Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanovićev ured: Ovaj dokument demantira ministra, a točno su objavili samo jedan podatak

Odluka ministra obrane nikada nije dostavljena Uredu PRH, nitko nije obavijestio Ured PRH o programu svečanog polaganja vijenaca, nitko nije pozvao Ured PRH na usklađivanje protokola, poručili su iz Ureda predsjednika
01. studenoga 2020. u 15:25 28 komentara 10357 prikaza
Milanović zapalio svijeću kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Ured predsjednika Republike objavio je dokumente kojima tvrde da demantiraju ministra obrane za čiji Ured za odnose s javnošću navode da nisu objasnili zašto Ured predsjednika nije bio obaviješten ni uključen u pripremu Odluke o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana. Prema toj je Odluci bilo predviđeno zajedničko polaganje vijenca predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora.

Mario Banožić ODGOVOR MILANOVIĆU MORH Uredu predsjednika: Ako imaju vremena za performanse, mogli su na vrijeme kontaktirati dužnosnike...

"Ključne informacije prešućuju pa ćemo još jednom ministru obrane osvježiti memoriju", poručili su iz Ureda predsjednika te naveli kako nije objašnjena niti isključiva uloga Ureda za odnose s javnošću ministarstva obrane u pripremi programa obilježavanja. 

 | Autor : Ured predsjednika RH Foto: Ured predsjednika RH

"U Odluci o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana u točci 3. jasno piše da će se 'svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća uskladiti prema protokolima Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH'. Jasno je, dakle, da se predviđa zajedničko polaganje vijenaca. U istoj točci piše i ovo: 'Program polaganja vijenaca izradit će Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane u suradnji s protokolima Predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH' a 'za provedbu ove točke odluke odgovoran je Glavni stožer OSRH i Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane'. Jasno je, opet, tko je zadužen za pripremu programa. Zadužen je MORH, g. ministre, vašom odlukom", poručeno je iz Ureda PRH i dodano kako "Odluka ministra obrane nikada nije dostavljena Uredu PRH, nitko nije obavijestio Ured PRH o programu svečanog polaganja vijenaca, nitko nije pozvao Ured PRH na usklađivanje protokola". 

GALERIJA Milanović zapalio svijeću kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja

Milanović zapalio svijeću kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja
1 / 9
30.10.2020., Zagreb - Predsjednik Republike Zoran Milanovic polozio je vijenac i zapalio svijecu kod Sredisnjeg kriza u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu povodom blagdana Svih svetih. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Na temelju odluke ministra obrane i programa MORH-a, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj donio je zapovijed 28. listopada u kojoj stoji: "Svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH bit će 30. listopada 2020. s početkom u 11:00 sati".

 | Autor : Ured predsjednika RH Foto: Ured predsjednika RH

Program je pripremio Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane, odnosno, kako ga nazivaju iz Ureda PRH, produljena ruka ministra obrane. "Program je to kojega je načelnik GS OSRH dobio iz MORH-a, prema uvijek istoj proceduri. Isti onaj Program kojega je valjda trebao dobiti i Ured PRH, ali ga nikada dobio nije, štoviše, trebalo ga je uskladiti s Uredom PRH, ali nije. A tko to nije učinio, a morao je? MORH", navode. 

Zoran Milanović i Andej Plenković sadašnja neizvjesnost nema rok trajanja Može li Plenković krivnju za sve u Hrvatskoj pripisati isključivo Milanoviću?!

"Jedino što je točno u zadnjem priopćenju MORH-a jest tvrdnja kako se u ministrovoj Odluci o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana ne navodi ni točan datum niti vrijeme polaganja vijenaca i paljenja svijeća Predsjednika Republike, Hrvatskoga Sabora i Vlade RH. Ali, Ured PRH to nikada nije ni rekao. Rekli smo da se datum i vrijeme zajedničkog polaganja vijenaca – 30. listopada u 11 sati - nalaze  u programu koji je pripremio MORH, točnije Samostalna služba za protokol Ministarstva obrane. I da sada dodamo još važnije: s istim Programom upoznat je i ministar Banožić osobno, jer mu je dostavljen skupa s već spomenutom zapovijedi načelnika GS OSRH", stoji u priopćenju Ureda Predsjednika. 

"Iz svega neprijeporno proizlazi kako je ministar obrane znao da se priprema zajedničko obilježavanje blagdana Svih svetih 30. listopada (vidio je to u programu MORH-a koji je ‘samostalno’ priredila  njegova služba za protokol i znao je da se za tu svrhu angažira Počasno zaštitna bojna (vidio je to iz zapovijedi načelnika GS OSRH). Ali očito nije znao da njegov stranački gazda i predsjednik Vlade planira prekinuti uljuđenu tradiciju zajedničkog polaganja vijenaca u prigodi državnih blagdana. A kada je i to doznao, morao se javno izložiti, pa makar govoreći neistine", zaključili su.

Izvornu vijest na web stranici Ureda PRH pročitajte ovdje

Odluku ministra obrane pročitajte ovdje.  

Zapovijed Načelnika Gl. stožer i Program pročitajte ovdje.  

Što mislite?
Žestoko osudili fotografiju s vjenčanja i poručili mladenki: 'Ponižavaš se!'
Podcast Vatrena obitelj
Podcast Vatrena obitelj
Upoznajte izbliza igrače i članove stožera Vatrenih
  • Divana:

    Predsjednik očito nema nikakvog posla!

  • Ruby:

    Ministar obrane NIJE odgovoran Predsjedniku RH ali načelnik GS OSRH je. I što sad?

  • Iconja:

    Besposleni pop i jariće krsti.