi , jer vodite pogrešnu politiku! Nije vam nitko drugi kriv!