Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavljeni detalji razgovora

Milanović se čuo s predsjednikom Finske: 'Hrvati u BiH već su godinama izloženi izbornim manipulacijama'

Brijuni: Izjave predsjednika nakon trilateralnog sastanaka Milanović, Pahor i Van der Bellen
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/2
10.06.2022.
u 14:09

Tijekom telefonskog razgovora, finski predsjednik Niinisto pozvao je predsjednika Milanovića u službeni posjet Republici Finskoj, što je hrvatski predsjednik i prihvatio.

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s predsjednikom Republike Finske Saulijem Niinistom. Tema razgovora dvojice predsjednika, a koji je inicirao predsjednik Niinisto, bila je aplikacija Finske za članstvo u NATO-u te skorašnji sastanak šefova država i vlada NATO-a koji će se održati krajem lipnja u Madridu.

Predsjednik Milanović prenio je finskom predsjedniku svoje stavove o širenju NATO-a, pri čemu je rekao kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO, ali ga je istodobno upoznao s ozbiljnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini koja prijeti opstanku Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i ujedno ugrožava nacionalne interese Republike Hrvatske. U razgovoru je predsjednik Milanović detaljno informirao predsjednika Niinista kako su Hrvati u BiH već godinama izloženi izbornim manipulacijama te su sada opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim izbornim pravilima, izvijestili su iz Ureda predsjednika.

Hrvatima u BiH uskraćena je mogućnost biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti, što je protivno slovu i duhu Daytonskog sporazuma te diskriminira Hrvate kao konstitutivni narod BiH, objasnio je predsjednik Milanović u telefonskom razgovoru predsjedniku Finske. Interes je Hrvatske, istaknuo je predsjednik Milanović, politički i sigurnosno stabilna BiH u kojoj će sva tri konstitutivna naroda moći birati svoje legitimne predstavnike, što bi trebao biti i interes Europske unije i NATO-a.

Republika Hrvatska očekuje razumijevanje svojih partnera u EU i NATO-u za potrebu zaštite prava Hrvata u BiH i time zaštite svojih nacionalnih interesa, uključujući razumijevanje Finske koja je hrvatski partner u EU, rekao je predsjednik Milanović u razgovoru predsjedniku Niinistu.

Tijekom telefonskog razgovora, finski predsjednik Niinisto pozvao je predsjednika Milanovića u službeni posjet Republici Finskoj, što je hrvatski predsjednik i prihvatio.

Video: Objavljeni detalji novog modela mirovina: Tri su ključne promjene

Ključne riječi

Komentara 38

PV
prcko.vita
15:48 10.06.2022.

Da malo sumiramo što je to dobra Milanović do sada učinio za Hrvate iz BiH? Pa kada zbrojimo sve, ne da nije učinio ništa, nego je još osramotio taj narod, onečistio ugled tog jadnog naroda koji je doveden na rub nestanka upravo politikom ovakvih kao što je Milanović i njegov prijatelj Dodik kojega je doveo u banske dvore, to je hvala što je njegova politika napravila genocid nad hrvatima i bošnjacima u BiH. Pogledajte popis stanovnišva, broj Hrvata prije rata i danas, sve će vam biti jasno. Genocid i to par ekselanc.

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
19:17 10.06.2022.

Milanović 01.05.2022. “Izdajnik je tko glasa za primanje Švedske i Finske u NATO” Milanović 10.06.2022. ‘Nemam ništa protiv ulaska Finske u NATO' ha ha ha ha ha kakav klaun

MA
MarasG
14:28 10.06.2022.

Iskreno receno Milanoviceva borba za prava hrvatima BiH mi djeluje ohrabrujuce i ulijeva optimizam.Ne mogu vjerovati da HDZ elita na tim problemima djeluje izuzetno nezainteresirano i bilo bi dobro da razmisle sto cine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije