Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna U Saboru

Milanovićev rezervni plan: Do većine glasova uz sedmoricu iz HDSSB-a

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
25.11.2014.
u 09:40

Poslušnost bi mogli otkazati SDP-ovci iz Istre, Kvarnera i Gorskog kotara

Vlada Zorana Milanovića već je neko vrijeme, nakon osipanja klubova zastupnika SDP-a i HNS-a, tehnički gledano manjinska. U Saboru ima 75 zastupnika, dakle jedan manje nego što je potrebno za većinu. No kako Vlada gotovo uvijek može računati na podršku zastupnika nacionalnih manjina, premijer Zoran Milanović dosad nije bio pod prevelikim pritiskom u sabornici iako vodi manjinsku vladu.

Milanović pod pritiskom

Stvari su se promijenile. Milanović gubi podršku u vlastitim redovima – prijeti mu pobuna (dijela) zastupnika SDP-a i IDS-a iz osme izborne jedinice (Istra, Kvarner, Gorski kotar) zbog prijedloga Zakona o regionalnom razvoju. Novim sustavom, odnosno indeksom razvijenosti, mnoge općine i gradovi u Primorsko-goranskoj županiji, ali i u Istri, izgubit će status državno potpomognutih jedinica lokalne samouprave. Najviše se bune Gorani jer će Gorski kotar, kao cjelina, izgubiti status potpomognutog područja. Rasprava o tom zakonu u Saboru počinje danas, a očekuje se da će biti burna. Da bude zanimljivije, na premijera Milanovića žestoko se obrušio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel jer računa da će Rijeka zbog izmjene Zakona o porezu na dohodak izgubiti 50-ak milijuna kuna godišnje...

Prije rasprave o prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju, koji ide po hitnom postupku, zastupnici su glasali o Vladinu prijedlogu rebalansa državnog proračuna. Šef kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan kazao je da neočekuje nikakve probleme te da će rebalans proći glatko. Međutim, kada se krajem ovog ili početkom idućeg tjedna bude glasovalo o Zakonu o regionalnom razvoju, neke od ruku ta 84 zastupnika vjerojatno neće biti u zraku. Toga su svjesni Milanović i ljudi iz vrha stranke i već pripremaju rezervni plan. Ako im neki njihovi zastupnici otkažu poslušnost, zakon će svejedno biti izglasovan, računaju u SDP-u, uz pomoć sedmorice zastupnika HDSSB-a. Njima, naime, nova indeksacija najviše odgovara jer će se od 127 gradova i općina u Slavoniji i Baranji njih čak 117 po novom zakonu naći u sustavu državnih potpora.

HDSSB ima jedan uvjet

Zastupnik HDSSB-a Dinko Burić, međutim, upozorava kako Milanović ne može bezrezervno računati na podršku HDSSB-a.

– Prijedlog zakona jest korak naprijed za Slavoniju i Baranju, ali nije dovoljan. Mi ćemo podnijeti amandman da cijela Slavonija i Baranja, svih 127 gradova i općina, kao i sve slavonsko-baranjske županije budu državno potpomognuta područja. Vlada će dobiti našu podršku samo ako usvoji naš amandman – rekao nam je Dinko Burić.

Komentara 27

HO
Hotspot
09:49 25.11.2014.

ako HDSSB podrži milanovića, NIKAD više glas njima!!!!

TT
tik tak
10:05 25.11.2014.

Ako HDSSB podrži Milanovića to je sigurno njezin pocetak kraja!!!

DU
Deleted user
09:52 25.11.2014.

A koji je rezervni plan hrvatskih obitelji kada im je kucnu budzet sredinom mjeseca prazan??? Hej - tek sada kuzim smisao plana 21: lova traje samo do 21. u mjesecu!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije